平時的"黑莓陛下"都不會咬電線的說.....:056: .今日竟然吧我們全家都忘了的電線位置(一條) 咬了幾口,幸好的是發現得早呢(陛下一向非常自律的說,沒想到這樣突然的)
不過還是要口上教訓一下,責罵一下.....可是心痛了:050:
好像是自已罵牠不對呢......是否平時太疼牠呢~

各位兔友,請問一下.....要否需要罰一下兔仔一晚不可出來玩←這樣的方法可以嗎???(希望兔仔可以知錯TAT):054:
Stone2046 2011-4-14 05:10:55 PM
其實有時鬧佢地,拍下佢地PETPET,佢又好似知錯咁...
我都唔知點罰佢好呀,
呢排我家毛毛都成日亂柯尿,又訓落去...整到埋自己...
我都好嬲...
不過....鬧佢,佢又好似好慘慘咁...:050:
berki 2011-4-14 05:24:21 PM
我從來都唔會鬧兔兔架
畢竟唔捨得/佢地會反感
我最多都係篤下佢PATPAT
曳戈陣就關佢入籠唔理佢
而家喂佢一喂,佢都知我地唔鍾意
就冇再曳曳啦
女王的臣子 2011-4-14 05:24:37 PM

回復 2# 的帖子

嗯嗯~~可是...不罰罰牠又怕牠會唔愈來愈唔怕我地....TAT
真的不忍心的說! :050:
現在已經想好好疼疼牠了...可是剛剛才罰...會不會太早放過牠呢?
berki 2011-4-14 05:37:12 PM
原帖由 女王的臣子 於 2011-4-14 05:24 PM 發表
嗯嗯~~可是...不罰罰牠又怕牠會唔愈來愈唔怕我地....TAT
真的不忍心的說! :050:
現在已經想好好疼疼牠了...可是剛剛才罰...會不會太早放過牠呢?

睇書話...佢曳,話完佢唔好理佢
佢就會記住唔再做

桃桃有次跳左出欄(都2尺半高-.-)
我媽媽唔理佢半日
桃桃個樣好唔開心,好似知錯咁
跟住都冇試過再跳啦
yanyi:) 2011-4-14 05:49:10 PM
原帖由 berki 於 2011-4-14 05:37 PM 發表

睇書話...佢曳,話完佢唔好理佢
佢就會記住唔再做

桃桃有次跳左出欄(都2尺半高-.-)
我媽媽唔理佢半日
桃桃個樣好唔開心,好似知錯咁
跟住都冇試過再跳啦

咁你媽媽都對桃桃有幾大影響力@_@
我屋企呠呠完全唔理架lol
有d位成日叫佢唔好去佢就死都要去~_~
跟住唯有一放佢出黎我就要咩都唔做跟住佢行lol
berki 2011-4-14 06:17:15 PM
原帖由 yanyi 於 2011-4-14 05:49 PM 發表

咁你媽媽都對桃桃有幾大影響力@_@
我屋企呠呠完全唔理架lol
有d位成日叫佢唔好去佢就死都要去~_~
跟住唯有一放佢出黎我就要咩都唔做跟住佢行lol

因為我媽媽係負責派零食#^64^#
同埋成日走去錫錫佢摸下佢下巴俾菜菜
唔聽話冇得食XD

最怕佢地去電腦後面-_-
我會搵欄圍住咋
7隻睇唔哂#^51^#
ccychoy 2011-4-14 06:27:49 PM
我喂下佢
佢知道咩事就吾感亂尼
傘仔)) 2011-4-14 07:36:48 PM
如果發現佢有錯, 我係即刻捉住佢, 抱佢去"案發現場", 然後篤佢頭仔指住佢好惡死咁罵佢, 罵佢1分鐘左右才拍佢pat pat 比佢離開。之後我才會收拾現場。

我覺得佢真係知衰架, 罵佢時會企定定唔走, 罵過之後就唔再犯啦:062:
yanyi:) 2011-4-14 08:12:04 PM
原帖由 berki 於 2011-4-14 06:17 PM 發表

因為我媽媽係負責派零食#^64^#
同埋成日走去錫錫佢摸下佢下巴俾菜菜
唔聽話冇得食XD

最怕佢地去電腦後面-_-
我會搵欄圍住咋
7隻睇唔哂#^51^#

哈哈.有得睇7隻真係幸福xd
幾時有相俾我地睇姐xd
呠呠都係聽我丫叔話多d..
皆因我丫叔負責幫佢清籠.跟住得閒冇野做又俾野佢食(寵壞哂!)
次次一放佢出黎第一時間就搵丫叔:044:
不過我丫叔真係當佢係狗咁= =
佢一做錯野就拍手叫佢調番轉頭..
佢又真係聽架喎= =
俾人訓練到變左半隻狗:059:
berki 2011-4-14 08:32:26 PM
原帖由 yanyi 於 2011-4-14 08:12 PM 發表

哈哈.有得睇7隻真係幸福xd
幾時有相俾我地睇姐xd
呠呠都係聽我丫叔話多d..
皆因我丫叔負責幫佢清籠.跟住得閒冇野做又俾野佢食(寵壞哂!)
次次一放佢出黎第一時間就搵丫叔:044:
不過我丫叔真係當佢係狗咁= = ...

有時我都覺得...
D兔兔好似狗=.=
我星期一考完啦
到時執好D相俾你地睇: D
yanyi:) 2011-4-14 09:05:28 PM
原帖由 berki 於 2011-4-14 08:32 PM 發表

有時我都覺得...
D兔兔好似狗=.=
我星期一考完啦
到時執好D相俾你地睇: D

好丫!考試加油丫xd
我都係愈睇愈覺得呠呠似狗-_-
特別係當佢追住我d鞋黎聞果陣-_-
同我個friend隻狗一模一樣..
跟住佢又有牛仔褲癖喎..
次次都追住我地d牛仔褲黎咬...
每當見到我行出去就知有野食即刻企高..
跟住就係度"請請"...
完全係一隻狗-_-
brendang 2011-4-14 09:47:40 PM
我都唔會鬧兔兔,我剩係會不停煩吓佢,指住佢鼻鼻話no,no,有時都work嘅:026:
phoebe)) 2011-4-14 10:00:20 PM
我會鬧兔.打下patpat.罰2個鍾不准出來
小穎 2011-4-15 05:12:18 PM
我會責備佢,但唔會打。
始終聽人講體罰唔好(=v=)

最嬲果次係佢係我同我媽張床到尿尿,果時就會話佢同困住佢係個籠到唔俾出黎玩。(到另一天早上)。

快速發帖