不知不覺~oReo加入左我Ge家庭已經3個幾月*
最近發覺佢發脾有點兒臭同有點兒惡了!~#^37^#
近曰豆丁b刀加入埋我Ge家庭之外~
oReo明顯地比以前更加惡!*#^3_002^#

目前! 我系兩個籠拍埋1齊* 打算等佢地可以習慣下大家Ge氣味*
oReo不嬲除左訓覺之外其餘時間刀系自由行~
而豆丁b目前1系就系我抱住佢摸下佢同佢傾下偈~
1系就系個籠入面~

oReo對住豆丁b(系個籠入面)有時會好惡~ wu wu聲甘 ~or好惡甘噗個籠!
有時我摸完豆丁b之後想摸下oReo佢就發癲甘好惡噗埋我度咬我!
(之前刀有發生過!但極之少*)

依家好難捉摸oReo心情呢~ 次次刀系我預計唔到的時候發惡咬我!* 太聰明了 #^31^# #^31^#

各位兔爸兔媽可否分享下你地兩隻兔b或以上點樣相處呢 ~^^#^39^# #^39^#

有時會諗~ 是不是oReo呷醋呢 #^41^# #^41^#

raywong521 2011-4-18 10:33:58 PM
你對兔絕育未啊?兔兔未絕育好難和平相處~

同埋當佢地唔鐘意對方既時候,就唔好比佢地見到對方喇,打交果d就更加唔好啦~兔地好記仇,若果情況越來越惡化,第時會相處唔到
wai唯 2011-4-18 10:36:21 PM

回復 2# 的帖子

知道* oReo依家5個月大ja*
甘我姐系將1個籠擺房1個籠擺廳~ 唔比佢地見面住 (:

ths u*#^28^#
yanyi:) 2011-4-18 10:43:32 PM
其實未絕育既兔兔係好難相處..
冇計..地盤意識太強加上發情期仲衰d..
等到可以絕育就盡快幫佢絕啦...
我都係好想幫呠呠搵個伴..
不過因為驚佢未絕育同其他兔兔相處唔到.
所以都係等佢絕左育先去兔協領養..
anyway.樓主要小心處理兩隻兔兔既情緒丫.加油
wai唯 2011-4-18 11:02:08 PM

回復 4# 的帖子

ths 你呀 ^^ #^43^#
我會好好照顧佢地~~* #^28^# #^28^#
wm20472 2011-4-19 12:37:28 AM
以我的大細妹為例, 依家未絕育, 可以2個籠拍住一齊, 等大家適應對方, 知道對方的存在
凡做開心的事 (食糧、食菜) 就一齊做, 等大家知道一齊係可以做開心的事
未絕育千其唔好放埋一齊, 以免發生不愉快的事件日後就好難BOND
等做完絕育後, 隔多幾個月就可以開始試BOND啦
TinaTin 2011-4-19 12:49:01 AM
以前奶茶同檸茶一齊住果陣大家好夾!!一個食波波既草一個食跌左落地既草XDD
一來2個都女仔又一齊大~~~所以好FD
可樂係仔仔...一見到佢地就想UN佢地!奶茶超醒識跳走~~檸茶就逃跑XDD
之後可樂就俾人罰無自由時間XDDD
花奶都係仔仔所以都一定要分開~~~否則一地都尿尿....
berki 2011-4-19 12:11:30 PM
我波波同桃桃之前都未絕育
但係因為BB已經一齊住一齊玩
所以都唔會打交呀,唔鍾意對方咁樣
而家波波都絕左育所以冇問題

不過D B...而家未戒奶冇得分籠
有隻好曳呀個個都俾佢蝦
佢一有行動我就放曳戈隻入籠思過
之後就乖一排先會曳返
raywong521 2011-4-19 02:18:13 PM
原帖由 berki 於 2011-4-19 12:11 PM 發表
我波波同桃桃之前都未絕育
但係因為BB已經一齊住一齊玩
所以都唔會打交呀,唔鍾意對方咁樣
而家波波都絕左育所以冇問題

不過D B...而家未戒奶冇得分籠
有隻好曳呀個個都俾佢蝦
佢一有行動我就放曳戈隻入籠思過 ...

曳果隻係咪最健康果隻啊?小朋友有氣有力去蝦蝦霸霸:033:
small_tra 2011-4-19 07:46:19 PM
我果2隻~~一齊生活左3年啦~~都相處唔到~!

唔知有冇誤會你~!

豆丁b只係一係你抱住佢~一係就係籠~

有冇比佢出黎行下跑下呢~!?

如果冇的話~希望你公平d~比返豆丁b出黎玩下~!
wai唯 2011-4-19 10:49:20 PM

回復 10# 的帖子

因豆丁b黎左第4日而已; 我諗住等佢習慣下先再放佢出黎~
抱住佢摸下佢刀系想佢習慣下我*#^28^#
irene_irin 2011-4-26 12:28:42 AM
唉... 我情況同你1樣啦...
我都係今日領養左一隻返黎,
宜家屋企2隻都係仔仔黎架...
但一隻未絕育...
開頭都係將佢地個籠擺埋1齊,
點知豆豆好似已經SENSE到新黎既Goo菇就開始咬籠喇...
一放豆豆出黎, 佢就走去goo菇個籠到...
隔住個籠打架... 咬咬...
之後仲好似癲左咁咬人呀...
好驚呀...

咁我宜家可以點呀...
係咪帶左豆豆去desex會好少少...
desex完之後, 我可以點bond佢地...

1萬個感謝呀 :050:
小小夕 2011-4-26 12:53:51 AM
我2隻兔兔E加5個半月到..
佢地係好細細個已經一齊..
岩岩好性格一凹一凸  ..     ((十分幸運..

花生兒童節個日UN芝麻    (((跟住分籠)))
平時訓教係籠    其他時間都係1齊玩一齊訓係我張床:026:   會有少少時候會去UN芝麻..   跟住會比我篤住佢頭仔話佢
破壞能力2個都係1流!!!
上次我張床單換左做藍色    我發現花生手手腳腳變左藍色:046: :056:
佢平時好中意挖床同挖被  挖唔停 又挖又咬:046:   挖成日都唔悶.. 今次挖到變左色.....

芝麻比花生大..所以好讓佢 .. 佢又好似好享受比佢追住但又UN唔到佢個個感覺  
因為花生追住佢 ..佢會冇喇喇跳到勁高跳兔仔舞   
花生本來都好有性格  好似貓咁  中意比你摸  唔中意就走..   小霸王
但佢好中意幫芝麻LAM毛毛  仲好中意癡住佢訓:032:
有時我摸芝麻頭仔..  花生係格離會推開我隻手唔比我摸佢:026:
好似講到明芝麻係佢><!

所以我念絕育可以試下放返佢地係一齊...  但希望花生唔會有UN UN既壞習慣.:057:

但近來幾日早上花生都咬籠 /// 準時叫我起身比野食佢..
想訓多陣都唔得:029:
早上阿媽行過去WC   唔理佢 .. 佢又會咬籠..  ((因為知道有人起身 但又唔比野食佢:026:   
芝麻咬唔到.. 個咀塞唔到落去:031:  哈哈

hellobb 2011-4-29 01:58:16 AM
我屋企有2隻女仔, 1隻喵喵,1隻巨B仔
2隻都係BB時就黎我屋企,但巨B仔就係喵喵黎左大半年後先黎既
最初喵喵好霸道,成日UN佢咬佢
但之後就比較少啦,相處都無問題
2隻都係4歲先絕育,而家就黎6歲
佢2個絕育之後性格都無咩大變
喵喵一路都係DOMINANT果個黎,所以佢有時都會騎下巨B仔,
但UN佢既情況絕育後真係少左好多,而且而家可以話幾恩愛
巨B仔係好中意痴住喵喵既,之前喵喵因為腸停問題
我將喵喵隔離左(o係籠)黎睇下佢D便便,巨B仔係成日走出黎望佢,甚至特登訓o係籠隔離陪佢,佢地又會互相幫大家"lam"毛, 或者挨住大家訓覺豬
不過可能喵喵以前成日蝦佢,所以巨b仔係非常神經質
唔中意比人掂,行近一步都彈起, 成日wuwu聲出手 (喵喵就中意咬人)
醫生話因為2隻都係女仔, 所以會麻煩d

irene_irin 2011-4-29 02:23:12 PM
原帖由 hellobb 於 2011-4-29 01:58 發表
我屋企有2隻女仔, 1隻喵喵,1隻巨B仔
2隻都係BB時就黎我屋企,但巨B仔就係喵喵黎左大半年後先黎既
最初喵喵好霸道,成日UN佢咬佢
但之後就比較少啦,相處都無問題
2隻都係4歲先絕育,而家就黎6歲
佢2個絕育之後性格都 ...

我想問你係點樣BOND佢地架...
用左幾耐時間?

我隻豆豆宜家出親黎都好似癲癲地咁...
發狂...
我自己比佢咬完之後都怕怕佢呀...
唔係好敢放佢出黎玩下...

快速發帖