品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

beatrice1229 2011-4-21 04:59:00 PM
另外見兔兔腳下有格仔板!其實唔用比較好呢~
小穎 2011-4-21 05:00:41 PM
的確,其實我都同以樓上們所說的。
養多一隻兔花的金錢真的會更大,
而且愛心分配很難平均。

更何況兔兔是著重地盤的動物,
有時候你摸完一隻兔再去摸另一隻,
當佢聞到你身上有第二隻兔既味;
佢都會唔中意的�3�。

(曾有一次因為這樣被兔兔用屁股對住左好耐)
ccychoy 2011-4-21 05:04:24 PM
d人以為掉系公園兔兔就5洗餓死咩
食防腐劑都食死la
ccychoy 2011-4-21 05:06:25 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

你5系話係兔協申請緊咩?
傘仔)) 2011-4-21 05:26:52 PM
原帖由 hh0 於 2011-4-21 04:53 PM 發表
hill媽既經驗好值得分享.
養多一隻兔兔的確唔係想像中咁簡單
領養之前一定要有晒心理凖備
時間, 金錢, 愛心既分配,
要有最壞既打算!!!
全部諗得惦既咪去馬lor,
睇你同兔兔有無緣份了

我最怕新回家的兔兔會蝦JACQUELINE, 所以唔敢去馬:015:

見到有兔待領都只係愛莫能助, 祝早日找到好心人。
aguiler 2011-4-21 05:41:47 PM
原帖由 beatrice1229 於 2011-4-21 04:59 PM 發表
另外見兔兔腳下有格仔板!其實唔用比較好呢~

呢個我都一早pm左樓主了..:021:
aguiler 2011-4-21 05:48:57 PM

回復 14# 的帖子

我都唸好了..
時間,心機,金錢我都已經準備好了..
aguiler 2011-4-21 05:51:33 PM
原帖由 smallsuishan 於 2011-4-21 02:17 PM 發表
我想講既係...

我地唔係阻止或者反對任何一個人去領養兔兔
而係 養多一隻兔兔唔係想像中咁簡單

有冇聽過 有D野用錢都買唔到
就係「HEART」同關心
我相信任何一個人都會偏心
其實兔兔係會Feel到...

可能 ...

多謝hill媽的提醒,
我絕對不會偏心,亦會好好對佢地兩個...
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~
beatrice1229 2011-4-21 06:48:52 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 05:51 PM 發表

多謝hill媽的提醒,
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~

正如我照顧遺棄兔兔既一星期裏,我係將屋分做廳係Boxing 既!房係指另外兔兔既~做所有野都係Boxing 先,而且有話佢知妹妹好快走,但Boxing 一個星期無跳舞,心情差左!
我明白正賢媽好鐘意兔兔同愛心,不過善意地建議下要睇自己本身兔兔既性格!
而且兔兔有幾多年命大家都知道~如果有日要返十幾個鐘工~返去仲要搞兩個會好辛苦呀~
可能要諗長遠生活~
miss.sunday 2011-4-21 08:05:04 PM
[quote]原帖由 aguiler 於 2011-4-21 05:51 PM 發表

多謝hill媽的提醒,
我都唔會忍心令到佢地兩個受傷~ [/quot

其實是這樣的,我在facebook也有開領養post,現在有一位正在聯絡中,我希望了解一下她的背景,請給我一點時間,無論如果我都會再回覆你,真是非常多謝你的熱心。

miss.sunday 2011-4-21 08:59:50 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-4-21 05:04 PM 發表
d人以為掉系公園兔兔就5洗餓死咩
食防腐劑都食死la

無錯,是很大機會死,前天還下大雨,就算沒有其他動物襲擊也冷死病死!
m1k1 2011-4-21 10:59:41 PM
其實我見正賢媽呢排真系都物色緊兔兔,但家大都擔心正賢同新既兔兔未必夾,甘不如比正賢同咖啡見下面先,睇下會唔會有太大既衝突再決定啦~唔岩米再物色其他兔兔囉^^兔協都大把啦~
ernie168 2011-4-22 01:20:45 AM
BOXING媽講得好岩哦,尼樣野真係要諗長遠D,要慎重考慮~
我地要當兔兔有10年命,但係人生未來既10年可能會有好多唔同既變化,例如工作、婚姻、生小朋友等等,講到好長遠咁,但係尼D野真係要諗架~

正賢媽如果第時同正賢爸結左婚OR搬出黎一齊住,咁再領養多隻就變左有3隻兔架啦喎,又係個一連串既問題,要問清楚自己係咪真係可以作出承諾哦~
momo兔 2011-4-22 11:00:00 AM
原帖由 aguiler 於 2011-4-21 12:30 PM 發表
已pm了...
希望樓主可以交比我~

我相信正賢媽係好鍚兔!但早前你話在兔協填左form領養兔兔咩?如你要埋E隻賓尼咪分分鐘4隻lor.只係好善意咁話你知
領養棄兔同BB兔養起比較,領養挑戰係大D!因佢地被遺棄過,對人的戒心會大D!同埋去到一個新環境你同佢都要時間適應!
好似我咁!星期日接左兔返屋企後,星期—至三也放下工作,留在家陪佢!昨日今日我都係返公司睇睇又再返家陪佢,好主動地同佢
玩、傾計、抱佢!到今早為止,佢警戒級别先由十級至三級!而你本身仲要顧埋靜妍感受!你真係要考慮清楚!
ccychoy 2011-4-22 12:31:22 PM
原帖由 momo兔 於 2011-4-22 11:00 AM 發表

我相信正賢媽係好鍚兔!但早前你話在兔協填左form領養兔兔咩?如你要埋E隻賓尼咪分分鐘4隻lor.只係好善意咁話你知
領養棄兔同BB兔養起比較,領養挑戰係大D!因佢地被遺棄過,對人的戒心會大D!同埋去到一個新環境你同佢 ...

正賢媽系兔協失敗了.因為同時有幾個人都想領養
我亦相信正賢媽一定好鍚佢

快速發帖