品種 : 賓尼兔
年齡 : 不詳
外觀 : 身體啡,面中間一間白色
性格 : 很乖巧
動物來源: 被棄養於公園,由朋友通知我暫養
聯絡方法 : EMAIL:[email protected]

aguiler 2011-4-22 02:13:15 PM
我己同樓主講左唔領養咖啡了..
因為我唔想靜妍佢唔開心,
令到佢開心,健康本黎就係我的責任~
所以就算我幾想領養咖啡都好,
我都唔會咁自私..
樓主不好意c,打擾了~~:054:
mymiumiu 2011-4-22 05:15:01 PM
我都想分享吓照顧領養兔兔經驗。我喺胸愛護動物協會領養咗豆豆有三個月,佢喺女仔,2歲,絕咗育,因為我本身有隻兔兔'毛毛'未絕育,所以佢地喺有分籠養。豆豆呢3個月都唔識去厠所,係籠同出嚟玩都周圍疴,好有警戒心,到而家都唔肯俾人抱,帶佢body check 同剪毛、指甲,好有難度,好難抱去入袋。好想佢快啲信任我哋,但我明白雖要時間去同豆豆建立信任。始終豆豆被遺棄過,又唔知以前主人點樣對豆豆,令佢對人失去信心,所以我覺得領養嘅兔兔真係要花多啲時間同心機照顧。
miss.sunday 2011-4-25 09:50:20 PM
原帖由 aguiler 於 2011-4-22 02:13 PM 發表
我己同樓主講左唔領養咖啡了..
因為我唔想靜妍佢唔開心,
令到佢開心,健康本黎就係我的責任~
所以就算我幾想領養咖啡都好,
我都唔會咁自私..
樓主不好意c,打擾了~~:054:

唔緊要,其實我好欣賞你有想清楚,就是因為咖啡的前主人不想清楚才有被棄養的事情發生,我三番四次要有意領養的人同家人商量,我很多背景也會問得詳細,只是想咖啡有一個好主人,所以我也十分多謝你有了解和想清楚,靜妍有個細心和為牠着想的mammy!
cordede 2011-4-26 12:18:51 AM
嗯~我覺得好多時養兔兔,
後生既主人最容易忽略既就係自己過幾年會由讀書變做出黎做野,
一出左黎做野就會多左好多野要顧, 自己既時間相對少左好多好多...
真係好容易會因為適應唔黎而無精力照顧兔兔...

當然啦~有屋企人幫手就唔同講法~~:055:

靜妍有你呢個媽咪真係好幸福 >v<
希望咖啡快d有個好主人開開心心咁生活啦~~

快速發帖