我住粉嶺,
家附近有一座山叫蝴蝶山-_-。
係上面第一層果到,有次上去行山(同我媽);
見到有兩隻兔仔係到蹦蹦跳,
果時其實都係係我養兔兔之前既時候了,
我果時仲未對兔兔認識,唔夠膽亂咁黎,所以果時只敢嘆一口氣,但無亂動。

而家諗起有d後悔,因為果個山上好多主人中意同隻狗上黎行山的,
那些兔兔的主人都不知道是怎麼回事,
居然放牠到山上以為牠能自動變野兔。

真是恥笑,跟住後來係琴日講起;
我媽話每星期上山,有百分之五十既機率都會見到有唔同兔仔出現。而且好明顯係有人養;係貓貓兔,侏儒兔果d家兔類型黎。

但之後出現過一次後就會不翼而飛。

唔知佢地去左邊,唉;希望係俾有心人領養番黎,or送去d有人幫佢地既機構啦..:050:

我打算下次跟我媽再上山,到時再見到通山跑既兔兔就即刻執佢番去搵人領養;照顧佢一會兒,唔想佢就咁就死左係個山上咁慘慘...

基本上我係準備好,打算買多個籠上山去接兔兔-_-......
snowingfeather 2011-4-23 09:36:41 PM
你講到長時間都有咁多兔仔,仲要次次都唔同
樓上UWANTS條LINK我已經留意左好耐,呢位人兄同另一個有好多兔兔賣,佢D相全部都係係同一背景,都係呢D籠影嫁!!我諗我都見過佢賣3-5隻兔啦
有D帖因為收費,遺規俾版主刪左

所以..兩件事LINK埋,我諗會唔會有人係山上/附近自家繁殖兔兔黎賣?
賣唔出果D就放走佢?如果唔係應該無可能長時間有咁多兔兔
衰D講句,呢D"野兔"都唔生存得耐,所以成日見到就應該有好大量
長時間有咁多兔,一定唔係有人唔養就放生咁簡單
附近屋企唔養而遺棄GE兔最多都係5,6隻姐,點會咁多?
小穎 2011-4-23 10:23:03 PM

回復 16# 的帖子

其實我覺得有一個可能性係
咁多兔仔係因為之前俾人遺棄左既兔生既都未定。

山上既真的活不久
所以才希望大家幫助一下牠們。

我諗諗下都覺得有咁既機率@@
natalie1202 2011-4-23 11:11:31 PM
去救的話,預埋我
淨係想像已經好心痛

add 我 FACEBOOK
[email protected]
aguiler 2011-4-23 11:56:32 PM
我都可以參加><
兔兔比主人遺棄已經好慘,
重要係放上山,真係冇人性架!!
小穎 2011-4-24 10:37:45 AM
大家不仿去一下自己附近的山上看看;
據一個朋友說,山既方向係有”野兔”出沒。

幫手睇下><
FAFA)) 2011-4-25 10:46:07 AM
我都係粉嶺個頭
不過未見過兔仔-3-
小穎 2011-4-25 10:50:06 AM

回復 21# 的帖子

-0-居然!
蝴蝶山第一層果到;
我記得一年幾前仲見到∼

話說你住係粉嶺邊@@?
hgod 2011-4-27 10:24:26 AM
我都係住粉嶺喎, 不過唔知蝴蝶山响邊, 要响邊一度上?
小穎 2011-4-27 11:37:25 AM

回復 23# 的帖子

呃 華明村果邊,附近個欣輝閣對面果座山;
上樓梯or斜路都得。
上到去第一層,有個大圓地,有一條路係果邊,
兔兔果時係係果邊出現。

果條路好多草,多數如果係上山純粹做運動既都會係果到做熱身。
hgod 2011-4-27 02:50:05 PM
華明村都好近我住嗰度喎, 不過唔係一邊係上和合石, 一邊去畫眉山, 期實係咪講緊畫眉山? 因為我搬入黎一年度, 平時好少行嗰邊, 所以啲路都唔係好熟, 唔好見怪
katy)) 2011-4-27 05:52:56 PM
我想出一分力,但係搵到D兔仔會有地方安置嗎? (因為我唔可以帶兔仔回家)
FAFA)) 2011-4-27 10:54:13 PM
我尋日上左去
咩野都無
貓就有幾隻~:059:
小穎 2011-4-28 09:59:15 AM

回復 27# 的帖子

我都係- -唔知做咩
復活節果時消失哂。
狗就有勁多,
我幾乎日日上去都見唔到(我媽都話奇怪)。

其實都算畫眉山,只不過都係叫蝴蝶山。

-o-兔兔去哂邊了,囧。

快速發帖