我住粉嶺,
家附近有一座山叫蝴蝶山-_-。
係上面第一層果到,有次上去行山(同我媽);
見到有兩隻兔仔係到蹦蹦跳,
果時其實都係係我養兔兔之前既時候了,
我果時仲未對兔兔認識,唔夠膽亂咁黎,所以果時只敢嘆一口氣,但無亂動。

而家諗起有d後悔,因為果個山上好多主人中意同隻狗上黎行山的,
那些兔兔的主人都不知道是怎麼回事,
居然放牠到山上以為牠能自動變野兔。

真是恥笑,跟住後來係琴日講起;
我媽話每星期上山,有百分之五十既機率都會見到有唔同兔仔出現。而且好明顯係有人養;係貓貓兔,侏儒兔果d家兔類型黎。

但之後出現過一次後就會不翼而飛。

唔知佢地去左邊,唉;希望係俾有心人領養番黎,or送去d有人幫佢地既機構啦..:050:

我打算下次跟我媽再上山,到時再見到通山跑既兔兔就即刻執佢番去搵人領養;照顧佢一會兒,唔想佢就咁就死左係個山上咁慘慘...

基本上我係準備好,打算買多個籠上山去接兔兔-_-......
aguiler 2011-4-21 05:54:14 PM
點解d人可以咁冇品,咁冇愛心!!:004:
一隻咁可愛ge兔兔,
即使係有病,或因為其他原因而唔要佢地,
點解唔放去兔協呢?
佢地真係重衰過放係兔協門口d棄養者呀!!!!:028:
berki 2011-4-21 07:59:48 PM
我都希望有人收留山上兔兔呀><
係山上好危險好可憐
唔好話有狗丫...食錯野都...#^56^#
等我宣揚下先
m1k1 2011-4-21 11:51:24 PM
唔好話我思想恐怖..hk好多人都偷偷地食狗啦..前排食貓都聽過! 果D兔兔會唔會其實系要泥食架?
m1k1 2011-4-21 11:53:19 PM
你問下你媽媽有冇見過有呢D籠困住D兔? 我見到呢個post D相我都覺得好恐怖!
http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1
小穎 2011-4-22 09:19:06 AM

回復 2# 的帖子

係 至少果d棄養者都知道放係一個有人照顧佢地既門口到;
呢d人,竟然放係個山到;實在唔知係咩人:028:
真係諗起就生氣∼∼
小穎 2011-4-22 09:20:35 AM

回復 3# 的帖子

真係好危險,
上面果邊d草好多都有農藥的(汗)。
好驚食左之後對佢長遠黎講都有問題。

我要哄點我全家,之後再買多一份日常用品去接兔仔。

拜託宣揚了><叫大家多多幫手,上山去睇下有無被遺棄的兔子。
小穎 2011-4-22 09:22:00 AM

回復 4# 的帖子

不..不是吧-o-。
我都聽過呢類型既新聞,
我媽都同我講過其實香港無立例唔準食兔-_-。

上山行山既人多,我真係驚佢捉左d兔兔去做晚餐......
呢個復活節一定要個個星期上去搵兔先得-_-。
小穎 2011-4-22 09:25:00 AM

回復 5# 的帖子

如果係上水既話,
會去既山大概都係得果幾個。
可能佢都係係蝴蝶山既其中之一都未定。

不過我媽話每星期見到既都唔同,次次第二次去都唔見左人;都唔知跑左去邊。
不過絕對無可能有主人睇住,因為果邊真係爆多狗仔,
主人絕對唔會咁傻仔由佢通山跑。

而且,那些兔子全部身邊都係無人陪同的。
m1k1 2011-4-22 12:43:04 PM
不如組隊上去捉啦~
仲有..其實...我有D狗友既狗系食兔肉既...所以果D兔攞泥食...都唔出奇.........
不過如果果D兔有人既,或者準備''湯''既..甘去捉比人發現算唔算偷野架
傘仔)) 2011-4-22 12:44:11 PM
原帖由 m1k1 於 2011-4-21 11:53 PM 發表
你問下你媽媽有冇見過有呢D籠困住D兔? 我見到呢個post D相我都覺得好恐怖!
http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1

睇幅相背景, 應該係已經將佢放左上山某處養緊, 如無人領養, 分分鐘好快就放佢在山上自生自滅.....
berki 2011-4-22 07:50:25 PM
原帖由 m1k1 於 2011-4-22 12:43 PM 發表
不如組隊上去捉啦~
仲有..其實...我有D狗友既狗系食兔肉既...所以果D兔攞泥食...都唔出奇.........
不過如果果D兔有人既,或者準備''湯''既..甘去捉比人發現算唔算偷野架

如果有group去捉,我都可以加入呀><
D兔兔真係好慘,自生自滅
ccychoy 2011-4-22 08:55:47 PM
唉~希望救得幾多得幾多
yanyi:) 2011-4-23 12:07:45 PM
如果有group去捉我都支持!
唉..d人放公園都未夠衰..仲要放埋上山...
小穎 2011-4-23 08:22:38 PM
不如大家嘗試去一去附近既山上面睇下,
到底有無俾人遺棄既兔仔係山到。

琴日問呀媽 佢話應該係d人自以為是覺得自己係放生;所以先放係個山到。

被遺棄既兔兔出現的地方大多都是公園同後山那一邊.
大家不仿幫幫忙去你家附近的山上看一看吧

救到幾多得幾多。

快速發帖