好耐無開post. 有感而發, 不如大家討論下

我家kulu從小就好敏感
一年有一兩次食少左野, 同便便細左既問題
見到佢咁樣, 一定會帶佢睇醫生
因為知道兔子腸停的嚴重性

但每次見醫生, 都不會有什麼原因找到
什致醫生提議驗血
可幸, 一齊都很正常

所以往往總結為 氣候改變, 草質改變, 兔子情緒問題
醫生例必開一些消炎止痛,腸胃藥等等
還叫我一定一定要餵草粉

可是當我照足醫生吩咐去做
強迫餵食後
kulu 又會由食少左, 變到一d草都唔食
見到我又掉頭走
自己找個角度躲着
情況一定比看醫生之前差

往往直至我放棄餵草粉
情況先會好起來
唯有等佢自己慢慢食返多d草

有陣時會覺得我係咪唔應該帶佢去睇醫生?
唔應該餵草粉?
ching` 2011-4-23 11:54:45 AM
其實我隻兔兔前排d cc都一d大一d細咁...
果排岩岩換左d草..好似比之前果d乾..
佢係咁曬草...次次都蚊曬出泥又唔食..
我一見佢d cc 細左..我就會捉佢食草粉...
果日d cc又會令d...
一日可能1次倒..
2-3 日後.e家..佢d cc又一樣size了.0.
我都唔知佢做咩/3\
redbean 2011-4-23 12:10:21 PM
Ching, 可能真係草質改變有影響
但醫生話一日最少食50ml
分4-5次餵
我隻kulu餵完草粉就真係完全唔食草啦..:050:
angelaska 2011-4-23 01:32:28 PM
你有無同醫生講過餵完草粉後kulu會一條草都唔食?
我自己就認為醫生雖然係十分專業同有充分知識..
不過每隻兔兔都唔同
最清楚兔兔既應該係做足功課既主人,所以主人要同醫生好好溝通呢

如果過左咁耐你總結到kulu係因為氣候改變、草質改變而影響既話,
可能要考慮開下抽濕/冷氣,用下冰種
或者轉/開過另一包草時用少少舊草溝落去等kulu習慣下...#^24^#
angelaska 2011-4-23 01:35:57 PM
不過我就唔係好明...
既然驗過咩事都無點解要開消炎,止痛藥..
hh0 2011-4-23 04:02:06 PM
我養左4年幾, 未餵過一次草粉
大概兔兔跟人一樣間中會鬧下情緒
或其他minor既因素影响腸胃
未去到某D情况係唔會forcefeed草粉
wesky 2011-4-23 07:23:14 PM
肯食草仲點解要餵草粉?
唔食草既影響大過唔食草粉
redbean 2011-4-25 04:23:01 PM
angelaska, 我有同醫生講架, 不過無論betty 定 tiger, 都堅持便便唔夠大, 食唔夠多, 就要餵草粉

我夏天會長開冷氣架, 不過佢都叻到feel 到出面係26定32度:056:
我之後一定會認真d溝草架啦
...真係怕怕

醫生話怕有d我地唔知既身體不適影響,
所以叫我餵三日止痛消炎

hho, 其實我都好認同,
但係d醫生成日都講到好嚴重咁,
話唔理可能遲d會腸停
我又驚到腸有咩事個陣, 我可能book唔到醫生
所以發現佢呢個星期都食少左三分一就即刻睇醫生
但次次去完, 跟足醫生教餵草粉同藥後,
d便便細到好似 "珍珠奶茶 細珠"咁 (正常時是珍珠奶茶 大珠):050:
仲一條草都唔食

Wesky, 這是醫生說kulu食得唔夠
仲有草粉有益菌,幫助調理腸胃

聽完大家意見, 我都覺得好似唔迫佢食草粉好d...
咁我帶kulu睇醫生咪好傻....睇完又唔跟醫生講咁做
d藥食完都係無好到, 情況仲差左,岩岩夠三日啦, 我都諗住唔餵啦...
:043:
..............
angelaska 2011-5-5 09:24:30 PM
其實人人既體質都會唔同...唔會個個都超級接近最健康既standard...
或者kulu既體質都係類似呢

既然都咁多次,再睇好似真係有點倒錢落海..=.=

快速發帖