(我已book左睇e生,只係想問下各位的兔兔有冇類似情況出現過)

我上個月帶兔兔BODY CHECK同剪毛的時候,
8號X的老闆同我講sisi有少少腳枕的問題出現
但只要佢肯跳多d 做多d運動就冇問題 唔洗搽藥膏
果時佢隻腳仔的後踭d毛薄左d 未見肉 範圍都係各 1cm x 1cm到咁上下

但今日自己同男朋友幫sisi剪指甲的時候
發現佢腳仔的情況有變

個範圍甩左毛 露左紅色的肉出黎,禁落去唔知佢痛唔痛
因為佢一比人抱就好驚係咁震 但冇乜特別反應
(食野飲水跑跳全部正常)

而且甩左毛的範圍附近d毛毛的根源有好多好似頭皮咁fe皮碎

我好擔心佢之後唔知會唔會流血,
又唔知有冇得阻止:050:

佢唔係淨係困籠ga,有個範圍有本身個籠咁大的後花園比佢
平時我係度佢就有得四圍走

請問有冇人試過好似我咁呀??

sorry頭先太擔心冇影到佢腳仔d相
送上sisi的一張近照

睇佢幾樣衰就知佢好唔鍾意被抱

睇佢幾樣衰就知佢好唔鍾意被抱

aguiler 2011-4-23 11:52:53 PM
兔兔隻腳唔會無啦啦甩毛架..
同佢茶d凡士林先啦..
兔兔唔可以行太多硬地的,
行太多會容易有腳倉><
book左幾時睇e生呀??盡快好d喔~~
wesky 2011-4-24 12:00:41 AM
如果又紅又腫就要睇醫生, 搽下抗生素藥

如果無紅無腫, 活動範圍內鋪軟墊, 俾佢出黎走動多d, 可以防止變成腳瘡囉~~
smallsuishan 2011-4-24 12:00:42 AM
兔兔生腳枕係因為行得太多硬地
同佢跑多d 跳多d就冇事 好似完全冇關係!!!

盡可能鋪D軟既野俾佢平日行既地方
E.G. ABC墊 等等
natalie1202 2011-4-24 12:01:30 AM
佢唔係行好多硬地
有毛巾墊底,籠入面都有一層草係底,

茶d凡士林得ga?
唔驚佢會食到咩?
raywong521 2011-4-24 12:31:33 AM
毛巾墊底無用....因為始終腳底受力唔平均,同埋兔兔年紀越來越大,有腳枕既機率都會高左~

茶凡士林其實無乜用,同埋真係唔食得

既然你都book左睇醫生,可能會比藥膏你,問埋嚴唔嚴重

同埋話比兔兔郁動,係唔想由腳枕惡化變腳瘡
natalie1202 2011-4-24 06:44:46 AM
佢其實唔係好大年紀
得一歲幾
但8號X個老闆都有提過係因為佢成年 個身重左
腳仔負苛大左 唔郁ga話隻腳會惡化,,

但,,其實sisi都幾活躍 唔賴郁ga佢
我都唔知點好,,,,,真係好擔心佢腳仔會流血
katy)) 2011-4-24 01:35:20 PM
呀b同sisi差唔多大都係有腳瘡,雖然都有d毛仔生出黎,但係因為活動又好快甩哂,總算而家冇惡化落去。

本身睇過醫生&醫生建議舖草/木糠...都有生返d毛仔出黎,但係甩毛範圍大左
之後去兔協買vet bed & bag blam...有生返毛仔,但係佢出黎玩會整甩d毛,範圍冇大到

黎緊夏天vet bed要收爐, 都唔知點算 ><
natalie1202 2011-4-24 07:07:56 PM
:050: 咁點算呀
sisi佢咁怕熱,,而家比vet bed佢佢一定熱死
wesky 2011-4-24 09:01:00 PM
依家鋪 vetbed, 我兩隻係唔會訓
你可以試下鋪草係籠墊底
最重要都係俾佢走動多d, 郁得少係形成腳瘡既其中一個重要因素

快速發帖