請問大家有乜嘢方法可以令我家大少唔再咬籠,已經換咗第二個新籠,佢都繼續咬,咬到鐵枝生鏽,有無人係度都係咬,唉......我無晒辦法:044: ,麻煩各位有無好建議?
aguiler 2011-4-29 09:49:37 PM
兔兔咬籠係因為佢想出黎玩呀..
佢咬籠紅係代表你放佢出黎放得唔夠,
所以佢先咬籠~
比著係樓主你,成日都要係個籠仔度,
係你都唔開心,想出去玩啦..
放多D佢出黎就冇事架了~^^~
如果唔係換幾多次籠都係冇用..
咬得多對兔兔牙仔唔好架..
如果樓主自問佢的自由活動好多GE,
咁就可能係D草草唔夠佢磨牙仔~
就可能要轉1ST CUT T草了~~多D莖可以磨下牙仔~~
PILLOW.MA)) 2011-4-29 10:00:17 PM
我果隻都會咬架
係咁咬想人放佢出離
但係我地會叫佢唔好咬
叫完唔聽就唔理佢
而家佢知咬冇用, 都咬少左
雖然唔可以話完全唔咬
但佢真係咬少左 @@
可能佢知道果D時候佢唔出得離玩
所以知道咬都冇用, 慳返啖氣 XD
aguiler 2011-4-29 10:27:04 PM
係呀...PILLOW媽呢個方法我地都有用哇,
好似我地訓教咁,我地會放佢入籠,
開始GE時候都重會不停咬,
而家一入籠就走左去食草,唔咬了~~
係早上佢見到我地起左身都重唔放佢出黎佢先咬籠提我地放佢出黎玩~~=3=
PILLOW.MA)) 2011-4-29 10:35:30 PM

回復 4# 的帖子

一樣!! 真係一樣!! XD
係咪孖離架佢地? XD
aguiler 2011-4-29 10:42:15 PM
可能真係失散多月的兄弟~HAHA
丁丁媽 2011-5-21 06:25:44 PM
丁丁每朝都會6點鐘準時咬籠....叫醒丁丁媽....
佢一晚就會食兩個草架既草...食到6點就會冇晒...
然後叫醒我.....俾野佢食......風雨不改....
cutebarbie 2011-5-22 11:39:22 AM
我個隻都咬ga...不過5係想出來玩囉....開門俾佢佢都5會出
佢地純粹係想咬野....兔仔的天性...
brendang 2011-5-22 07:59:39 PM
我隻youdo都有時間表,係我比佢嘅,準時比糧比草放佢,佢宜家咬少咗籠,仲好準時叫我起身,夜晚有時都自己番入籠:040:

快速發帖