我隻兔仔差不多6個月,今晚發現啊mo近pat pat位無晒毛,但佢無r,不過梳毛有毛甩,甩毛個撻皮膚是粉紅,沒有爛,問了寵物店同e生,話佢如皮膚是粉紅,可能甩毛,我地好擔心:022: :022: ,見佢食草ok,出來還跑跳,先前已經撞倒鼻發炎,而家還要搽藥, 妹妹而家牛錦眼看住佢,睇下有沒有r,好擔心無晒心情:077: :077:如再係錦see doctor

小小夕 2011-5-3 11:00:07 PM
會唔會屙尿 整到皮膚搞到甘 .. ???     

最好睇睇醫生喇        有冇d好似頭皮既野係上面?
raywong521 2011-5-3 11:56:44 PM
最好去睇醫生,呢個位應該有毛,正常換毛都唔會見到皮膚~
aguiler 2011-5-4 12:21:25 AM
靜楠都係呢個位..
同埋耳仔位..
有兩個地方都有甩毛,
兔爸見到同我講,之後我地book左e生睇..
去左睇dr.betty~
而家都重茶緊藥~
dr.betty話係生癬..
會傳染人架!!!!記得洗手!!
phoebe)) 2011-5-4 11:05:17 AM
thanks, 今日會book e生睇,不過剛剛見到甩毛位置有番少少毛
phoebe)) 2011-5-4 11:08:43 AM

回復 2# 的帖子

no,沒有皮膚損傷,佢無r
aguiler 2011-5-4 11:20:22 AM
可能係初步,所以冇r得咁明顯~
所以我地唔察覺,
靜楠都係兔爸撥開先見到...
平時都冇見佢fing頭,r得好利害~
但事實佢真係生癬:024:
syt174698 2011-5-4 01:27:54 PM
咁生癬係咪要同其他兔兔分開,要隔離直至好番為止呀?金錢癬同其他癬有無其他分別?
raywong521 2011-5-4 02:06:18 PM
皮膚病就緊係要分開啦...會惹人,又會惹兔,會交叉感染,要做好屋企衛生
PILLOW.MA)) 2011-5-4 02:41:26 PM
係呀, 記得同其他兔兔開分
摸完病兔要洗手!
小穎 2011-5-4 07:07:38 PM
我建議都係唔好等啦,
即刻睇下醫生啦;
到情況嚴重就煩的了,因為睇個樣真係似膚膚有事。

記得摸完千奇要洗手喔,
希望兔兔快d無事∼:020:
phoebe)) 2011-5-4 09:07:32 PM

回復 11# 的帖子

thanks, e生已book了dr betty今個星期日,希望不是生廯,好擔心:011: :011:
aguiler 2011-5-5 12:36:33 AM
生癬都唔係咩大問題黎...
都係食藥,茶野姐...
你唔理佢由佢擴散至係大問題~~
睇左e生就好快好架喇~
靜楠如果好番都唔洗覆診..
phoebe)) 2011-5-8 11:06:27 PM
今日see dr betty, e生話佢不是生癬,而是甩毛,放心晒,不過隻衰豬又撞腫個鼻:056: :050: 損了要搽藥:050: :050:

小小夕 2011-5-9 12:50:54 PM
想當初 ...  芝麻換毛 換到頭頂d毛甩哂  地中海咁     仲有有d頭皮仔係身..
嚇到我幾驚佢有事 #^5_002^#      跟住dr.ma話  換毛者換毛者#^53^#

邊有兔仔換毛換到無哂毛嫁 #^68^#

快速發帖