絕育之後
因為我知兔兔做完手術要有一個寧靜既環境俾佢
但家中可能不能俾到佢
我又咩都5識
咩都怕餐死
又怕餵藥整到佢
又怕佢熱
冰種又5知會5會冷親佢傷口
又帶頭罩佢又會發瘋.怕傷到傷口(到時兔帶佢都5肯帶)
甘有咩辨法?

berki 2011-5-10 06:49:17 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 06:46 PM 發表

系米要成日系家留意住佢?

絕完育第2日最好都留係屋企陪佢啦
因為其實絕完育當晚你照顧佢都可能照顧到好夜
同埋佢胃口未必可以咁快恢復正常呀
ccychoy 2011-5-10 06:57:57 PM
原帖由 berki 於 2011-5-10 06:49 PM 發表

絕完育第2日最好都留係屋企陪佢啦
因為其實絕完育當晚你照顧佢都可能照顧到好夜
同埋佢胃口未必可以咁快恢復正常呀

如果一早俾e生絕
大約幾點可接佢?
有咩照顧會照顧到好夜?餵藥5系一日2次左右咩?
berki 2011-5-10 07:10:30 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 06:57 PM 發表

如果一早俾e生絕
大約幾點可接佢?
有咩照顧會照顧到好夜?餵藥5系一日2次左右咩?

上次係BETTY度3:30走得
除左餵藥
你都要睇下佢食唔食野
有冇尿同屎架嘛
同埋仲要安撫佢情緒
ccychoy 2011-5-10 07:43:12 PM
原帖由 berki 於 2011-5-10 07:10 PM 發表

上次係BETTY度3:30走得
除左餵藥
你都要睇下佢食唔食野
有冇尿同屎架嘛
同埋仲要安撫佢情緒

佢情緒會點?
系米要摸下佢.等佢睡?
berki 2011-5-10 07:48:10 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 07:43 PM 發表

佢情緒會點?
系米要摸下佢.等佢睡?

我桃波會痛會嬲會唔開心會驚驚
點解媽媽要帶我出去痛痛?
之後都可能有陰影架/.\
我狂呵佢頭等佢知道呢度係屋企
唔會有人蝦佢囉
carbee 2011-5-10 07:58:10 PM
我都係特登BOOK到6月4號同MIMI絕育
因為返工好難請假,所以已經預備左2日2夜黎照顧佢:041:
其實我都想問下,
如果兔兔返黎肯自己食草食糧,咁仲需唔需要餵草粉?
berki 2011-5-10 08:05:27 PM
原帖由 carbee 於 2011-5-10 07:58 PM 發表
我都係特登BOOK到6月4號同MIMI絕育
因為返工好難請假,所以已經預備左2日2夜黎照顧佢:041:
其實我都想問下,
如果兔兔返黎肯自己食草食糧,咁仲需唔需要餵草粉?

上次九龍城戈邊話佢地3pm餵左波波1次
叫我返到去7pm,11-12pm各餵一次囉
第2日自己食返就唔洗再餵

不過今次桃桃係gerry度絕
好快食返野
我都係餵左10-15ml草粉溝藥俾佢就算
carbee 2011-5-10 11:34:00 PM
哦,BERKI,唔該哂你呀,其實我都好擔心,因我個女年幾唔細:041:
小穎 2011-5-11 10:58:12 AM
原帖由 berki 於 2011-5-10 08:05 PM 發表

上次九龍城戈邊話佢地3pm餵左波波1次
叫我返到去7pm,11-12pm各餵一次囉
第2日自己食返就唔洗再餵

不過今次桃桃係gerry度絕
好快食返野
我都係餵左10-15ml草粉溝藥俾佢就算

我都係,護士只係話唔可以一次過就斷哂草粉,
但如果食番草你每日俾一餐草粉連藥佢食都ok。

我就係咁,第一日因為佢唔食野先係咁餵草粉,
到左第二至三日食番草就唔洗餵足四餐,每日餵一餐,將藥溝埋草粉到(益生菌)都可以。

小穎 2011-5-11 11:01:12 AM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 07:43 PM 發表

佢情緒會點?
系米要摸下佢.等佢睡?

我隻bb就係痛到好不爽,但未至於驚驚。
總之番到屋企你真係會感覺到佢會有一陣好嬲既情緒。
絕大部份唔係因為痛,而係因為個頭罩-_-(至少我果隻係咁);
果七日佢真係時常咕我地。

係果時你摸佢佢應該都嬲到唔俾摸,有左警戒。
不過都盡量吧,如果佢俾你摸既;就多d摸佢哄下佢,話俾佢知唔洗驚;
媽媽係大廳。
carbee 2011-5-11 04:38:41 PM
咁佢做完手術後返到屋企,個籠駛唔駛拆?
好驚佢出出入入咁跳會爆線:050:
PILLOW.MA)) 2011-5-12 10:06:59 AM

回復 26# 的帖子

你BK左邊個醫生?
我想BK 4號BETTY...
但佢25號先有期...

koji3005)) 2011-5-12 12:03:58 PM
我睇完你地咁多位講完都仲係驚驚地,
我隻仔仔BOOK咗betty今個星期六去做呀,
唔好話佢有陰影,連我都有d陰影啦,
我想問下其實仔仔做完手術是否一定要用頭罩?
餵草粉的針筒是否係醫院有得買ga??
.....其實我帶仔仔做手術是否正確啦....

carbee 2011-5-12 01:08:25 PM

回復 27# 的帖子

我book左4號dr.ma,
其實之前係想搵dr.betty,不過佢好full
所以bodycheck都係搵dr.ma,
見佢都好細心,同埋護士話開刀只有dr.betty同dr.ma
所以揀dr.ma
smallsuishan 2011-5-12 02:26:24 PM
其實大家真係唔駛咁擔心
你愈擔心搞到兔仔仲唔知點算

有咩唔明 絕育後問下姑娘應該點

快速發帖