絕育之後
因為我知兔兔做完手術要有一個寧靜既環境俾佢
但家中可能不能俾到佢
我又咩都5識
咩都怕餐死
又怕餵藥整到佢
又怕佢熱
冰種又5知會5會冷親佢傷口
又帶頭罩佢又會發瘋.怕傷到傷口(到時兔帶佢都5肯帶)
甘有咩辨法?

smallsuishan 2011-5-10 05:24:32 PM
1/ 九龍動物醫院係唔會幫你
因為佢地晚上係冇人係診所
有需要的動物會轉到24pet center

2/ 24pet center係有貓 有狗
兔兔一定嚇死

3/  兔兔做完手術已經好驚
做主人既都唔陪住佢...
你話對兔兔有幾大影響

其實 絕育後既兔兔唔難照顧
睇下你有冇心...

唔好搞咁多野啦 兔兔絕完育快快帶佢番屋企俾佢休息下啦
有咩唔明 大把兔友可以解答你
小小夕 2011-5-10 05:32:27 PM
我都怕我2隻兔仔 絕完育唔識照顧#^37^#   ((暑假去絕 #^34^#
但為左兔仔都要頂住上丫..   
但應該大多睇住佢有冇食野  胃下草粉 胃下藥水..   
唔好比佢跳黎跳去    唔比佢對傷口搞搞震...醫生都會教我地點做 ...
我仲要一次要照顧2隻..   大家加油  為左兔兔#^10^#

我估女仔兔兔手術完一定好辛苦.. ..  可能好似我地女仔每個月陰d陰d又谷住既痛..
念起都心痛 #^37^# #^37^# #^37^# #^37^# #^37^#
ccychoy 2011-5-10 05:34:29 PM
原帖由 smallsuishan 於 2011-5-10 05:24 PM 發表
1/ 九龍動物醫院係唔會幫你
因為佢地晚上係冇人係診所
有需要的動物會轉到24pet center

2/ 24pet center係有貓 有狗
兔兔一定嚇死

3/  兔兔做完手術已經好驚
做主人既都唔陪住佢...
你話對兔兔有幾大影響 ...

但家中可能不能俾到佢
我又咩都5識
咩都怕餐死
又怕餵藥整到佢
又怕佢熱
小小夕 2011-5-10 05:43:11 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 05:34 PM 發表

但家中可能不能俾到佢
我又咩都5識
咩都怕餐死
又怕餵藥整到佢
又怕佢熱

放入房關門得唔得丫 ..@@((家中會打麻雀??
因為兔仔做完手術 係最想主人陪住佢
ccychoy 2011-5-10 05:53:42 PM
原帖由 小小夕 於 2011-5-10 05:43 PM 發表

放入房關門得唔得丫 ..@@((家中會打麻雀??
因為兔仔做完手術 係最想主人陪住佢

家人c電視
佢地5俾我推入房
bb系廳做廳長
我冇左佢幾日我都好5開心..
我最怕佢5肯帶頭罩發瘋撞傷自己..
berki 2011-5-10 06:09:45 PM
絕育後體溫會低
所以熱呢個問題可以唔洗諗
最多開下風扇
尋日桃桃絕完育我成晚都放左佢入房冇開風扇(我間房算係涼)
佢都凍凍地

餵藥更加唔係問題
因為佢地絕完育好攰
其實冇乜力去反抗
你之前都應該餵過藥架啦
我覺得絕育後餵藥仲易過平時
有時仲會搶住食藥= =

頭罩我見好多兔都要戴
但係我波波絕完育返到屋企
個頭罩勁重
搞到佢明明想食野都變到唔想食
郁都唔敢郁
之後波波同桃桃我都冇俾過頭罩佢地戴
(佢地唔會舔傷口)

其實絕完育姑娘都會教你點照顧兔兔架啦
唔洗咁擔心
有問題兔友實會幫你
小小夕 2011-5-10 06:09:58 PM
如果你屋企人都愛錫兔兔 電視音量可以叫佢地細聲d @@

胃藥個d應該唔難 我胃過止痛藥水個d (醫生仲話藥水都有甜味 兔兔會中意 我之前兔仔搶住飲 係甘扯我個針筒lam哂咀
草粉我就怕d  但我2隻兔兔咩都食 應該唔緊要..

草粉係vet到買係米會貴d嫁 #^32^#

絕育個陣 有冇人陪你接佢地.. 接佢地前醫生會教你點做 ..
多1個人 = 多1個腦記住d做法 
我都好怕 又冇咩記性 所以要帶屋企人#^31^#

兔兔應該仲比你怕 佢做手術wo  
有時有d野好簡單 可能因為怕令到佢變到好似好難咁..  
養兔仔米當提早學習湊小朋友囉  (雖然小朋友係更難
小小夕 2011-5-10 06:12:35 PM
原帖由 berki 於 2011-5-10 06:09 PM 發表
絕育後體溫會低
所以熱呢個問題可以唔洗諗
最多開下風扇
尋日桃桃絕完育我成晚都放左佢入房冇開風扇(我間房算係涼)
佢都凍凍地

餵藥更加唔係問題
因為佢地絕完育好攰
其實冇乜力去反抗
你之前都應該 ...

甘桃桃今日點丫  過左一晚係米仲會好攰??
有冇話幾時可以放佢出黎行下
ccychoy 2011-5-10 06:20:26 PM
原帖由 小小夕 於 2011-5-10 06:09 PM 發表
如果你屋企人都愛錫兔兔 電視音量可以叫佢地細聲d @@

胃藥個d應該唔難 我胃過止痛藥水個d (醫生仲話藥水都有甜味 兔兔會中意 我之前兔仔搶住飲 係甘扯我個針筒lam哂咀
草粉我就怕d  但我2隻兔 ...

是哥開電視開到好晚.但佢又5肯關細聲d.
食藥水佢好中e.會自己搶食
只是草粉同益生菌要強餵
berki 2011-5-10 06:28:56 PM
原帖由 小小夕 於 2011-5-10 06:12 PM 發表

甘桃桃今日點丫  過左一晚係米仲會好攰??
有冇話幾時可以放佢出黎行下

因為桃桃個咀懷疑生癬
所以冇得出黎玩/.\ 要隔離
只可以遙距望下波波同BB

佢尋晚8點到已經好生猛呀
係度出兔拳-_-
今朝已經好正常: D
berki 2011-5-10 06:31:08 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-5-10 06:20 PM 發表

是哥開電視開到好晚.但佢又5肯關細聲d.
食藥水佢好中e.會自己搶食
只是草粉同益生菌要強餵

草粉用暖少少既水開
應該都會搶黎食架^V^
同埋我之前用細針筒餵草粉真係好難同好煩-_-
我而家用大針筒(每次10ML)
整好左,餵2.5枝就搞掂
唔洗整足25枝細針筒
小小夕 2011-5-10 06:33:06 PM
原帖由 berki 於 2011-5-10 06:28 PM 發表

因為桃桃個咀懷疑生癬
所以冇得出黎玩/.\ 要隔離
只可以遙距望下波波同BB

佢尋晚8點到已經好生猛呀
係度出兔拳-_-
今朝已經好正常: D

桃桃為左bb 快d好返丫 哈哈 
桃桃甘快甘有精力 真係西利 #^30^#
小穎 2011-5-10 06:42:04 PM
 我好明白你既感受,
因為當初同BB絕育前,
我都好似你咁好驚之後照顧唔到佢。

係絕完育果日,接左佢番黎果陣,我果日真係好慌張,
之後果兩三日都會逐漸出現些問題,有時真係搞到我好頭痛。
而且上左頭罩既兔兔心情真係暴躁十多倍,以前bb從來唔會FU∼我地,
但當上左之後,一日fu三四次,個樣仲要好唔開心,成日用個屁股對住我地,唔理我地。

不過唔用頭罩唔得,因為佢一脫就會lam傷口。

至於冰種問題,佢岩岩做完果日係唔需要,因為佢本身體溫係會變低。
只不過,到第二日先開始要。

係果一個時候,你可以用另一些方法,例如開一下冷氣(反正開七日);or做另一d可以放係佢旁邊既冰種。
買個散熱版。

而餵藥呢層唔洗驚,第一次可能會好狼狽,但之後就會熟哂嫁啦,餵左一.兩次。
(我第二次餵草粉已經熟哂)。

你可以睇下屋企最寧靜既位係邊,同埋叫你家人幫幫忙吧;餵藥時至少要兩個人禁實佢,如果唔係佢會走佬。

總之唔洗驚啦,最後都會無野既-〕
ccychoy 2011-5-10 06:46:30 PM
原帖由 小穎 於 2011-5-10 06:42 PM 發表
 我好明白你既感受,
因為當初同BB絕育前,
我都好似你咁好驚之後照顧唔到佢。

係絕完育果日,接左佢番黎果陣,我果日真係好慌張,
之後果兩三日都會逐漸出現些問題,有時真係搞到我好頭痛。
而且上左頭罩 ...

系米要成日系家留意住佢?

快速發帖