尋日幫左我隻橙仔去絕育, 可能佢係男仔, 手術比較簡單, 好快醒, 見到傷口都無血水, 又肯係水果.....個心都放心d....
但係.....佢唔肯飲水呀...仲埋今朝見到佢"痾爛屎"呀.......好驚....
請問各位兔友有無遇過呢個情況...同埋問題嚴唔嚴重呢???同埋佢勁唔仲意個頭套...e生話要大個頭套一個星期, 我林佢忍唔到...林住比佢大多2日就算啦~得唔得呢???

多謝各位兔友既寶貴答覆^^:001:
PILLOW.MA)) 2011-5-12 10:26:44 AM
呀!!!!!!
我諗住下個月帶PILLOW去絕育
乜仔仔都要帶頭罩成個星期架?
橙仔搵邊個醫生絕架?
有冇話D草粉同藥要食幾多日?
我好擔心呀
要放底佢係個陌生環境痛痛>__<
而家諗下都心痛死/_\
orlando)) 2011-5-12 10:41:39 AM

回復 2# 的帖子

Pillow Ma : 我係澳門既朋友黎架~我地大返佢去澳門政府既vet到做個手術,
見到你地hk又有草粉又有止痛藥...真係幸福..我地個vet咩都無比我地, 就係叫我地買d碘酒幫佢消毒傷口...今日痾左一大堆爛屎..又唔肯飲水...好驚呀...
你個隻係男定女呢??如果係男仔就好快好返...佢做完手術之後不知幾有氣力...去抓爛個頭套呀....pillow到時係全身麻醉..應該唔會噤痛呢...放心...我拎去vet個時都好心痛架...仲走去個temple到裝個香...希望佢平安無事..但係我地林下...我地係為佢身體健康著想..所以心痛少少換黎佢身體健康...我地寧願心痛下..係味????
PILLOW.MA)) 2011-5-12 11:00:48 AM

回復 3# 的帖子

碘酒?! 得唔得架?!
PILLOW係仔仔, 我仲諗住唔比頭罩佢添....
如果唔飲水, 你試下比D菜菜佢食住先啦
用菜菜D水份頂住檔先
開頭有少少爛屎應該問題唔大既
因為有時我帶完PILLOW出街返到屋企佢都會屙下D唔正常既屎
同埋我諗兔兔驚左成日做完手術都會屙爛屎
所以HK醫生先會比草粉同藥我地比兔兔食
將佢腸胃調理返正常
但如果你冇草粉...
佢持續不斷幾個鐘都係爛屎未屙返正常屎就要留意下@_@
可能要再帶佢睇醫生
一係你搵辦法搵D草粉比佢食
不過, 你係咪SURE果D係爛屎, 唔係營養便先?

另外有冇可能帶橙仔離HK睇醫生?
有冇CHECK過最近又識睇兔仔既醫生係邊個?@@

orlando)) 2011-5-12 02:32:06 PM

回復 4# 的帖子

唔比頭套我驚佢會Lum個傷口呀~
我依家都係比住菜同生果佢食住, 要稷補充水份先
佢肯食野呀, 咩草咩糧都食, 食唔飲水...我驚佢脫水呀
我地唔大得動物黎hk睇呀>.<
唔比入境呀~~
但係我就成日去金魚街個到買野比兔兔食..
因為hk平澳門好多呢.....
PILLOW.MA)) 2011-5-12 02:48:58 PM
呀...係喎唔入得境...
咁佢有出有入就唔洗擔心咁多架喇
加油呀橙媽/爸!!
shito 2011-5-12 03:42:12 PM
有爛屎的話暫時不要食生食果了, 日日俾少少菜佢食啦
起碼有水份補充就夠
亦有可能係平時食既野已經多水份(生果榨得汁, 你話多唔多水先?) 所以普通飲水既份量少左都未定
橙仔平時都係少飲水定做完手術先係咁?
如果佢冇咩身體不適, 食得訓得, 口乾自然會飲
check下水水冇異味, 日日換水, 水樽出水口和位置冇問題
就唔使太搶心住

話說
我係一個每日往返澳門返工的香港兔奴 =_=+ 多多關照
smallsuishan 2011-5-12 04:13:34 PM
兔兔可能做完手術心情未平伏
少少爛便係OK~

你儘量俾個安靜既環境佢
係個籠入面鋪多D草係地下 等佢唔駛旭咁多都有野食
如果兔兔有食菜既習慣 可以俾菜菜佢食補充水份!~~

加油啦... 兔兔好快會冇事的
PILLOW.MA)) 2011-5-12 04:19:42 PM

回復 8# 的帖子

HILL媽係安慰各位兔友心靈既天使#^4_002^#
orlando)) 2011-5-12 04:31:14 PM

回復 6# 的帖子

多謝你呀pillow ma!!!!!!!!!:063:
orlando)) 2011-5-12 04:35:55 PM

回復 7# 的帖子

shito你好呀~~你日日返往返港澳味好辛苦??點解唔係澳門暫住??
橙仔平時都飲好多水架...不過可能真係比左太多生果佢食啦~
我中午返屋企個時餵佢食返佢d軟便...
全部都食晒呀.....
我覺得可能係佢唔仲意個頭套
搞到咩心機都無晒...
anyways..多謝你呀~
orlando)) 2011-5-12 04:37:32 PM
Hill媽...我知道了~你噤講我都放心d...多謝晒你呀~:061:
chercher422 2011-5-12 08:39:32 PM
奶茶絕完育之後我用針筒餵佢飲左3日水....你話CC爛既, 係咪D營養C呀?? 奶茶戈時都係食唔到踩到爛曬~~:056:

係wo~你狗房排左幾耐呀?? 我戈時問要等成半年....= =
天才文仔 2011-5-12 09:07:04 PM
有爛屎正常架,因為用左頭罩兔兔跟本食唔到自己d便便.
唔飲水會唔會係個頭罩阻住而飲唔到水呀?
鈉米 2011-5-13 05:42:08 PM
我B仔岩岩3號做完絕育=]
我去左DR.GERRY果度做...佢地咩藥都無俾A0A
我問佢地洗唔洗俾頭罩, e生話驚佢唔舒服,
只要唔舔傷口就ok.
個仔返黎訓左陣先起身~我買左好多菜菜佢食~
ps: 因為佢唔會俾人抱~又唔中意食草粉唯有一味喂菜佢食~
竟然佢肯食啵v_v`但糧同a草就無咩興趣, 軟便試過有1篤~_~但佢都食返~
而佢第2日就已經肯食草=.=`
e生話記住要保持傷口乾爽同埋留意住佢唔好俾佢舔傷口就ok=]
消毒係唔需要架喎! 唔好亂幫兔兔洗傷口, 一陣佢掙扎起上黎可能會爆線架!
同埋做完手術要俾佢靜養~暫時唔好放佢出黎住~
傷口大約10-14日就會完全好哂架啦`

辛苦幾日啦=]`而家我個仔都乖左好多~(起碼唔會捉住我係咁unun)

快速發帖