1P 幣
尋晚試將MonMon由廳搬入房瞓覺,因為佢從未入過房,一入到房佢好好奇好不安,我一直都陪係佢則邊,但佢係籠內企起身週圍望週圍聞,但佢又有食草喎,無耐佢就係籠內亂咁屙便便同尿尿啦,我才驚覺原來咁少事都嚇親MonMon,我立即將佢搬返出廳既原位,幫MonMon清左D便便同尿尿,又用醋抹乾淨返籠內尿尿位置,跟住安撫左佢好耐,同佢傾計又用手摸住佢輕輕按摸同輕掃佢身體,佢定返神放鬆返仲伸長手腳趴係度休息,我繼續掃佢一陣,又再陪住係佢則邊,佢繼續食草同飲水,之後佢都識用返廁所啦,我才可心去瞓覺,一攪就攪左2個鐘頭。:026:
hgod 2011-5-13 12:07:52 PM
其實佢可能唔係驚(除非你間房好嘈), 因為兔仔係一種好好奇的動物, 所以去到一個陌生地方四圍聞係正常的, 而籠內四周便便同尿尿係因為去到陌生地方霸地盤, 如果佢唔係响籠度的話, 佢會响你間房度四圍去廁所
jinjin 2011-5-13 12:16:16 PM
間房比廳還要靜架,初初接佢返屋企佢第一個半日係識得用廁所,但半日後我放少左貓砂,佢屙尿時好大聲her her聲,之後開始係籠內亂屙,我用醋抹乾淨哂,又好有心機次次屙完即刻教佢要用廁所,佢好快就識用返個廁所啦,我以為佢絕完育無耐只有8日有陰影怕痛唔敢用廁所添,原來係籠內都會有霸地盤意識架?
我將會搬屋,咁係咪佢去到陌生環境都會同樣有咁既情況發生架?:036:
hgod 2011-5-13 12:32:47 PM
原帖由 jinjin 於 2011-5-13 12:16 PM 發表
間房比廳還要靜架,初初接佢返屋企佢第一個半日係識得用廁所,但半日後我放少左貓砂,佢屙尿時好大聲her her聲,之後開始係籠內亂屙,我用醋抹乾淨哂,又好有心機次次屙完即刻教佢要用廁所,佢好快就識用返個廁所啦, ...

其實基本上去到一個陌生地方都好大機會會咁, 其他動物都會有咁的情況, 因為佢地要响呢個地方留有自己陣味, 咁佢會覺得比較安全, 同埋警告其他同類呢個地方係佢的, 而佢地想响呢個地方最大的範圍霸地盤, 當時佢响籠度, 咁最大的範圍當然係籠的四周, 到佢熟悉左個地方應該唔會咁
jinjin 2011-5-13 12:37:12 PM
原來係咁,即係如果我要將佢搬入房瞓覺,佢係一定會係籠內亂便便同尿尿,到佢識應左就會識得用返廁所,明白哂,唔該哂:048:
carbee 2011-5-13 12:43:15 PM
咁MIMI都好勁啊~
佢跟我搬過兩次屋,都冇見過咁既情形
佢淨係好好奇,呢度邊度黎呀,係咁索,走圍走
不過因為間屋好細,所以佢都好快咁搜索完
其實我諗都好睇兔兔係咩性格既...
hgod 2011-5-13 01:53:28 PM
原帖由 carbee 於 2011-5-13 12:43 PM 發表
咁MIMI都好勁啊~
佢跟我搬過兩次屋,都冇見過咁既情形
佢淨係好好奇,呢度邊度黎呀,係咁索,走圍走
不過因為間屋好細,所以佢都好快咁搜索完
其實我諗都好睇兔兔係咩性格既...

係呀, 通常兔兔會好好奇咁四圍探索:031:
jinjin 2011-5-13 02:32:58 PM
哈∼咁我既MonMon都幾霸道喎,得佢一隻都要週圍霸地盤:047:
carbee 2011-5-13 03:05:02 PM
好彩MIMI只會係廁所小便,如果唔係就有排煩~
(除左發難之外)
佢有一期好憎兔爸,仲試過~
--特登痾尿尿係兔爸拖鞋度:040:
--我隻鞋壓住兔爸對鞋,佢就會掉開我隻鞋,再咬咬咬,幫兔爸隻鞋飛邊!:042:
--衝入房特(集)兔爸隻腳,咬一大口,即走!!:073:
--其餘都係咬兔爸,手,腳,背脊都咬齊:078:
jinjin 2011-5-13 03:11:55 PM
從o係兔協第一次見到MonMon開始,一向MonMon都識得用廁所尿尿同便便,未試過係籠以外既地方解決,所以之前果2次係籠入邊亂咁屙令我束手無策,我以為佢因為嚇親至會咁失常:036:
因為我係新手第一次養兔兔,一直以為係放出黎至會霸地盤,從不知竟然o係籠入面都會霸地盤:014: ,真係要問多D睇多D,儲下經驗至學得識養兔的要門。
jinjin 2011-5-13 03:14:36 PM

回復 9# 的帖子

初初開始我2眼:020: 實MonMon既行蹤,直到觀測到佢只會聞唔會咬鞋,我至放心唔駛睇得咁緊,對眼可以休息一陣間:056: 。
小穎 2011-5-13 03:30:25 PM
不用擔心啦 這只是普通的霸地盤行為。
但佢d味有哂就唔會嫁啦∼

如果佢真係驚既徵兆就係肚柯同身體震;
如果佢只係到處企下望下就只係好奇,
我隻兔兔一出到新地方,好像走出家園同埋岩岩番黎果時都會係咁的∼

不用擔心啦所以∼
jinjin 2011-5-13 03:41:36 PM

回復 12# 的帖子

唔該哂小穎^^

好在暫時MonMon都未試過肚屙,就算第一日返到屋企佢都只係縮到一個波咁,可能我同兔爸之前上過兔協探過佢幾次啦,可能認得我地把聲同陣味掛 :031:
ching` 2011-5-14 12:28:31 AM
哇~;p
咁芝麻咪好叻仔..佢咩鬼都唔怕..
最怕就係比人嚇親..or比人抱到好高先瞪大隻眼...
震都唔見佢震下-3-

快速發帖