1P 幣
如果唔買果d去味清潔劑,咁有咩可以代替??
因為bb d尿尿味道好勁,用清水唔得呀.....
syt174698 2011-5-19 11:14:46 PM
我用白醋同佢哋清潔籠同埋厠所,每個禮拜將所有兔兔用品大清潔,你不妨試下啦。
phoebe)) 2011-5-19 11:23:14 PM
我都係用白醋但人地話不好因有味怕兔仔味後對呼吸不好
yanyi:) 2011-5-19 11:32:07 PM
我係用果醋~用完都真係乜咩味!
同埋用d吸味既木粒~咁就更加冇味喇~
phoebe)) 2011-5-19 11:51:14 PM

回復 4# 的帖子

我都試下用果醋應該味冇錦勁
Hitan)) 2011-5-20 02:11:19 AM
可以試吓換不同既 bedding...
個人覺得 carefresh 嗰隻吸味吸得幾好:
http://www.petco.com/product/337 ... al-Pet-Bedding.aspx

不過, 最好既方法應該係勤力幫佢執屎執尿...
我一日幫佢倒三次垃圾啊:026:
ccychoy 2011-5-20 05:22:21 PM
清水得
我都只系用花灑沖下
katy)) 2011-5-20 06:06:46 PM
可以的話勤D換木粒, 一係一次加多D.

放佢喺通風的地方, 味道唔會咁濃.

醋主要去漬, 天然點用檸檬都可以(不過成本貴), 如果驚佢聞左唔好, 過多1,2次水先比佢用吧~ #^50^#
jessiesze)) 2011-5-21 03:50:31 PM
因為之前有兔友話唔好俾佢行紙砂上面,所以我就起晒d砂,俾左個新廁所佢,佢就痾親都唔痾廁所,要痾一邊,我已經用左尿墊在底,bb個友仔係都唔肯痾落廁所....屎又係同圍痾,我都一日換2次架啦,我試左2日用紙巾印佢d尿放返上廁所,都唔得...:056:
carbee 2011-5-21 04:24:02 PM
真係唔係所有兔兔都識去廁所~
個衰兔爸以前2日先洗一次廁所咋~
依家我迫佢日日洗,有時自己睇唔過眼都1日洗2次
因為夏天真係會有好多蚊仔
為兔兔,為兔奴都好,都要勤力D洗廁所:051:
Hitan)) 2011-5-21 10:23:31 PM
Jessiesze, 係咪因為你隻兔兔仲係小朋友末成年呀?
想當初我隻衰野都係亂疴屎尿…
不過唔知點知踏入四個月大時突然自動自覺識去廁所?!

又或者…
因為有啲小兔鐘意邊食邊疴…
所以將廁所直接起係草架旁都係另一個辦法…

HaHa… 永遠都係人就兔兔的 practice 好過死要佢地 follow 我地鐘意既擺位…
多啲 observe 你隻野既 preference spot…
將厠所移去嗰個位啦…
佢識去廁所我地執籠都開心啲架
Hitan)) 2011-5-21 10:24:05 PM
P.S.
我家的小兔而家甚至識將廁所分成兩個區域…
疴屎區 & 疴尿區:
[IMG=http://img822.imageshack.us/img822/233/unledcis.jpg][/IMG]
所以兔籠內既其他位置係完全唔會揾到屎屎尿尿架
jessiesze)) 2011-5-23 01:14:57 AM
原帖由 Hitan 於 2011-5-21 10:23 PM 發表
Jessiesze, 係咪因為你隻兔兔仲係小朋友末成年呀?
想當初我隻衰野都係亂疴屎尿…
不過唔知點知踏入四個月大時突然自動自覺識去廁所?!

又或者…
因為有啲小兔鐘意邊食邊疴…
所以將廁所直接 ...

多謝你呀!!真係得呀~~~

快速發帖