1P 幣
我家兔兔而家出黎玩啦,,
但佢而家咩都咬....
又鐘意跳,,有禁高跳禁高...好似唔怕死禁...
我可以點教佢唔好亂禁咬野= =?
phoebe)) 2011-5-20 11:19:54 PM
我隻衰豬又係,唯有牛錦眼睇住佢,見佢想咬即罵佢,佢即回竉扮可憐睇住你:054: :054: :054: :054:
little_connie 2011-5-20 11:41:16 PM
我隻野初時都會好奇咬牆,於是我用膠地墊圍牆,慢慢我又懶得放,佢又無再咬lu~前後一個月內的事ja ma!
宜家佢淨係咬籠邊,我只圍個邊ja,其他野佢都唔會再咬~
我成日都話佢傻ge,,不時想由出面咬爛自己個籠~
aguiler 2011-5-20 11:48:05 PM
可以試下係佢做衰野之前好大聲咁鬧佢,愈大聲愈好~
但唔係隻隻兔都有效架~~
有d兔兔係唔怕鬧架..重會好得戚tim=3=
有d兔兔就唔咬電線的,靜妍卡卡都係~可能口型唔岩~所以先唔咬~係有時d電線阻住佢行佢先會咬走佢..唔係佢地兩個都唔咬的..

靜妍就好中意向高度挑戰~特別係籠頂~~之前試過一日跳幾十次~鬧又唔聽,打又唔理(當然係細細力啦)=3=最近都少左好多喇~~可能係全屋ge野佢都試過哂呱~~之前愈唔比佢去,佢就愈要去,之後比佢玩過哂~佢就唔會再周圍向高跳了..
不過佢好就好在唔會跳上床同走入房~可能佢細個果時媽媽試過唔小心困左佢係入便幾個中都出唔到黎~所以佢好怕入房同廁所..

卡卡就中意向黑暗挑戰~唔黑都唔走入去,又唔知自己肥喎~沙發底,床弄底,走左入去就唔出黎=)要移開d野先捉得番佢出黎~~

而家我見靜妍卡卡都又好似幾乖咁~特別係卡卡黎左之後,靜妍冇搞地主公公喇~可能知道有競爭對手要乖d呱~keke

不過兔兔天生係中意咬野架..可能係牙仔痕都未定...買d木製玩具比佢咬下,食多d 1st草~可能都可以改善到~如果係貪玩的就真係要教喇~~佢地有性的,知道你鬧佢ge..
ccychoy 2011-5-21 08:53:55 AM
兔兔天生中意咬野
我平時會鬧佢.佢見到你知驚就5會系你面前咬(當然放佢出尼要睇住佢)
再5得就
抱住佢(5中e抱既兔兔就岩哂)
再一邊佢隻手手摸下摸下甘摸住佢咬既野
一邊同佢說:講對5住.我以後5咬你了.講對5住~(溫柔甘講幾次)
再後就放佢落地玩
因為佢5中e所以做多幾次就會5咬野.廢事俾主人罰:057:
mankin_tung 2011-5-22 12:35:57 AM

回復 4# 的帖子

可以試下係佢做衰野之前好大聲咁鬧佢,愈大聲愈好~
但唔係隻隻兔都有效架~~
有d兔兔係唔怕鬧架..重會好得戚tim=3=

我個衰兔就係禁....
我有鬧過佢...佢就好似聽唔到禁-0-"

快速發帖