經過一段婚姻失敗的我
現在開始新的感情。
一年前遇著他,
他追我時我爭扎過
因為我始終都係一個結過婚的
而且還帶著一名7歲大的女兒
和豆腐花
但他話唔介意我的過去
願意和我一起湊大女兒和
照顧豆腐花
起初我怕女兒很難接受
但意想不到的女兒竟主動叫他做爸B
而他也樂於接受
他的家人亦冇反對
他的媽媽對鄰居說我是她的新抱
另我很安心唔介意自己的過去
一年了,我和他一年了
他依然對我、女兒和豆腐花很好
甚至對我家人都很好
他對我家人說希望我答應和他結婚
但我還未答應
因為我怕,怕像上一段婚姻咁
怕結左婚會變質
其實我是否應該答應他呢
aguiler 2011-5-22 01:09:55 AM
幸福是自己爭取的,我們只可以給你意見,而不是幫你選擇~
我明白你對過去感到失望,亦不想再重滔覆切,
他對你,豆腐花跟女兒都很好,
為什麼不給他一個機會?也給你女兒有一個爸爸,給你有一個好老公的機會呢?
可能你覺得認識一年的時間實在是太少了,但如果大家都覺得合得來,1年就1年,怕什麼呢?
你的感覺是如何,你就照著做,不要後悔就可以了~
小穎 2011-5-22 12:53:33 PM
幸福是自己追求的。
未來的命運有誰能夠知道呢?
可能我們不能理解你受過婚姻失敗的那一種痛苦。
但作為一個旁觀者,
我覺得你應該嘗試一下。

當你踏出第一步,可能即使你未來有機會後悔,但我覺得;最少你嘗試過追求你的幸福。

只要你對他有信心,以及雙方合得來;他對你跟孩子們都很好的話,那不就可以了嗎?

我讚同樓上說的,我們只是給予你一個意見;始終深入想的還是你自己,只是作為一個旁觀者,我真的是這麼想。
firen_freeze)) 2011-5-22 01:43:29 PM
那個....你是真的喜歡他或只是因為他照顧你和女兒(&豆腐花)而覺得需要回應他?

要是喜歡他的話那還有什麼好猶豫呢? #^39^#

美食不放進口裡是不會知道那種味道會不會取悅自己的 (我是行動派,所以事情傾向如此解決)
otola 2011-5-22 03:01:12 PM
你們相愛只有一年, 不如再等多1~2年, 再決定
Futagoza_Kaniza 2011-5-22 05:44:01 PM
我個人會先同對方同居, 因為口講同實際係兩回事.
一齊住要照顧雙方既起居飲食. 點都唔同就咁拍拖.
如果大家都接受到咪結婚囉. 始終一年時間太短了.
當然, 最終決定係你自己. 你唸下啦.
hh0 2011-5-22 06:07:02 PM
2個成年人想點都得, 但你有小朋友, 諗清楚好D
ching` 2011-5-22 08:42:31 PM
雖然我係小朋友~
唔可以話比咩意見~
不過凡覺得一個人唔介意自己ge過去~
而且佢ge家人都好愛自己
睇得出對方好在意自己

你都可以問下你ge囡囡對佢有咩感覺丫
不喜勿插../_\
明月 2011-5-22 09:53:14 PM
基本我和他的生活同結婚冇乜分別
他照顧晒我地兩母女和豆腐花的生活
我家裡的水、電、煤甚至個女的學校
所需要的費用全都是他負責的
每日我都會見到他,每日我都會在他家
吃完飯先走,飯後他會送我回家同我個女溫習完他才回家
因為我家和他家只隔一條馬路
始終我都會著緊個女先
我知個女好喜歡現在果個
好憎恨她的親生爸爸
因為我個女曾親眼見到他爸爸打我
我右手手腕骨被打碎了,現在我寫字很困難的
而且寫的字很難看,也不能彈琴
我亦都同個女講過
話如果我再結婚問個女會唔會同意
個女當然答同意la
再問她如果媽媽再結婚有可能會生bb
個女答冇問題而且仲話會幫手照顧bb
聽到個女咁答我當然安心la
但我選擇再過多一排先決定
話需幸福是自己爭取
但我覺得現在的生活也很好
暫時唔想變住
Futagoza_Kaniza 2011-5-23 01:16:56 AM
希望你得到真正幸福!!
otola 2011-5-23 10:49:45 AM
祝你一家四口, 永遠幸福:001:
smallsuishan 2011-5-23 11:25:30 AM
如果你覺得佢係你既mr right 就去吧!!~
不要被過去的事 影響了你
祝 你快樂
katy)) 2011-5-23 03:17:16 PM
不要比以前的陰影影晌妳,現在最緊要妳同呀女同佢相處覺得舒服。

至於需不需要改變關係,如果係我GE,我會觀察下佢先~ #^26^#

祝妳 :038:
orlando)) 2011-5-31 10:45:53 AM
幸福真係要自己爭取架, 我知道你對婚姻有陰影, 但係你林下, 你仲係好後生, 只係行左人生既1/3時間, 剩下個2/3時間唔通要自己白白一個人過??雖然你依家可以將所有心機放係你囡囡身上, 但係到佢大個左, 佢都有自己既生活了, 到時你就會覺得自己一個人好悶了..加上, 你可以噤林, 上天比一個機會你睇清楚一個人既真面目, 佢都同時可以給予你一個新生活, 依家你既男友就好似上天比你既一個機會, 一個機會去開始一個新生活, 加上, 你囡囡仲意佢, 佢又照顧到你屋企人, 你地大個屋企人都接受你地, 係一個好好同好難得既機會, 雖然你囡囡得7歲, 但係佢都明白, 佢都想mami有個人可以錫你~都想你開心, 講到驚婚後變質,呢個世上無人可以promise邊一個人係唔會變質, 加上佢為人,你同囡囡係最清楚, 你地同佢相處時間最耐,應該不多不少都知道佢為人係點, "所以唔好為擔心將來既事而放棄現在既一個機會  ", 就算將來發生咩事, 我都相信你可以好堅強噤面對, 依家你地相處一年多時間, 大可以好似其他兔友噤suggested, 試下同居, 又或者相處多一段時間, 等大家真係清清楚楚了解大家先決定, 都未遲呀^^所以!你要加油呀!(以上只係本人既愚見)
orlando)) 2011-5-31 10:50:16 AM
不過如果真係結婚後生小朋友, 就要林清楚...小朋友既心理好緊要, 你囡囡話唔介意, 只係表面既事, 到時真係生左一個b...成個家庭就會唔同晒, 包括家人同自己既心理質素都要考慮埋呀~~~

快速發帖