1P 幣
新手養兔,
同兔兔相處左1個月左右(隻兔兔6個月左右大~)

最近,佢唔知做咩事,
間唔中好似打c嗝咁...(兔兔會打c嗝的嗎?)
起碼我見過2次,持續左十幾秒左右
正常嗎?
仲有,佢成日舔毛><
好擔心佢食到d死毛><

其他都無異常,打完c嗝會好似冇野咁繼續玩同食
照樣咁活潑,食oxbow T草+少少A草
糧都唔係比好多,當零食,早晚一次(聽哂D有經驗的兔主講)
大便小便正常
值得一提就係,佢飲都OK多水,是天氣熱的關系嗎?
好擔心啊,仲有佢訓覺時好似死兔咁><
打橫"灘"係到,打則哂,但隻眼又冇合埋
好恐怖XD...
ccychoy 2011-5-30 10:37:07 PM
甘訓叫中搶
系feel呢個環境令佢好安心先會甘
d水佢中e飲幾多都得.有d兔兔好中e飲水
佢成日舔毛系because佢幫自己潔潔
carbee 2011-5-30 11:25:51 PM
我未見過兔兔打C益,不過有部份兔兔都會有~
舔毛係清潔啫,身體,手,腳都會,仲會R完痕先舔手指架~
我係寶典睇過,好似係冇準則,只要唔係突然間多好多,少好多就OK,大約每公斤就飲100ML~~
打橫瞓低,攤係度果招叫"中槍",只會係兔兔覺得安全可靠既地方先會做,有時會見到佢地突然間彈起,伸直哂手腳咁拍一聲趴係地架,咁就都係中槍啦~
其斤 2011-5-30 11:39:05 PM
兔兔成日舔毛~
唔多唔少都會食埋D死毛落肚~
如果唔想佢食咁多死毛既~
主人就要勤力D~梳多D毛啦~

如果佢飲水都OK多~
我覺得唔係D咩壞事~
反而飲得少水既兔兔~個腎會比較易有問題~
不過同人一樣~有D兔兔可能仲意飲多~有D仲意飲少D~
只要留意下~會唔會突然改變習慣"
(好似突然飲多/飲少水,成日坐厠所,不過冇VIVI出""")
係既就要快D帶佢去睇醫生啦~

wm20472 2011-5-31 12:15:56 AM
打c嗝, 可能太多草碎、或有塵影響
兔小;D 2011-5-31 05:18:35 PM
哦,原來係咁.THX:021:
"中槍"呢個名真係好正,形容得好貼切:073:
bbandwingki 2011-6-2 09:31:56 AM
但之前有個兔友講...
佢bring隻兔兔去睇獸醫...
佢問左獸醫兔毛可唔可以消化得到....
個獸醫話草到消化到點解毛消化唔到喎.....#^54^#

咁姐係話兔仔係可以自己消化自己既毛啦....#^57^#
zippyc 2011-6-2 11:37:23 AM
各位兔友~~我宜家買左隻膏番泥! 朝早比"阿FAR花"佢食時!! 擦少少係D"阿FAR花"度餵佢食!! 咁佢會"柯"番D毛出泥!! 我係"紅蘿X"買啦!
jinjin 2011-6-2 12:16:30 PM
平時如果有留意D屎屎,應該會見到D屎屎有D會係2-3粒連住既,連住屎屎果D咪就係兔兔既毛毛囉。
我無俾任何屙毛既野我MonMon食,因為見佢會屙返出黎同埋我有幫佢梳毛。問過兔協話果D木瓜丸其實係無用架喎∼
carbee 2011-6-2 02:51:21 PM
食1cut草對兔兔有幫助
Carman 2011-6-4 12:34:31 AM
基本上兔兔精神,而且吃草和飲水夠多
吃掉的死毛就可以自然排出

快速發帖