侏儒兔

阿蚊 發表於 2011-05-30 23:45|只看該作者|倒序瀏覽|打印
好奇想知~

大家知唔知侏儒兔有無咩遺傳病痛呢?
因為好似貓狗咁, 特別繁殖既品種好似摺耳貓咁, 會有特別容易有某D病痛
唔知侏儒兔會唔會都係一樣, 特別易有某健康問題既呢?

知道既朋友請分享下~#^66^#
berki 2011-5-30 11:52:35 PM
我淨係知D牙會有問題
但係唔知點解-_-
wm20472 2011-5-31 12:14:23 AM
牙, 侏儒兔口腔特別細, 要經常食草保持磨牙, 若唔養成食草的習慣, 特別要食多d莖 (e.g. MOMI 1st cut), 好易出現牙齒過長
winsmiko)) 2011-5-31 01:17:36 PM
MOMI 1st cut, 好易出現牙齒過長???
小小夕 2011-5-31 04:30:46 PM
原帖由 winsmiko 於 2011-5-31 01:17 PM 發表
MOMI 1st cut, 好易出現牙齒過長???

意思係好易有牙齒過長 要食多d枝  磨牙仔..     ((  moni 1stcut 多枝  係好選擇   最岩用黎磨牙仔
ccychoy 2011-5-31 06:16:06 PM
要食食多d枝
同好易有咬合不正
shinningforce 2011-5-31 10:40:32 PM
乜原來有遺傳病架..
仲以為近親交配已經好大問題tim
tung440 2011-7-12 12:59:05 AM
心也比較易有毛病,上星期拖肥絕育Dr Ma說我知的!
小穎 2011-7-17 05:06:14 PM
同樣是dr.ma- -
身體檢查告訴我,侏儒兔的腸胃功能都比較差。
ching` 2011-7-17 08:07:00 PM
哇哇 !!!
原來咁多病痛GA..>3<
我都冇諗過呢個問題 !!
好彩咁岩睇倒炸 !!
我仲有諗過養呢種兔兔 !!!!!!!><
tung440 2011-7-17 09:12:03 PM
但係佢地細細隻好可愛架,當然每一種兔兔都有佢特別之處喔。
Hellhammer 2011-7-18 10:23:05 AM
可愛又可憐   

快速發帖