芝麻係今日ge11點倒就離開左喇..
今日9點 我baba 同我講芝麻唔係咁好..有d怪
我出去睇下..佢冇咩力..好攰咁..但厠所仲有cc 不過係細細粒
餵佢係草粉..佢唔肯食
我喊住咁帶佢睇e生.去到時就到10點
有個姑娘開門比我..我話佢知係急症
佢話e生冇咁早番..話幫我睇睇兔兔 再睇下叫唔叫我去其他地方睇
好在睇左一陣倒就有個e生番左泥..
佢話芝麻心跳係正常,不過d腸完全停左.
帶左佢去吊鹽水,,
e生整左一陣..同我講 佢停左心跳冇左呼吸
幫佢做急救..
e個時候betty 都番左泥
佢地心外壓左5分鐘..
話我知兔兔已經走左喇..
我問佢係咩事,係唔燧我照顧得唔好..?
betty 醫生話
佢個肚冇脹到..
而且如果係腸有事係唔會走得咁突然..
佢想拎芝麻做解剖
我都同意左..
3點 番左去聽報告
佢話芝麻個肝有四快"葉"
而其中一塊扭住左.都變左色.
導致內出血..所以先會走得咁突然..
佢話有可能係兔兔自己同圍跳
唔小心整親個肚..都可能係係高處趺親
都冇咩確實原因
唔係我照顧得唔好..係意外

佢問我要唔要再見多佢最後一程..我另左頭..
芝麻 對唔住...我答應左你我唔會再喊..
所以你乖乖地合埋眼走la.. 唔好開住眼la
對唔住我真係冇勇氣再見多你一眼
我怕我會再喊,你會嬲左我
乖豬.走左之後唔好玩得咁問人唔記得左mama ar !
果面會冇病冇痛,要乖乖地喇
你永永遠遠都係mami ge乖仔
ching` 2011-6-19 11:59:59 AM
OIC ..
兔兔e家點ar>?
冇事ar ma?
brendang 2011-6-19 01:35:56 PM
突然聽到芝麻不幸的消息,覺得好難過.更覺要珍惜自己的兔兔.
願芝麻安息,你也不要太傷心
鈉米 2011-6-19 03:54:10 PM
芝麻媽唔好太傷心~芝麻會係彩虹橋玩得好開心架=]
irenebo 2011-6-20 02:53:14 AM
r.i.p 芝麻
芝麻1定會記住你嫁
佢會有好多兔兔陪住
唔好太傷心喇
PILLOW.MA)) 2011-6-20 08:52:00 AM
又多個可愛既小朋友去左彩虹橋......
芝麻!!!! r.i.p!!!!

芝麻媽笑呀
芝麻係上面睇住你架
pauline)) 2011-6-20 09:52:27 AM
芝麻媽, 加油呀!!!!

芝麻, Rest in Peace!
lammfy 2011-6-20 10:13:39 AM
願芝麻在彩虹橋快快樂樂!芝麻媽也要節哀,芝麻B知妳錫他,也不想妳太難過的!
jinjin 2011-6-20 07:05:31 PM
芝麻會係天上好開心同其他兔兔一齊玩架,芝麻媽不要太傷心,芝麻會好乖乖好開心架∼
elyse)) 2011-6-21 09:57:01 AM
不是你的問題,不要太自責了...。
其實內出身血呢D野真係好難發現,10隻有8隻都醫唔到...
你肯比醫生解剖已經係一個好叻既人啦!!!唔係個個都做到...
ching` 2011-6-21 07:45:15 PM
THX ><
其實我已經好好ga喇..
最後一眼我都唔敢睇..(解剖後)
而且佢走果陣都冇合埋眼;(
Hitan)) 2011-6-22 12:26:20 AM
嘩, 睇完你咁講突然覺得小兔既生命實在太脆弱...
無啦啦跳跳下都會扭到個肝反咗而內出血都唔知:046:
睇黎佢地太過自由活動都未必係好事喎 ~_~"
一係就要不停?實, 以防佢地亂黎...

芝麻媽, 想請問芝麻前一晚或前幾天有冇發現佢有乜唔對路呀??
定還是完全係正正常常起居飲食架???
siuyiube 2011-6-22 12:29:49 AM
節哀順變,, 唔好太過自責,, 醫生都話係意外~
芝麻仔安息啦:050: 一路好走~~
ching` 2011-6-24 09:23:41 PM
唔係 !
其實佢d cc 係好耐之前已經變細左 !但仲係一舍正常size !粒粒都一樣大細.
不過我估 呢樣就味必關事 !
但佢前一晚都冇咩..不過兩日前就飲小左水(呢個我估就有關 !)
只係我第二日起身時就算趕得切去..到救唔番佢喇..

betty 醫生話
肝扭轉可以係幾個鍾至幾日 發生ge事...
係會突然咁走的..

其實我覺得如果唔想比兔兔有事..
我諗儘可能唔好比佢成日周圍跳!!
佢出泥玩就最好睇住佢~!
佢ge小小趺親...就可能令大家以免都冇機會見ga喇..!! ><

快速發帖