死啦,bb唔知搞咩呀,呢排久唔久一連打10幾個乞痴,有時會見佢有一邊nose有d白色濕的野漿住,但有時有無喎,佢仲有時d草可以食全日都食唔晒,今日又突然發現佢成日樹高果隻耳仔後面有舊野突起的,唔知咩來,好驚呀,有冇人話我知咩事???:011: :022:

小小夕 2011-6-23 05:41:38 PM
平時多D做身體檢查  耳仔外內.. 牙仔手仔腳仔指甲  皮膚  
係梳毛毛個陣..   

青衣最近既醫生我唔知係邊..    ((我係路癡)).......
jessiesze)) 2011-6-23 10:41:25 PM
我睇左啦,而家留院,要聞5日氣,醫生話佢呼吸道感染,落左肺.....耳仔就係皮膚病,要種菌.....:022: :011:
我明日拿d草去俾佢同探佢囉....
小小夕 2011-6-23 11:02:08 PM
原帖由 jessiesze 於 2011-6-23 10:41 PM 發表
我睇左啦,而家留院,要聞5日氣,醫生話佢呼吸道感染,落左肺.....耳仔就係皮膚病,要種菌.....:022: :011:
我明日拿d草去俾佢同探佢囉....

陰公豬.. 好彩帶佢睇得快  再拖可能仲嚴重仲麻煩d添..   
你睇邊個醫生呀...   依加甘樣大約會用幾多錢,, ??

兔兔好返返屋企  每日同佢做下身體檢查..
家居做清潔多d  皮膚病多多少少都因為環境問題

希望兔兔快d好返>  < 身體健康
Hitan)) 2011-6-23 11:17:52 PM
:046: 落咗肺???????????
好彩你帶咗佢去睇醫生咋:061:
咁要住喺嗰度幾多日呀?
同埋你最後去咗邊度盼睇醫生呀?
jessiesze)) 2011-6-23 11:22:08 PM
我去左荃灣城x獸醫,今日種菌、藥..等等加埋.....$1288.....:042:
之後要連續聞氣7日....要住7日....每日住院費+聞氣.....$360一日.....:077:
不過最緊要bb無事,幾$都唔緊要...
jessiesze)) 2011-6-23 11:23:16 PM
一定係我照顧得佢唔好......:044:
小小夕 2011-6-23 11:33:20 PM
我係YAHOO搜戮 荃灣城x獸醫  ....  

一搜完彈左好多人話佢唔好..   好多好多壞既評價...     (係米同1間黎0 . 0 )
點解你會簡依間既...     
就咁診金係幾多錢?  

照顧既野好見人見至   有D人會做得多好多..   有D人會做得比較少
但做既野大同小異    只係多同少...
以後做多D米得囉..       但最緊要保持返佢環境清潔..  真係好重要

前幾星期..  落雨   我無拖好多日地..  同清潔屋企  
跟住發現兔仔身上多左D一點點黑點..
嚇到我..  依加每日唔敢偷懶...  (雖然我琴日偷左1日懶.. 好眼訓#^32^# )
半夜等人訓左教教    就開始掃地..拖地..梳毛..跟住自己沖涼..  再上網..      
日日搞到4點先開始訓#^36^# #^36^#
依加佢地身上又無左個D野LU..        放心哂
jessiesze)) 2011-6-23 11:41:39 PM
我就日日都有拖地,不過我而家早上要返學,所以就會晚上先同佢換晒籠裡面的野,不過唔知關唔關我用草墊底俾佢行事呢???
Hitan)) 2011-6-24 12:01:08 AM
個人覺得啲草都唔係咁乾淨...
有時我隻小兔 even 是食草都會因啲碎粉 allergic 而打乞嗤...
所以最終用咗尿片墊底 (如 profile 圖中咁...)

我都要返工啊...
所以唯有每朝再早多小小起身幫佢個籠大執 + 清潔 + 換乾淨草 + 換墊先出門口...
& then 放工番屋企後又執多次 ~_~"
有時都覺得好辛苦想偷懶 (特別係自己病到想暈底嗰幾日)...
但最終都過唔到自己嗰關, 死死地氣去執 <-- maybe 自己本身都有少少潔癖的關係
唉~ 鬼叫自己鍾意隻衰野咩:043:
小小夕 2011-6-24 12:56:31 AM
你用緊咩籠 ...  

返工返學真係換籠會辛苦d   
(我返工比較晏 有時返到舖頭 都1點 12點)
如果兔仔仲唔乖乖識去wc既話 仲辛苦 早上要同佢執好佢 

我自己用緊有低盤既籠  佢地訓教大多係圍欄內d abc膠到訓 (吹風扇)
我都係晚上先換1次低盤  (換報紙包好佢)

我個籠都係放滿草做低嫁
有時佢地訓籠 一齊入我房一齊嘆冷氣zzz 

我櫃都仲有1個月份量既尿片係到 haha...  2月尾個陣買#^5_002^#   會唔會變壞嫁..#^5_002^#
打算遲下絕育個陣用#^53^#

carbee 2011-6-24 01:34:41 AM
吓,咁大件事要留院7日!?
其實.....有冇咁既必要?(可能我諗多左,唔好見怪)
希望兔兔早日出院,身體健康~
carbee 2011-6-24 01:37:14 AM

回復 25# 的帖子

唔好比尿片潮濕,應該問題不大既~
mimi絕育後唔知搞乜鬼,
依家會係廁所以外既地方尿尿~
以前唔會咁架,佢又唔係唔識去廁所,
但硬係有1,2次係其他地方放低d
唉~頭痛~~:044:
小小夕 2011-6-24 01:38:23 AM
原帖由 carbee 於 2011-6-24 01:37 AM 發表
唔好比尿片潮濕,應該問題不大既~
mimi絕育後唔知搞乜鬼,
依家會係廁所以外既地方尿尿~
以前唔會咁架,佢又唔係唔識去廁所,
但硬係有1,2次係其他地方放低d
唉~頭痛~~:044:

係呀 !!!  應該就唔會潮濕  潮濕D米都生虫喇
jessiesze)) 2011-6-24 10:45:56 PM
點好呢,洗唔洗換過個有底的籠呢???
其實可以唔洗住院,但要7日都去聞氣同餵藥,剛巧我最近比較忙,怕照顧得唔好佢會......死........
所以就寧願俾多少少$俾醫生照顧bb,因為我都想佢快d好,好唔開心呀....
今日我都抽左少少時間鼠去探bb,點知個衰豬掛住食草唔睬我....:043: :044:
carbee 2011-6-24 11:03:12 PM
其實唔一定要換既~
我屋企個籠都冇底盤架~
都唔係日日同佢執籠~
但廁所每日洗一至兩次~
兔兔好快就可以返屋企啦~

快速發帖