死啦,bb唔知搞咩呀,呢排久唔久一連打10幾個乞痴,有時會見佢有一邊nose有d白色濕的野漿住,但有時有無喎,佢仲有時d草可以食全日都食唔晒,今日又突然發現佢成日樹高果隻耳仔後面有舊野突起的,唔知咩來,好驚呀,有冇人話我知咩事???:011: :022:

wesky 2011-6-22 11:38:16 PM
膿瘡??
快d睇醫生吧∼
m1k1 2011-6-22 11:40:05 PM
快d帶佢去睇獸醫!!!
jessiesze)) 2011-6-22 11:49:06 PM
佢硬左突出來一舊架,黑色的,好驚呀,咩黎架?
carbee 2011-6-22 11:54:32 PM
耳仔果舊係咪瘡黎架?睇得唔係好清楚~
快d帶佢睇醫生啦,
而且佢咁多問題,你都要同佢睇醫生問清楚啊~
wesky 2011-6-22 11:55:12 PM
可能結左焦, 焦下面有膿, 好痛, 儘快去 check check
angelaska 2011-6-23 12:02:03 AM
聽日快d同佢睇醫生...好似好痛@@
elyse)) 2011-6-23 09:51:26 AM
久唔久一連打10幾個乞痴...咁有無留意係咩情況下打,仲有幾時先開始有咁既情況發生...。食緊草?轉天氣?...

nose有d白色濕的野漿? 好明顯係鼻涕,白色就可能係有菌,要去種菌先知係咩菌,你預醫生種一次差不多300元,等差不多一星期有結果。有時有無喎? 係可能佢已經抺去左,你有無發現佢手內側D毛有無"一柱柱"

今日又突然發現佢成日樹高果隻耳仔後面有舊野突起的???咁你同佢最CLOSE,你無仔細留意係唔係結焦,睇相好難答你係咩嫁....

有時d草可以食全日都食唔晒????咁你平時比幾多佢食SIN....仲有佢有其他雜食(水果,煌糧...之類ETC。),正常兔兔係應該食佢食身型2倍既草。
phoebe)) 2011-6-23 10:05:26 AM
see doctor quickly
Hitan)) 2011-6-23 01:22:58 PM
嘩,雖然睇唔清楚,但耳仔後面情況好似好嚴重咁!中間突出嗰個似係骨,如果係既話側邊的黑色硬野就應該係壞死的皮膚!你有冇 observe 到佢係咪成日搞嗰度?要仔細 + 超近距離睇一睇個傷口! & then 箭步帶佢去睇醫生 please!!!
Hitan)) 2011-6-23 01:36:18 PM
至於打乞痴,而鼻附近的液體係黏性 & 唔 clear 的,就唔係一般的敏感而係氣管感染細菌!情況可大可小,嚴重的要比抗生素佢食!快快幫佢屋企大清洗 & 消毒! & then 去睇醫生!
平時要注意厠所有冇積存太多尿先倒。因為尿液中的 ammonia 會燒傷鼻仔內的毛毛同保護膜,因而減低小兔氣管內阻隔細菌入侵的能力!
希望佢可以快啲好番!
yanyi:) 2011-6-23 03:06:12 PM
嘩!好驚!快d帶佢去睇醫生啦!!!
小小夕 2011-6-23 05:20:33 PM
依粒倉倉  應該係幾日既事黎..     做咩依加先發現 ><
睇住佢唔好再比佢用後腳R粒倉倉..  唔係會愈黎愈損..  
同埋對兔兔黎講應該會幾癢 ..  ((你人  有傷口損左都會癢 ))
真係盡快帶佢醫生,,,  

加上兔仔有鼻水都可大可小..   可以病菌上腦搞到側頭 . 有其他野...  
唔好拖..  拖得耐遲D病再嚴重 用仲多錢... 兔兔又辛苦
jessiesze)) 2011-6-23 05:25:48 PM
而家咁晏可以帶佢去邊睇呀???有無近d架.....我住青衣...好唔開心呀見佢咁...
jessiesze)) 2011-6-23 05:28:42 PM
因為佢一直果隻耳仔都企直....所以平時留意唔到果個位....慘啦....

快速發帖