兔兔名字:肥仔
兔兔主人:dorothy127
兔兔性別: 男
兔兔生日: 2007
兔兔品種: 估係貓貓兔
兔兔介紹:佢主人搵唔到人收留佢,仲諗住拎去比人沖涼,之後唔拎返wo,.....可憐,,,,,
        所以我同我BF收留左佢,帶左佢去沖涼,不過原來佢4YRS都冇出過去比人沖涼,佢係勁驚,
        養左只有四日,佢只食乾糧,唔肯食草,唔食新鮮蔬果大家可以比D意見

yanyi:) 2011-6-27 09:47:59 PM
多謝樓主你救左隻兔兔!
不過要好好爬下文喇~
為左兔兔既福祉著想!
dorothy127 2011-6-27 10:36:01 PM
原帖由 yanyi 於 2011-6-27 09:47 PM 發表
多謝樓主你救左隻兔兔!
不過要好好爬下文喇~
為左兔兔既福祉著想!

其實我咩都睇哂∼但之前個主人4年冇理佢..我試過好多方法比草佢又唔食..
佢又唔比我抱又唔想我摸...我而家會幫佢梳下毛,不過佢好驚
每日我都係格硬抱入我房..佢最開心應該係我房有墊板既地下伸長手腳訓
唉....我都好灰囉~
chaubb 2011-6-28 12:51:49 AM
原帖由 dorothy127 於 2011-6-27 10:36 PM 發表

其實我咩都睇哂∼但之前個主人4年冇理佢..我試過好多方法比草佢又唔食..
佢又唔比我抱又唔想我摸...我而家會幫佢梳下毛,不過佢好驚
每日我都係格硬抱入我房..佢最開心應該係我房有墊板既地下伸長手腳訓
唉 ...

唔洗灰心~~
始終兔兔都大.
有d野佢都習慣左~~~
你同佢都需要時間去適應~~~~~
依家兔兔點呀?
食草未?
dorothy127 2011-6-28 01:12:01 AM
原帖由 chaubb 於 2011-6-28 12:51 AM 發表

唔洗灰心~~
始終兔兔都大.
有d野佢都習慣左~~~
你同佢都需要時間去適應~~~~~
依家兔兔點呀?
食草未?

都唔肯食草,,,,剪碎左混左係D糧到都唔食仲咬出黎放係籠底.....佢連蘋果都唔食>"<
而家仲係我房D軟墊到痾尿:050:  今日幫佢梳毛都搞左好耐..佢唔鐘意人摸佢......可能之前佢主人就咁放佢係屋企走唔理佢~
希望佢快D感受我有幾關心佢...希望佢快D接受我比我抱下啦:021:
天才文仔 2011-6-28 02:37:11 AM
試下狠心點,唔比兔糧祗放草,兔兔餓就會食草架喇,見佢食完草後用手比幾粒兔糧佢食,跟住摸下佢頭仔,等兔兔知道妳贊緊佢,重複幾次看看效果如何.(當然兔兔堅持5-6個鍾都唔食草時就照妳平時做法比兔糧啦.)
兔兔係唔應該食甜既野,蘋果其實都唔比食的,菜類就可以,試一下小棠菜/菜芯.
小小心得,希望幫到妳忙吧.
小小夕 2011-6-28 02:42:35 AM
有d兔仔唔中意人抱嫁..   唔好格硬黎呀><

可能前主人根本無放佢出黎走添呀= = 你講到佢主人唔理佢咁..  陰公豬
dorothy127 2011-6-30 10:52:09 AM
原帖由 天才文仔 於 2011-6-28 02:37 AM 發表
試下狠心點,唔比兔糧祗放草,兔兔餓就會食草架喇,見佢食完草後用手比幾粒兔糧佢食,跟住摸下佢頭仔,等兔兔知道妳贊緊佢,重複幾次看看效果如何.(當然兔兔堅持5-6個鍾都唔食草時就照妳平時做法比兔糧啦.)
兔兔係唔應該食 ...

依家帶佢去睇醫生,一陣返到屋企試下只比草佢食

快速發帖