大家好∼我隻豬豬,琴日無食返自己既盲腸便,我睇左資料話,兔兔會覺得自己太多營養,所以唔會食返,係個唔健康既現象!可能係我分配草既問題!我想問大家。

其實2個月既兔兔係未要無限量比A草, T草就比小D?
第2個說法就係無限量比T草,A草就比兔兔2倍分量,早晚一執,乾糧就2匙,分開早晚一匙。其實邊個先正確#^66^# #^66^#
THX大家解答,#^52^# #^52^#
kkklon 2011-6-30 01:14:27 PM
有無人可以幫手解答下,我唔想因為我既錯,令到兔兔病,唔該曬!#^37^# #^37^#
aguiler 2011-6-30 02:26:50 PM
之前靜妍就咁ge...
佢開頭就淨係食t草~因為我比個店員嚇我話唔好亂比草佢食..=3=
之後上網睇番先知要食,但係靜妍果時已經4,5個月~
咁岩靜妍又唔舒服,去左睇e生,佢叫靜妍食多d a草,因為靜妍比較瘦~
a草無限量供應,加多少少t草~
我照佢講咁做,但發現有同櫻主一樣的情況~
但又唔係日日有,係間唔中先有~

有一次上兔協買草~佢地問我點解買咁多a草,
我就講左個情況比佢聽~佢地都話早晚一汁a草就得架喇~
後我轉左佢地講個做法~就冇再見過盲腸便了..
aguiler 2011-6-30 02:28:45 PM
2個月的兔兔,早晚各一匙平口的外賣匙糧就岩架喇~
幼兔唔好同佢介糧呀~bb兔要多d營養~
大個左先慢慢同佢介糧啦~~
好似卡卡咁~~而家一日早晚各6粒糧架咋~
wesky 2011-6-30 02:33:38 PM
如果腸胃接受到,可以無限A草或混少少T草
A 草可以提供充足蛋白質及鈣質,有助骨骼及組織成長,T 草的蛋白質及鈣質含量都較A草低
美國家兔協會建議無限量A草
另外糧方便,因乾草的維他命含量可以話無或極低,早晚兩匙乾草可確保兔兔能吸收足夠各種維他命

唔食盲腸便可能因為高蛋白質、便便成份變左(轉草或轉糧)、壓力影響等
只要飲食及便便正常,對兔無咩大礙
只係對主人有影響較大(臭),加返少少T 草就可以解決
sillypeko 2011-6-30 02:55:11 PM
原帖由 aguiler 於 2011-6-30 02:26 PM 發表
之前靜妍就咁ge...
佢開頭就淨係食t草~因為我比個店員嚇我話唔好亂比草佢食..=3=
之後上網睇番先知要食,但係靜妍果時已經4,5個月~
咁岩靜妍又唔舒服,去左睇e生,佢叫靜妍食多d a草,因為靜妍比較瘦~
a草無限量供應 ...

原來A草早晚各一汁就OK ~  THANK YOU
kkklon 2011-6-30 02:59:43 PM
今次真係唔該曬你地呀,,
睇到你地講既說話,個人都放心好多,,^^
兔友既意見真係好重要,,
我會比心機,,細心留意兔兔,,
Futagoza_Kaniza 2011-6-30 03:03:33 PM
我家細囝係6個月前係
無限量比T草,A草就早晚一束,幼兔糧就早晚各2匙
而家佢9個月大
無限量比T草,成兔糧就早晚各1匙
kkklon 2011-6-30 03:13:44 PM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-6-30 03:03 PM 發表
我家細囝係6個月前係
無限量比T草,A草就早晚一束,幼兔糧就早晚各2匙
而家佢9個月大
無限量比T草,成兔糧就早晚各1匙

係呀~我都係咁呀~無限量比T草,A草就早晚一束,幼兔糧就早晚各2匙
我放公6點左右見到兔兔D盲腸便無食返,我怕佢唔舒服,所以就問下大家既意見,
Futagoza_Kaniza 2011-6-30 03:33:54 PM
原帖由 kkklon 於 2011-6-30 03:13 PM 發表

係呀~我都係咁呀~無限量比T草,A草就早晚一束,幼兔糧就早晚各2匙
我放公6點左右見到兔兔D盲腸便無食返,我怕佢唔舒服,所以就問下大家既意見,

佢5個月果時都有見過佢食唔哂d盲腸便,
所以臨尾果個月比A草就減到只係晚上比一束, 即係一日一餐A草
kkklon 2011-7-1 08:06:01 AM
原帖由 Futagoza_Kaniza 於 2011-6-30 03:33 PM 發表

佢5個月果時都有見過佢食唔哂d盲腸便,
所以臨尾果個月比A草就減到只係晚上比一束, 即係一日一餐A草

OK~oK~唔該曬,,今日約左醫生啦~同豬B睇下,真係唔放心,

快速發帖