我養兔兔養佐兩年左右
一直住唐樓,地方大,兔兔可以放係自己房,所以爸爸吾反對
但無奈比田生收樓..黎緊10號就要搬
要搬既地方細好多
兔兔要放出去走"朗"果度
爸爸已經吾係好滿意
琴晚我訓之前抱住哈哈,係度摸佢
摸摸下發現到有啲黑色一點點,識侑
驚驚地上黎爬文
睇完"http://mini-house.info/thread-11519-1-1.html"後個心定一定
但都係好驚所以就連夜幫哈哈洗竉洗野洗洗洗!
洗到今朝天都光!爸爸一起身就聽到家姐話兔兔有蟲
佢嬲到不得了!
佢話不如隻兔送比人算!
我已經好攰又咁岩黎m個人已經好暈
我又擔心兔兔,呢個時候爸爸仲....
我依家又驚吾知可可會吾會都有蟲...睇過下好似冇
但可可係黑色毛毛我又驚自己睇留眼....
唉我吾想放棄兔兔但又好無助...
CYMING 2011-7-6 09:25:18 PM

回復 15# 的帖子

之前幫過佢地剪毛,不過屋企人話我搞到佢地好樣衰叫我吾好再剪==
其實可可依家只有一隻門牙,雖然長
但係因為得一隻,無擋住個口
影響吾到佢食野...
不過諗諗下都係拔好啲...因為如果佢一直長長長~最後會點我真係吾知...#^47^#
當然係之前整斷佐==
ching` 2011-7-6 09:49:02 PM
但係蚊就要蚊曬4隻的了..?
唔係ge話上面d牙冇嘢比佢磨都會係咁長的~
一早蚊左好d !
再大麻醉 風險仲高 !!><
chaubb 2011-7-6 11:29:30 PM
麻醉係有風險.
不過...
你試諗下你耍日日都比d牙仔整痛自己
定係一次之後冇痛苦??
我相信大家都識揀.
:050:
希望你兔兔快d冇事啦
elyse)) 2011-7-7 10:25:12 AM
其實講真你係真係鐘意佢,有無牙有咩問題。
佢如果真係牙長而搞到生"濃倉"or其他問題,咁個時米仲可憐...
你自己辛苦時,佢又陰公

有剪毛和無剪毛係唔關生唔生蟲蟲事嫁!!!!
你個d應該係fur mite,係(麀暪)既一種<----一般兔仔身上生既...
只要天氣濕熱,焗就會"吽"出來,
其實只要保持空氣疏通,環境乾淨,就好少有....
CYMING 2011-7-9 10:10:09 AM
自從滴佐藥水之後蟲蟲好似真係少佐咁#^23^#
15號可可要做拔牙仔手術了
希望一切平安#^54^#
carbee 2011-7-9 01:03:41 PM
希望兔兔拔牙後,身體健康
兔兔囡 2011-7-11 02:48:02 AM
原帖由 CYMING 於 2011-7-6 08:16 PM 發表
頭先睇佐醫生喇..醫生發現可可都有蟲
但係又有問題喇/_\
可可本身啲門牙生得吾好
門牙本來應該岩岩上兩隻對住下兩隻
但可可上兩隻牙係生佐係出面而下兩隻就係入面,岩岩好比上兩隻包住佐
之前同佢去睇醫生 ...

我睇完
想問…兔兔E家係咪得返一隻門牙?
如果係~不如拔左佢好D~
如果有一PAIR上下就唔好啦
兔兔D牙拔左就唔會再生嫁啦
咁樣好慘兔嫁~#^56^#
但如果得返一隻, 拔左佢好
如果唔係遲D過長又要再去磨, 又要麻醉
用得太多麻醉唔太好
係就一次過好似好D~
orlando)) 2011-7-12 02:38:10 PM
係咯~同你老豆講~有D人個肚都會生蟲啦~唔通又唔要佢啦WOR
你要加油呀~~~~兔兔好需要你既支持同照顧架!!!!!!:020:
Futagoza_Kaniza 2011-7-13 12:35:24 AM
反正拔牙要麻醉, 不如順便絕埋育吧,
CYMING 2011-7-13 04:09:58 AM

回復 24# 的帖子

一早絕佐喇#^39^#
CYMING 2011-7-15 07:03:45 PM
可可已做完手術
不過拔出黎既牙係牙根位有一個小缺口,醫生話佢盡佐力揾下仲有冇剩下來既牙根
不過揾吾到,佢話如果吾好彩真係仲有牙根係度,遲啲又要再一次............#^37^#
好慘啊可可岩岩麻醉完冇曬精神#^37^#
岩岩返到屋企見佢好似想食草又冇力食咁
我開佐草粉比佢食
跟住佢係咁lum我 好感動#^30^#
比大家睇下可可

快速發帖