我養兔兔養佐兩年左右
一直住唐樓,地方大,兔兔可以放係自己房,所以爸爸吾反對
但無奈比田生收樓..黎緊10號就要搬
要搬既地方細好多
兔兔要放出去走"朗"果度
爸爸已經吾係好滿意
琴晚我訓之前抱住哈哈,係度摸佢
摸摸下發現到有啲黑色一點點,識侑
驚驚地上黎爬文
睇完"http://mini-house.info/thread-11519-1-1.html"後個心定一定
但都係好驚所以就連夜幫哈哈洗竉洗野洗洗洗!
洗到今朝天都光!爸爸一起身就聽到家姐話兔兔有蟲
佢嬲到不得了!
佢話不如隻兔送比人算!
我已經好攰又咁岩黎m個人已經好暈
我又擔心兔兔,呢個時候爸爸仲....
我依家又驚吾知可可會吾會都有蟲...睇過下好似冇
但可可係黑色毛毛我又驚自己睇留眼....
唉我吾想放棄兔兔但又好無助...
katy)) 2011-7-6 10:42:35 AM
恕我直言,(如果)兔兔惹到呢D蟲蟲係好少事… 一年可能都會惹1~2次 (可能係潮濕/ 草/ 出去玩惹到...)

呀b細個都惹左幾次,之後我地夏天密d同佢剪毛、清潔、大洗個籠… 好彩冇再出現喇.

現在帶佢睇醫生滴一個療種的藥水已經好返喇! 唔洗唔要佢咁嚴重ge...

daniel_J_720 2011-7-6 11:18:23 AM
一係 .... 連兔兔都大屋搬細屋la ... 講真兔兔對人類所造成的滋擾遠比貓狗低 ....
佢地的尿又唔係話太難頂 ... 最多係有時有 d 草碎同屎彈飛左出黎姐 ... 咪搵 d 膠板圍三邊囉 =]
要換低墊果陣咪等你爸訓左先搞囉 ... 哈 ~ 因為我都係等我d屋企人唔係廳先黎搞=]
屋仔細左 .. 等閒d仲有籍口帶佢出效外散步 tim 啊 XDDD

唔好唔要兔 ... 因為寵物只得一個主人 =]
加油 !!!
wesky 2011-7-6 01:46:51 PM
去睇下醫生, 滴幾次藥就無事
兔兔囡 2011-7-6 01:59:02 PM
蟲仔~?係咪蚤?
如果係KE~去動物醫院~
買支去蚤~之後就OK嫁啦~
我隻兔兔都試過
小小夕 2011-7-6 03:07:26 PM
虫仔帶佢睇醫生就ok 0.0    同埋多D清潔返屋企..  
我兔兔上幾個星期都有..   但我清理左屋企   噴埋野   
1晚睇到D黑色野唔見左好多#^64^#

另外可以去超市買支bio kill黎噴屋企    1星期噴1次d角落  潮濕地方   
佢用黎殺虫虫  細細隻個d    小強  個D好似都OK嫁..  ..  48蚊都幾大支
對人 貓 狗 兔 個d都用得..  無害
但噴前最好都遠離一下兔兔勒XD

希望兔兔可以一路陪你#^65^#
CYMING 2011-7-6 04:16:52 PM
多謝你地既留言
我依家冇事喇其實我係一定吾會吾要兔兔的
已經約佐5點睇醫生
希望佢快點好返#^19^#
katy)) 2011-7-6 04:26:46 PM
哈哈 一定會好快好返ga
CYMING 2011-7-6 04:37:13 PM
希望佢可以快點好返喇
就快搬屋,呢兩個星期好多野要做...
我怕少佐時間陪佢地
偏偏係呢個時候出現佐蟲蟲#^47^#
CYMING 2011-7-6 04:39:28 PM

回復 6# 的帖子

請問你講既biokill係咪呢個?http://www.biokill.com.hk/new/product03_tc.php
滅蟎噴劑-0-?
小小夕 2011-7-6 06:36:04 PM
係呀  佢有好多隻既 ..    都係用黎噴下d角落呀 廚房角落  wc..  都幾好用#^39^#
CYMING 2011-7-6 08:16:03 PM
頭先睇佐醫生喇..醫生發現可可都有蟲
但係又有問題喇/_\
可可本身啲門牙生得吾好
門牙本來應該岩岩上兩隻對住下兩隻
但可可上兩隻牙係生佐係出面而下兩隻就係入面,岩岩好比上兩隻包住佐
之前同佢去睇醫生,醫生話可能佢爸媽本身遺傳吾好搞到可可啲門牙咁樣
之後就麻醉跟住就拔牙果啲但可可果陣自己整斷佐一隻牙
醫生摸吾到牙仔話吾可以拔
而頭先睇醫生既時候可可牙仔出返黎,不過過長(可可依家只有一隻門牙)
醫生話不如拔埋佢,我就話好
但岩岩返到屋企哥哥知道可可又要拔牙既時候
佢就吾係好想可可拔
佢話麻醉好大風險,加上可可之前麻醉過一次,有可能麻醉佐醒吾返
搞到我又開始好懷疑係咪真係應該拔牙
但係頭先家姐同我一齊去睇醫生既時候已經好快咁幫我book埋時間
大家可吾可以比啲意見我啊#^19^#
chercher422 2011-7-6 08:50:11 PM
奶茶琴日都發現身上都有好多好多超細細粒既野....我都唔知幾時開始有....其實係咪蚤黎架...好驚呀....:050: , 但係我又唔見佢 R 之類...
CYMING 2011-7-6 09:03:34 PM

回復 13# 的帖子

你都快啲去睇下醫生喇....
我都好少見到哈哈r,不過岩岩醫生話佢有好多#^47^#
最近天氣潮濕,黎緊9月仲更加熱嫁喇...
小小夕 2011-7-6 09:09:07 PM
兔兔每年都會有 1~2次有依D虫虫係身,,   
剪毛毛 都係1個解決方法  個陣我2隻兔兔都有..  
我都馬上剪毛 噴野 剪左毛都少左好多 

我覺得可可拔左牙仔會好D ,,,  牙仔一直長 會好辛苦..   
同埋醫生出發點都係為兔兔好...   
如果真係要諗清楚既醫生都會提醒叫你諗清楚既@@

同埋佢E加一直長一直長      好彩岩岩發現可可身上有虫虫
唔係一直無理到  佢會食唔到野

但可可果陣自己整斷佐一隻牙  .. 佢係之前 定自己馬上整斷左隻牙=0=
我識幾個兔友 兔兔都無門牙嫁  但無影響..    只係D長既草剪短D..   

快速發帖