林B林善好耐沒同大家見面了^^今晚見得閒又幫佢地拍下片^^
呢個項目,林B教過幾次,所以比較熟練,林善只係今晚教一陣,成績都很不錯呢
兔兔囡 2011-7-10 03:39:10 AM
林B同林善都好叻叻兔呀~
我近日都教緊我KE兔兔做STAND同HAND
兔兔真係好可愛~#^58^# #^54^#
小小夕 2011-7-10 04:27:30 AM
林善好鬼可愛 擔住佢XD  最尾仲要跑走左#^30^#
儀YY~~ 2011-7-10 06:13:33 AM
太可愛了 其實e個點教嫁>< 可吾可以教我??
long~spirit 2011-7-10 06:50:42 AM
原帖由 兔兔囡 於 10/7/2011 03:39 AM 發表
林B同林善都好叻叻兔呀~
我近日都教緊我KE兔兔做STAND同HAND
兔兔真係好可愛~#^58^# #^54^#

叻叻兔加叻叻鼠^^林善係天竺鼠黎
^^動物真的很可愛
long~spirit 2011-7-10 06:51:14 AM
原帖由 小小夕 於 10/7/2011 04:27 AM 發表
林善好鬼可愛 擔住佢XD  最尾仲要跑走左#^30^#

HAHA林善好細膽,一有咩特別聲,第一時間走佬先
long~spirit 2011-7-10 07:04:00 AM
原帖由 儀YY~~ 於 10/7/2011 06:13 AM 發表
太可愛了 其實e個點教嫁>< 可吾可以教我??

E個要比較多少少時間,我俾個次序你
1準備CLICKER,方便MARK時間同確認佢
2等佢知CLIKER聲=好東西,例如佢一掂你手指就CLICK+TREAT(C�T),當佢開始肯掂你手指,你將難度提高(要佢跟你隻手指行2呎先C�T)
3當佢知道掂到我地手指會C�T,你可以開始將你要佢咬起既物件放低,將手指轉移為呢個物件
4一開始一掂該物件就CLICK+獎
5然後提高難度至要咬起該物件先CLICK+獎(最初可用手協助)
6當佢熟習咬起該物件,可把碟直接放佢口下面,等佢咬起再放低時,隻碟發出聲響個一刻先CLICK+獎
7提升難度至聽到物件跌入碟,發出碰撞聲,先CLICK+獎
8將距離拉遠(但因兔和鼠唔似狗,所以仲未諗到點教佢地HOLD物件,只能夠近距離)

重點 : 耐性加觀察佢地,一見佢明白可馬上提升難度黎試,同埋每次訓練用十幾粒糧好了︿︿

林B成個過程分了3次教先完全明白
林善教了一次,所以明幾成(其實林善學得快啲︿︿)
傘仔)) 2011-7-10 07:15:11 AM
同我去海洋公園睇海獅表演時講解的訓練方法係一樣喎:023:
傘仔)) 2011-7-10 07:16:11 AM
你爸好有心機教呢! 2個仔又好聽話:038:
phoebe)) 2011-7-10 09:47:11 AM
林B好叻,叻兔:057: :057: :057: :057: :057:
long~spirit 2011-7-10 11:42:34 AM
原帖由 傘仔 於 10/7/2011 07:15 AM 發表
同我去海洋公園睇海獅表演時講解的訓練方法係一樣喎:023:

訓練任何動物有些基本原理都係不變的,唯一變既係要因應唔同性格既動物作出適當調整
long~spirit 2011-7-10 11:43:16 AM
原帖由 phoebe 於 10/7/2011 09:47 AM 發表
林B好叻,叻兔:057: :057: :057: :057: :057:

林善都唔錯架喇,第一次學習^^
carbee 2011-7-10 03:07:19 PM
兩個都好叻叻呀~
頭先我仲諗緊林善係咩兔,
原來係天竺鼠haha
m1k1 2011-7-10 06:55:33 PM
好叻!!!連呢D都識!!!#^43^#
long~spirit 2011-7-10 11:09:44 PM
原帖由 carbee 於 10/7/2011 03:07 PM 發表
兩個都好叻叻呀~
頭先我仲諗緊林善係咩兔,
原來係天竺鼠haha

因為呢個論壇主要講兔仔,所以好多人第一次見林善都會估佢係咩兔仔:046:

快速發帖