琴日係♥ 仔仔♥ 的第一次大手術><
終於幫佢絕左育啦...

*緊張左好耐...又怕他對麻醉藥敏感...又怕他desex後不肯進食...
怕的東東真的多的是...但為他著想...這也是沒辦法的事><

*DESEX當天*
一起身...
要準備幫♥ 仔仔♥ 放冰種...剪草...放入袋.....
最後OFCOX還要放♥ 仔仔♥ 入去LA..XD
去到診所後....姑娘叫我放低他...大約4:00PM接♥ 仔仔♥ 走,,,
一開袋望他多一眼時..仔仔還跳上我身不肯回袋裡><
不知是否以為我不要他:016:放低左仔仔後...

之後起程回家開始幫♥ 仔仔♥ 的家進行大清潔...
wa....想起都覺得辛苦0口0 用1:99洗籠....
再用清水過水...再要起積....
============2小時後==============

終於弄好了.....還要拖地......進行消毒.....
wa......真的像全新一樣♥ 100%new xd^^
差不多3:00pm..診所打來叫我4:00pm接♥ 仔仔♥ 走...
然後by taxi回診所接♥ 仔仔♥

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 大成功♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

這幾小時真的擔心爆珍...>口<
姑娘說他已醒了..eating中....
.暫時不需用頭罩.... 回家觀察is ok...^^
心情大好..><
終於放下一半心... 還有一半要待他完全康復才可放下><
雖然知到♥ 仔仔♥ 一向身體很好...
但0口0未免好過頭...
一接未開袋已經發脾4中....狂鄧地...haha

之後一開袋時即跳上我到勁痴身...
with♥ 仔仔♥ 相處long time未見過他這麼痴身..xd
好可愛waxdxdxdxdxd

之後帶他回家了♥ 上taxi後...再開袋看看他時..
wow.....跳上我身再跳上膊頭...再跳去座位...才跳回袋中...
超精神....雖然好開心... 但真的怕他傷口就這樣""爆開""-口-"

之後回到家中..整理好後放他回去....
餵了一塊菜菜給♥ 仔仔♥ 狂吃..哈哈哈哈...
之後剪草草...換新鮮水... ♥ 仔仔♥ 依然"好生猛" 間中吃下草..
.回家半個中後已經有cc...cc還算正常..只是黑了點... 硬度ok...
不錯不錯xd

desex完後有點低溫....給他vetbad保暖...
之後♥ 仔仔♥ 都睡了....可見他真的好累....
♥ 仔仔♥ 真的好可愛....><

下星期就到♥ 嘟嘟♥ 了.... 希望他也像♥ 仔仔♥ 般健健康康.....

到到今日仔仔身體依然有D低溫...比左個暖包用33包住比佢訓...
再用VETBAD幫佢襟住當被襟..
以前就算冬天幫佢襟..佢都會走開...
而家後而訓得好舒服...佢真的好凍睇黎...
但今日佢既身體都幾好...我一訓醒佢已經食緊草同飲水..
之後又比佢食左一塊菜菜..
而家已經訓緊LU....希望佢可以完全快D康復啦..><

P.S5知點解去DESEX前好地地..但DESEX完後接佢時仔仔眼臉位無左執毛...點解會咁架...
5怪得岩岩接仔仔時..佢隻眼4圍濕曬..仲好紅...點解會咁架>???見圖最尾果張

2011-07-12 09.18.04.JPG (234.55 KB, 下載次數: 43)

BY TAXI中..

BY TAXI中..

2011-07-12 09.21.42_Edited.JPG (179.21 KB, 下載次數: 38)

去到診所LU..><仔仔好8咁4圍望

去到診所LU..><仔仔好8咁4圍望

2011-07-12 13.20.30.JPG (231.38 KB, 下載次數: 41)

清好籠LU..好似200%NEW咁XD

清好籠LU..好似200%NEW咁XD

2011-07-12 16.40.15.JPG (175.83 KB, 下載次數: 41)

接番仔仔啦,,,佢隻眼紅曬..好似喊完黎咁..><

接番仔仔啦,,,佢隻眼紅曬..好似喊完黎咁..><

2011-07-12 17.15.45.JPG (274.75 KB, 下載次數: 38)

番黎半個中已有CC了...><

番黎半個中已有CC了...><

2011-07-12 17.15.33.JPG (204.79 KB, 下載次數: 39)

番到黎好舒服咁訓係到啦..佢真係好累呀

番到黎好舒服咁訓係到啦..佢真係好累呀

就係紅圈位..5知點解接佢番黎後就無左忽毛啦..點解會咁

就係紅圈位..5知點解接佢番黎後就無左忽毛啦..點解會咁

berki 2011-7-13 03:27:57 PM
難道尋日見到既係你
我4pm係 Gerry 度接mocha架
佢都有眼濕濕不過桃波絕育後都有呀
Carman 2011-7-13 04:14:08 PM
眼濕濕應該係眼gem
手術前要查的
sakixxshum 2011-7-13 06:18:22 PM
原帖由 berki 於 2011-7-13 03:27 PM 發表
難道尋日見到既係你
我4pm係 Gerry 度接mocha架
佢都有眼濕濕不過桃波絕育後都有呀

可能係。
琴日我同我男朋友去架。
你果隻係咪女仔。
因為我無留意個名=)
係味啡啡地架mocha ?
五知點解接番仔仔後發現佢眼臉位無左忽毛:011:
sakixxshum 2011-7-13 06:20:06 PM
原帖由 Carman 於 2011-7-13 04:14 PM 發表
眼濕濕應該係眼gem
手術前要查的

原來係咁thx ><
but 五知點解接佢番㴝後眼臉位無左忽毛。
dorothy127 2011-7-13 09:27:39 PM
DESEX好乖喔^^ 又肯比你抱,好羨慕喔^^
佢係籠到好似好舒服咁~
我就唔可以咁墊因為佢會係籠到痾>"<
yanyi:) 2011-7-13 10:28:27 PM
咁生猛真係好喇!
呠呠8月都差唔多絕喇..真係驚~_~
嘟嘟都一定冇事既!可以放心xd
sakixxshum 2011-7-13 10:29:55 PM
原帖由 dorothy127 於 2011-7-13 09:27 PM 發表
DESEX好乖喔^^ 又肯比你抱,好羨慕喔^^
佢係籠到好似好舒服咁~
我就唔可以咁墊因為佢會係籠到痾>"

我同佢相處了近一年。:024:
係出街 \陌生地方先肯比我抱炸
sakixxshum 2011-7-13 10:31:40 PM
原帖由 yanyi 於 2011-7-13 10:28 PM 發表
咁生猛真係好喇!
呠呠8月都差唔多絕喇..真係驚~_~
嘟嘟都一定冇事既!可以放心xd

係呀。真係好多野要擔心。
希望嘟嘟都好似仔仔咁無事就好。
但嘟嘟身體比仔仔差。所以更怕><
小小夕 2011-7-14 12:46:29 AM
我2個女下星期都絕育Q__Q 我都好緊張..  希望我2個女好似仔仔咁   快D食野  !!生生猛猛
屙多D健康屎屎!!
sakixxshum 2011-7-14 01:37:58 AM
原帖由 小小夕 於 2011-7-14 12:46 AM 發表
我2個女下星期都絕育Q__Q 我都好緊張..  希望我2個女好似仔仔咁   快D食野  !!生生猛猛
屙多D健康屎屎!!

仔仔到而家佢刀仲系痾cc無以前咁金黃
金日發現佢無乜點食佢d葡萄便。
水刀飲少左。
不過刀總算康復得五錯
嘟嘟下星期刀要desex
擔心完一隻又要開始擔心第二隻:015:
小小夕 2011-7-14 02:22:07 AM
原帖由 SakixxShum 於 2011-7-14 01:37 AM 發表

仔仔到而家佢刀仲系痾cc無以前咁金黃
金日發現佢無乜點食佢d葡萄便。
水刀飲少左。
不過刀總算康復得五錯
嘟嘟下星期刀要desex
擔心完一隻又要開始擔心第二隻:015:

下星期幾多號呀
berki 2011-7-14 08:00:52 AM
原帖由 SakixxShum 於 2011-7-13 06:20 PM 發表

原來係咁thx ><
but 五知點解接佢番㴝後眼臉位無左忽毛。

佢仔仔泥呀啡色好細粒架
我見到仔仔主人同佢男友
我就估係你哈哈
佢眼仔濕左好似甩毛咁囉
sakixxshum 2011-7-14 02:24:04 PM
原帖由 小小夕 於 2011-7-14 02:22 AM 發表

下星期幾多號呀

19/7^^星期2
sakixxshum 2011-7-14 02:25:59 PM
原帖由 berki 於 2011-7-14 08:00 AM 發表

佢仔仔泥呀啡色好細粒架
我見到仔仔主人同佢男友
我就估係你哈哈
佢眼仔濕左好似甩毛咁囉

haha..原來你見到仔仔呀..
佢係濕左呀隻眼..
但已肯定了佢眼臉位無左執毛..0口0

快速發帖