1P 幣
大家好,
我係新養兔仔..
有d關於清理兔籠ge問題想請教各位:054:

由於我間房細,
個籠又放係房入面,
我每次執佢個籠
多數放佢係房地板到散步,我就係隔離執
(因為睇左話唔可以係兔仔係籠入面直接執)

但問題就黎啦
有陣時佢係入面d屎屎尿尿多得制(食多左野,我每天一定執一次的)
我就抱佢放係個出街袋到先
然後拖個籠出去廳搞:056:

點知搞掂完之後
佢係個籠入面發哂呆咁
唔知係咪比我嚇親佢
定係唔likey我抱佢入袋?

各位前輩你地清理兔籠ge時候
點安置兔兔呀?:050:
唔想佢每次都發呆:054:
小小夕 2011-7-23 05:41:49 AM
入袋完左之後發呆 ..  可能係等得耐    悶到訓左#^10^#

我自己早晚會執佢d屎屎 各1次,,
我隻兔都慣左我會入侵佢地盤.. 佢會企係廁所望住我執屎屎..  
其實隻隻兔都唔同 ..無話一定佢係到 我就唔搞佢屋企咁
睇返兔仔肯唔肯最主要 

但我1星期先會洗一次..      因為都唔會點污穢..   都係草碎多
有時亂屙尿..    得閒既話我就會成個籠洗1次 ...   
有時太忙  就搵布洗返個個位 ..  再搵野清左陣尿味就算

我每星期大洗 .. 我會用圍欄  欄住佢地..  放返個廁所比佢地.
(我平時由佢2個係圍欄自己玩)
有時佢仲會望住我拆緊佢屋企 #^33^#

我諗兔仔都唔中意比人放入袋既 (我自己2隻兔會發哂狂 
黑蚊蚊又迫 咩都望唔到..
如果一定要放袋 搬返佢出黎後按摩下佢  ..
放袋前又按摩下同佢講聲.. 久而久之 佢就知道某段時間 
喔 你按摩完之後會放我入袋 就好似同佢講聲甘 有個心理準備

兔仔都好聰明 日日都係咁 佢會明白你做緊咩…想點樣 
仲會聽得明你講野  但要慢慢學囉XD
carbee 2011-7-23 01:20:40 PM
其實真係好睇兔兔,個個都唔同~
我平時早上會同佢洗廁所執籠,
佢都會係籠度,我照拎佢廁所執野佢都唔理我,
淨係狂食草(唔知點解所有兔兔都係鐘意清草時食草,明明前一秒唔食)
由於mimi平時都係放養,所以唔需要擺佢係固定位置~
不如你試吓好似小夕咁,買個欄比佢,
咁到時咪可以比佢走動吓囉~
sillypeko 2011-7-23 03:09:45 PM
如果你擔心佢驚驚,唔好放入袋啦,
買個圍欄欄住佢自己玩, 咁你洗籠洗幾耐都唔怕啦^^
小小夕 2011-7-23 06:19:08 PM
如果屋企OK     有圍欄都幾好   
晚上有時佢地仲會係到自HIGH  跳黎跳去 ..

但掂地個個位  最好搵ABC膠 ''賤''一''賤''    ..  因為跳黎跳去撞到...
有時會一直磨到個地板..   半夜會好嘈  哈哈
dorothy127 2011-7-23 10:36:51 PM
我個隻初初比野食佢等佢掛住食咁我就可以慢慢洗^^
但而家耐左佢就會係我身邊監督住我囉#^13^#

我覺得佢唔會想係出街袋,因為我個隻都好抗拒,一見到我拎出黎就會走,可能佢知道要去睇醫生#^32^#
小小夕 2011-7-23 10:46:40 PM
原帖由 dorothy127 於 2011-7-23 10:36 PM 發表
我個隻初初比野食佢等佢掛住食咁我就可以慢慢洗^^
但而家耐左佢就會係我身邊監督住我囉#^13^#

我覺得佢唔會想係出街袋,因為我個隻都好抗拒,一見到我拎出黎就會走,可能佢知道要去睇醫生#^32^#

我個隻 係袋入面咬爛個格仔網 想咬爛佢出黎#^34^#
alexma812 2011-7-24 01:19:04 AM
多謝各位熱心回覆:054:

我果隻兔女黎,
暫時都仲係好乖
唔會好抗拒我伸隻手入籠
不過佢會不斷跟住我隻手黎監視我囉:040:

我都會考慮一下圍欄,
始終我間房細,
我而家都係搵塊板隔開我電腦個位
其他比佢散下步咁

不過呢兩日已經進化到識得跳上/跳落床
我估佢好快會識得跳過埋塊板:043:
所以我諗未買欄之前
都要委屈下佢入袋啦.......:077:
其實佢應該無唔開心ge
係悶左d掛:041:

Hitan)) 2011-7-24 08:13:28 PM
比佢跳上張床玩都可以令佢分心架...
咁你咪可以慢慢執籠 lor...
又或者你可唔可以唔推個籠出廳執...
等佢知你做緊乜, 可能之後會冇咁呆
donaldkwok 2012-6-3 02:51:04 AM
我果隻比佢係張床到玩...佢周圍行左陣屙尿   有咩辦法...
兔女3個月
wesky 2012-6-3 03:51:34 AM
donaldkwok 發表於 2012-6-3 02:51 AM
我果隻比佢係張床到玩...佢周圍行左陣屙尿   有咩辦法...
兔女3個月

我隻都會, 唔好俾佢上床玩...
貓仔兔 2012-6-3 09:57:23 AM 來自手機
alexma812 發表於 2011-7-24 01:19 AM
多謝各位熱心回覆:054:

我果隻兔女黎,

可能係個袋度太熱呀,侷到呆左...
hkhrachel 2012-6-3 02:21:16 PM
我隻噹噹好搞笑,我或老公在家時,會放佢周廳走,但幫佢清籠時,明明係出面玩緊,都要走返入籠睇住我,我隻手去到邊就跟到邊,慌死我拆左佢個籠咁,清佢啲唔食既草時,又慌死我唔比野佢食咁
仲有平時佢識係廁所屎屎同尿尿,出來玩都會返入籠去廁所,但佢一跳上SOFA就立即屎屎,再一陣就尿尿,真係睇少一眼都唔得
小黑與我 2012-6-4 06:04:23 PM 來自手機
我幫我兩隻兔兔抹籠時會放佢地出黎玩
可可會食下菜然後自己周圍跳
但小黑會不停喺我隔離監視住
有次我拆開佢個籠,佢仲dump地=.=
snow2ling 2012-6-4 07:56:41 PM
咁可樂可能好d, 通常清潔佢個籠既時候佢都冇乜反應, 自己o係度食草..
又或者佢會出左去周圍走唔理我~

快速發帖