1P 幣
點先可以令隻兔兔親近人啊._.
其實我都係琴日先買.金日係第2日`
我同隻兔兔唔熟.但我成日同佢玩
但佢冇s0我..我一摸佢.佢就走``
仲有我叫佢個名.但佢好似唔知
點先可以令兔兔知我叫佢`
mnmnvd3vd3)) 2011-7-27 03:04:17 PM
嗯嗯~:053: :053: :053: :053: :053: :053: :053: :053:
elyse)) 2011-7-27 03:11:13 PM
唔好咁心急啦!!!兔和猫狗不一樣,佢地比較有性格。
養兔要比猫狗付出更多愛心,耐性和時間,唔同猫狗一樣,比一粒糧佢,佢就會搖尾,所以加油吧!!!!

我都用左半年時間,佢地先接受我,而家佢地日日都好痴身,一到天黑的時候就站在房門,等我放工回家……:033:
alexma812 2011-8-1 01:13:37 AM
我隻兔兔初初報到
雖然抱佢都唔多反抗
但係好明顯佢都係好驚+唔憤
跟住我發覺佢食得好少野
原來係我成日望住佢,
佢唔習慣就直接唔食野!
(有d兔兔覺得壓力大係會唔食野的)

於是我搵d野遮一遮住個籠
等佢自己慢慢習慣
之後就聽到好多飲水聲同食草聲了:057:

第3-4日更加好relax咁係個籠到訓覺
而且好有意欲周圍探索
一星期後同我就好fd了!
比d時間比d耐性
而且最好唔好求其摸佢兩野就算數
抱佢上心口,
等佢伏係你身上面
一路摸佢,
一路傾計
喂多少少野食比佢

應該好快就lum你啦!:002:
小穎 2011-8-1 11:45:36 AM
根據之前我爬文跟本人經驗,
兔仔岩岩番黎首先第一件事要俾佢對環境熟絡起來先得。
同佢剛認識好四天,等他熟悉了你的聲音才抱。
起初還是摸,聊聊天好了。

有時一黎唔適應,兔兔可能會嚇到柯爛屎的。

快速發帖