1P 幣
點先可以令隻兔兔親近人啊._.
其實我都係琴日先買.金日係第2日`
我同隻兔兔唔熟.但我成日同佢玩
但佢冇s0我..我一摸佢.佢就走``
仲有我叫佢個名.但佢好似唔知
點先可以令兔兔知我叫佢`
berki 2011-7-26 03:32:18 PM
建議你帶左佢去body check先擔心其他問題
返左屋企無耐係未有安全感架啦
傘仔)) 2011-7-26 03:50:46 PM
我覺得兔兔都係慢熱的, 要俾好長時間建立信任。我都起碼3個月才開始熟, 摸jacqueline唔走。要6個月, jacqueline才會主動行埋我身邊呀:026:
super4)) 2011-7-26 04:14:53 PM
一兩日時間你想隻兔仔同仔做Friend, 哈!都幾難,不如睇吓佢有冇異常、有冇病,多留意佢平時習性,到佢習慣新生活就會自然同你friend過打band! 加油!!
carbee 2011-7-26 04:28:58 PM
樓主應該係新手,多d爬文啦~
兔兔冇可能一兩日就識自己個名~
比你去到一個新環境都冇咁快適應啦,係咪!?
christianlwy 2011-7-26 05:05:09 PM
有耐性就得價啦. 我隻yen-ii 比我純服左哈...
ccychoy 2011-7-26 05:05:39 PM
兔兔都係慢熱的
佢爬底果時慢慢摸下佢
幾星其之後就熟左.冇咩戒心
bb都系甘慢慢由5肯俾我抱至我可以抱到熟睡在我懷中
要慢慢來
5好一尼就甘親密先
你可以學我既方法
mnmnvd3vd3)) 2011-7-26 06:44:28 PM
嗯嗯^__^
:054: :054: :054:
唔講唔知呀
.唔該大家
小小夕 2011-7-26 09:32:03 PM
我養左2個小朋友半年多D= = 佢2個都唔係好親近我.....   佢2個有自己小世界#^3_002^#
kayee1231 2011-7-26 10:21:11 PM
個人經驗:我隻衰仔都唔係黎左我屋企好耐...佢第1日黎既時間我就已經會將佢抱俾自己心口到之後一路摸下佢..一路叫下佢個名&同佢傾計...第2日到佢就已會會乖乖爬係我心口到俾我摸佢

就好似甘
小小夕 2011-7-26 10:59:11 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-26 10:21 PM 發表
個人經驗:我隻衰仔都唔係黎左我屋企好耐...佢第1日黎既時間我就已經會將佢抱俾自己心口到之後一路摸下佢..一路叫下佢個名&同佢傾計...第2日到佢就已會會乖乖爬係我心口到俾我摸佢
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/h ...

佢地2個2 ~3個月個陣我無乜點抱過#^3_002^#   
個陣第1次養 .. 我怕整親佢...  同埋細細隻.. 到大左個已經難抱...

所以養成抱抱習慣 好似細細個好D..  比佢知道有抱抱既動作> <
E加抱得耐都閃走XDD

你右邊個隻 好似我家細細個既芝麻..  ((好懷念呀> <
Hitan)) 2011-7-26 11:52:36 PM
係呀, 要從小開始抱起
否則大個會比較難 D 比你再抱
特別是兔女, 佢地冇男仔兔咁鐘意痴人
所以更加難抱!

我屋企嗰隻出世一個多月已經習慣了成日比我抱
樓主加油! 比啲時間一定得既!
wm20472 2011-7-27 12:25:12 AM
最少要1個星期, 你多d同佢傾計, 對陪養感情有幫助
jinjin 2011-7-27 12:22:12 PM
我領養左MonMon3個月,可能佢係成兔所未係咁完全放心地親近我同兔爸,但近日因為要餵藥同搽藥,迫住一定要日日抱住佢餵藥同搽腳仔,抱左2個星期,佢已經比較順攤俾我抱,近3日佢仲係搽完藥後攤係最近我地既地下休息添,我地都等左呢一日好耐,兔爸鬼咁開心MonMon坐得咁近,因為我坐係梳化抱佢搽藥,佢學識左上梳化無危險,而家成日偷偷跳上梳化啦:043:
katy)) 2011-7-27 12:30:53 PM
兔仔好慢熱同戒心重.

多點輕聲同佢傾計、摸頭仔同梳下毛吧~

快速發帖