因為係新手..所以有好多關於兔兔既野想問問~~

1.-兔兔最基本係咪要有4把梳?(1.針梳 2.有膠粒頭針梳 3.虱梳 4.按摩梳)

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂?
(p.s:因為我家衰仔重未識去廁所..所以要po哂成個籠底..之前爬文個陣見到有人話籠底po哂紙砂對兔兔隻腳唔好..係唔係架?)

3.-兔廁所係咪一定要日日清同洗?

4.-兔友們會幾耐洗一次籠同用d咩黎洗?

thx~~~~~~~~
kayee1231 2011-7-27 04:16:02 PM
原帖由 小小夕 於 2011-7-26 10:54 PM 發表
1.-兔兔最基本係咪要有4把梳?(1.針梳 2.有膠粒頭針梳 3.虱梳 4.按摩梳)
------我得2把針梳 同 直梳

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂?
(p.s:因為我家衰仔重未識去廁所..所以要po哂成個籠底..之前爬文個陣見 ...

1.-我依+得一把有膠粒頭針梳...(甘你2隻兔兔係用唔同既梳定點?)
2.-佢大多數都係係我見唔到既情況vv><"
3.-明白
4.-用消毒藥水溝水@@我怕會沖唔干淨..俾佢lam到就閉><

我係一兔一籠架!因為大個隻1見到佢就會沖埋去打佢~
kayee1231 2011-7-27 04:20:15 PM
原帖由 carbee 於 2011-7-26 11:15 PM 發表
1.我有針梳-梳鬆d毛,直梳-梳死毛,按摩梳-好耐冇用過~

2.其實可以用尿墊,如果怕兔兔有腳瘡可以用毛巾

3.我就日日早上洗一次同執籠

4.我本身有用尿墊,所以一星期洗一次都ok,用冷/熱水洗就ok,如果有尿尿多就 ...

1.我得1把針梳..係咪都應該買埋直梳?
2.尿墊=尿片?如果用毛巾咪會好快濕哂囉佢去vv個陣?
3.明白
4.明白
kayee1231 2011-7-27 04:23:39 PM
原帖由 christianlwy 於 2011-7-26 11:35 PM 發表
1. 我得針梳za,,至於按摩梳呢係人手指.哈哈
2. 我寧願你用尿片先, 其他可能兔兔會吞
3. 當然啦, 夏天我洗得仲密. at least 早晚一次. 但係你兔兔未識 要留返小小上次有尿尿的墊材 有拒陣味 慢慢就認得
4. 每天一次 ...

1.@@我得針梳
2.用尿片既話佢踩返落去唔會整到d尿尿落隻腳到?
3&4.我依+都早晚清1次,1星期先洗一次籠
kayee1231 2011-7-27 04:26:20 PM
原帖由 wm20472 於 2011-7-27 12:23 AM 發表
1.-兔兔最基本係咪要有4把梳? - No, only 1.針梳

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂? - 不用墊料, 只會養成佢四圍尿尿的習慣, 你可以加墊板

3.-兔廁所係咪一定要日日清同洗? - YES

4.-兔友們會幾耐洗一 ...

1.@@我都係得一把針梳
2.墊板?即係豬仔板個d?唔係對兔兔隻腳唔好架咩?
3.明白
4.日日洗對我就有點難道
kayee1231 2011-7-27 04:30:06 PM
原帖由 hh0 於 2011-7-27 09:34 AM 發表
1.我有2把梳:  針梳同直梳, 因為我家有長毛和短毛兔兔, 最基本係睇你果隻兔係咩毛, 直梳一定要有, 長毛兔兔至要多把針梳

2.紙砂po哂成個籠底, 企上去幾硬下, 對兔兔隻腳真係唔好, 好似其他兔友咁話, 未識去廁所之 ...

1.我得一把針梳~我家2隻都隻獅子會兔..不過有一隻係鬆毛bb~
2.墊板?即係豬仔板個d?唔係對兔兔隻腳唔好架咩?
3.明白
4.明白
kayee1231 2011-7-27 04:34:55 PM
原帖由 elyse 於 2011-7-27 03:42 PM 發表
1我初初養的時候係得直梳和針梳,但愈養愈耐,就會見到新款出,人地話好用又買:026:
而家有豬毛梳,按摩梳,有膠粒頭針梳,死毛梳,虱梳 屋企咩梳都有.....
所以你買2把梳就夠了-直梳和針梳

2.如果你用紙砂要小心選不 ...

1.明白..不過有樣野想問...我見你有2隻兔兔..你2隻兔兔都係共用d梳?
2.我依+用緊個隻紙砂係濕左都唔會散個d~尿片吸左vv之後兔兔係上面走動冇問題?唔會hi到d vv?
3.明白
4.明白
elyse)) 2011-7-27 06:01:27 PM

回復 21# 的帖子

1.因為我有2隻兔仔,一隻係長毛兔,一隻係短毛兔...所以長毛(白色個隻)主要係用直梳,梳完死結,先再用針梳;而肚仔的皮膚比敏感,就用直梳和有膠粒的針梳梳
而短毛(黑色個隻)唔好睇佢D毛好短,唔洗梳但其實好厚毛,平時都係用豬毛梳和針梳梳..

2.唔會牙!!!因為我2隻係放養,所以無困籠...佢地係用猫廁所,再上面舖一層尿片,再舖D草...係初初用尿片,佢地會咬...之後比我哦左幾次後,佢地就無咬,尿唔多唔少都HI到少少,不過好過踩粒粒...

sillypeko 2011-7-27 06:28:02 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-27 04:08 PM 發表

因為有托盤既籠都係有網個d..知道對兔兔隻腳唔好..所以冇簡到>

..專養兔個d 籠唔係鐵網底架喎。。不過唔緊要啦,慢慢教,加油!
kayee1231 2011-7-27 06:50:13 PM
原帖由 elyse 於 2011-7-27 06:01 PM 發表
1.因為我有2隻兔仔,一隻係長毛兔,一隻係短毛兔...所以長毛(白色個隻)主要係用直梳,梳完死結,先再用針梳;而肚仔的皮膚比敏感,就用直梳和有膠粒的針梳梳
而短毛(黑色個隻)唔好睇佢D毛好短,唔洗梳但其實好厚毛,平時都係 ...

2.兔兔直接踩落d尿片到冇問題?
kayee1231 2011-7-27 06:51:28 PM
原帖由 sillypeko 於 2011-7-27 06:28 PM 發表

..專養兔個d 籠唔係鐵網底架喎。。不過唔緊要啦,慢慢教,加油!

@@係咩...我依+用緊個個jolly籠買個陣都係跟埋個網架喔@@
ccychoy 2011-7-27 08:16:27 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-27 06:51 PM 發表

@@係咩...我依+用緊個個jolly籠買個陣都係跟埋個網架喔@@

千奇5好用格仔網!!!
你可以試下赤腳站上格仔網feel如何(我嘗過十秒.痛)
如果兔兔日日都系甘...
kayee1231 2011-7-27 08:48:30 PM
原帖由 ccychoy 於 2011-7-27 08:16 PM 發表

千奇5好用格仔網!!!
你可以試下赤腳站上格仔網feel如何(我嘗過十秒.痛)
如果兔兔日日都系甘...

我知牙...所以冇用到...
但我依+諗緊用豬仔網好唔好
小小夕 2011-7-27 09:13:55 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-27 04:16 PM 發表

1.-我依+得一把有膠粒頭針梳...(甘你2隻兔兔係用唔同既梳定點?)
2.-佢大多數都係係我見唔到既情況vv>

因為我係用噴湖噴清毒藥水 跟住用花灑係甘噴 再用手卒下..    但洗完會再吹乾.. 怕有陣味
kayee1231 2011-7-27 09:45:55 PM
原帖由 小小夕 於 2011-7-27 09:13 PM 發表

因為我係用噴湖噴清毒藥水 跟住用花灑係甘噴 再用手卒下..    但洗完會再吹乾.. 怕有陣味

你一直都係甘做?
小小夕 2011-7-27 10:00:11 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-27 09:45 PM 發表

你一直都係甘做?

一星期會大洗籠一次//    平底籠 有時1星期2 ~3
太污穢有時會用消毒藥水  有時會用果醋  ..   唔太污穢有時就甘做水清  ..
用花灑過幾次水...    我有個平底籠有時仲會用風筒吹乾#^34^#  因為佢好似用毛巾整極唔乾

快速發帖