因為係新手..所以有好多關於兔兔既野想問問~~

1.-兔兔最基本係咪要有4把梳?(1.針梳 2.有膠粒頭針梳 3.虱梳 4.按摩梳)

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂?
(p.s:因為我家衰仔重未識去廁所..所以要po哂成個籠底..之前爬文個陣見到有人話籠底po哂紙砂對兔兔隻腳唔好..係唔係架?)

3.-兔廁所係咪一定要日日清同洗?

4.-兔友們會幾耐洗一次籠同用d咩黎洗?

thx~~~~~~~~
ccychoy 2011-7-26 09:41:12 PM
1.起碼要按摩梳.針梳.排梳.剪甲指
2.以用紙砂.5關年齡事.可只放佢尿尿既地方
3.廁所一定要日日清同洗
4.5色去廁所當然日日洗.用清水
雖然醋可去味.但我問過e生.e生話因兔兔好靈.嗅到會不安.用清水已經ok
kayee1231 2011-7-26 10:04:15 PM

回復 2# 的帖子

1.明白
2.佢會不定位甘vv架喔~
3.明白
4.日日洗既話對我黎講有d難道~不過我依+早晚會同佢換一次墊料..夜晚換個陣重會同濕毛巾抹個籠幾次~重會用纸巾倒d醋抹有vv既地方!甘樣ok嗎?

ccychoy 2011-7-26 10:05:52 PM
原帖由 kayee1231 於 2011-7-26 10:04 PM 發表
1.明白
2.佢會不定位甘vv架喔~
3.明白
4.日日洗既話對我黎講有d難道~不過我依+早晚會同佢換一次墊料..夜晚換個陣重會同濕毛巾抹個籠幾次~甘樣ok嗎?

2.佢中間位都vv?
4.ok既
kayee1231 2011-7-26 10:06:57 PM

回復 4# 的帖子

係架...佢成日都唔定位~
syt174698 2011-7-26 10:34:17 PM
樓主,有無試過將兔兔的vv同cc放係厠所度?你用邊隻籠,如果有托盤,你可以放尿片係托盤度,兔兔自己聞到vv,就會識去厠所,當然未必每隻兔兔都識去厠所啦,比D耐性
sillypeko 2011-7-26 10:37:38 PM

回復 1# 的帖子

我用有底既籠.. 唔怕佢亂VV
如果你個籠沒有底~角落用紙粒, 再加木康鋪上面會唔會好D??
每天都要洗廁所(用清水可以), 將佢VV既墊材放入廁所, 可教識佢用廁所
我個隻2個月大買, 十天就教識了~(唔係隻隻都咁快架)
不過我見佢一係籠VV, 就抱佢上廁所... 希望佢明白~~
加油呀~~
小小夕 2011-7-26 10:54:44 PM
1.-兔兔最基本係咪要有4把梳?(1.針梳 2.有膠粒頭針梳 3.虱梳 4.按摩梳)
------我得2把針梳 同 直梳

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂?
(p.s:因為我家衰仔重未識去廁所..所以要po哂成個籠底..之前爬文個陣見到有人話籠底po哂紙砂對兔兔隻腳唔好..係唔係架?)
------我個陣買尿片做墊料     但一同1個位一屙得多都會濕哂,,,紙紗 我未用過><
屙尿真係要慢慢教  一見佢亂屙要抱..   但我發現再大D個陣  會開始識去廁所

3.-兔廁所係咪一定要日日清同洗?
------- 我唔係..  但入面既野我一日換2~3次...   洗廁所1星期洗1次

4.-兔友們會幾耐洗一次籠同用d咩黎洗?
------熱水 / 凍水    .. 有時會用消毒藥水溝水黎洗

你一兔一籠 定點 ..
我發現2兔一籠 ..  有時係會亂屙 ..  
因為有時1隻上左廟所  另1隻引唔住就會屙左係出面

carbee 2011-7-26 11:15:50 PM
1.我有針梳-梳鬆d毛,直梳-梳死毛,按摩梳-好耐冇用過~

2.其實可以用尿墊,如果怕兔兔有腳瘡可以用毛巾

3.我就日日早上洗一次同執籠

4.我本身有用尿墊,所以一星期洗一次都ok,用冷/熱水洗就ok,如果有尿尿多就用醋後再過水~
christianlwy 2011-7-26 11:35:15 PM
1. 我得針梳za,,至於按摩梳呢係人手指.哈哈
2. 我寧願你用尿片先, 其他可能兔兔會吞
3. 當然啦, 夏天我洗得仲密. at least 早晚一次. 但係你兔兔未識 要留返小小上次有尿尿的墊材 有拒陣味 慢慢就認得
4. 每天一次, 用白醋 朗一朗
wm20472 2011-7-27 12:23:26 AM
1.-兔兔最基本係咪要有4把梳? - No, only 1.針梳

2.-兔bb(即2個月)墊料係咪都可以用紙砂? - 不用墊料, 只會養成佢四圍尿尿的習慣, 你可以加墊板

3.-兔廁所係咪一定要日日清同洗? - YES

4.-兔友們會幾耐洗一次籠同用d咩黎洗? - 為了健康, 我會每日一次, 用白醋+水抺籠; 自己辛苦, 換來節省兔兔的醫生費
hh0 2011-7-27 09:34:02 AM
1.我有2把梳:  針梳同直梳, 因為我家有長毛和短毛兔兔, 最基本係睇你果隻兔係咩毛, 直梳一定要有, 長毛兔兔至要多把針梳

2.紙砂po哂成個籠底, 企上去幾硬下, 對兔兔隻腳真係唔好, 好似其他兔友咁話, 未識去廁所之前用尿墊po籠, 上加墊板,

3.兔廁所一定要日日倒清晒d墊料, 我會用清水冲一冲, 多漬先用醋洗

4.無定幾耐洗一次籠, 睇情況, 用熱水就得
elyse)) 2011-7-27 03:42:55 PM
1我初初養的時候係得直梳和針梳,但愈養愈耐,就會見到新款出,人地話好用又買:026:
而家有豬毛梳,按摩梳,有膠粒頭針梳,死毛梳,虱梳 屋企咩梳都有.....
所以你買2把梳就夠了-直梳和針梳

2.如果你用紙砂要小心選不會凝結的,因為兔兔食下肚會塞腸胃。我以前係籠底舖尿片,廁所用木粒;而家佢地放養,就只是廁所舖尿片

3.係!兔廁所係日日清,香港呢D天氣好難唔日日清,遲清1日都有蚊滋,仲有陣阿摩尼亞味好頂唔順....

4.-我一星期大洗廁所一次,用白醋浸積,再加漂白水,之後過水;平時日日都是用白醋抺廁所

你試下將佢個草架放在廁所附近,佢地好鐘意一邊食一邊柯,久而久之就學知識
kayee1231 2011-7-27 04:03:29 PM
原帖由 syt174698 於 2011-7-26 10:34 PM 發表
樓主,有無試過將兔兔的vv同cc放係厠所度?你用邊隻籠,如果有托盤,你可以放尿片係托盤度,兔兔自己聞到vv,就會識去厠所,當然未必每隻兔兔都識去厠所啦,比D耐性

有牙..我有將佢d vv同cc放係佢厠所度...但都唔得~
我用緊jolly橙色個隻籠冇托盤的~..
kayee1231 2011-7-27 04:08:51 PM
原帖由 sillypeko 於 2011-7-26 10:37 PM 發表
我用有底既籠.. 唔怕佢亂VV
如果你個籠沒有底~角落用紙粒, 再加木康鋪上面會唔會好D??
每天都要洗廁所(用清水可以), 將佢VV既墊材放入廁所, 可教識佢用廁所
我個隻2個月大買, 十天就教識了~(唔係隻隻都咁快架)
...

因為有托盤既籠都係有網個d..知道對兔兔隻腳唔好..所以冇簡到><"
佢反而好小會係角落vv..大多都係邊&中間位><
我隻兔兔都係2個月大買返黎...返左黎25日喇都未識去><

快速發帖