1P 幣
話說兔女milk milk剛進家門,我家大少豬豬就對佢虎視眈眈,而我地都一直分開籠養,
等佢地可以好似牛郎織女咁隔住個銀河互相對望,一黎等豬豬絕育時,二黎可以比佢地先培養感情!

誰不知意外就係意料之外,有一次小妹與兔爸一齊清潔籠仔時,豬豬沖左出黎追milk milk,
(當然係兔爸誤信寵物店之話,以為milk milk仲細個,唔會有BB住,所以比佢地玩下:077: ),
係千鈞一髮之間,豬豬成功擒到milk milk,點知依個唔係一個浪漫綺麗既場面,
換黎既係一下驚人既尖叫聲,同埋兩隻同時僵硬左既兔仔,佢地維持住「擒」既姿勢,
好似一對陶瓷公仔既硬呔程度,一齊向右跌(唔知各位想唔想像得到,其實場面真係好好笑:040: ),
跟住我即刻叫兔爸分開佢,點知一抱起豬豬,佢就如雷般驚叫一聲,仲有幾條毛隨隨地飄下……

從此之後,我地都好小心咁唔好比佢地走埋一齊,後來日子一切都好正常……:059:
本來我都諗緊milk milk會唔會有左,但係佢仲係好細個,連圍巾仔都未生好,
應該冇事既,佢又冇築巢又冇咩唔同……
只不過,人算不如天算,milk milk真係生左四隻BB,可憐既係佢真係好似唔識點照顧BB,
有3隻都幾瘦,d皮皺皺地,好彩左一隻都好健康,脹卜卜,仲好跳得添!
但係milk milk就好似唔識佢地咁,由得佢地分散晒,周圍捐黎捐去,
跟住我地就抱milk milk出黎,「教」佢餵奶。
d BB真係好過癮,識得自動search邊度有奶飲(milk milk個肚仔軟林林,一定好舒服姐),
本來milk milk都有反抗,但係我地捉實佢,之後摸下摸下佢個頭,
佢就好似好舒服咁!餵完奶之後,我地就擺佢地係一齊,但係milk milk都係咁走去另一邊,
我就逼佢去BB身邊,可能佢地真係血脈相連,佢聽到BB叫下叫下,佢終於都主動理下d B,
lam下佢地……:063:

但係事情到依度,我都係好驚milk milk唔識照顧d BB,因為我今朝睇佢地果陣,
都係見到d BB分散晒,仲好似瘦左d咁,佢會唔會次次都要人逼佢餵奶先餵架?
仲有d BB都冇巢,我先頭鋪左一堆草同紙巾係個屋仔度,第二日又變晒形
(milk milk仲係上面'放水'黎==),最衰係有時d B「飛」左去個水樽底,
milk milk過去飲水果陣踩到佢不止,仲滴左d水係bb度……
有冇人幫到手呀?任何有關兔B既資料都可以提供架,唔該晒><

講咁多,比d B你地睇下@@`

4隻剛出生的可愛B

最脹卜卜既B

'支力'死左既milk milk

好鐘意按摩~~

-----------------------------------------------------------
另外,避免不幸既事再次發生,同豬豬絕育係刻不容緩既事黎,冇得再拖,
所以我地已book下個禮拜六同豬豬做手術!
不過真係好心痛佢要捱刀,仲有佢咁鹹濕,絕左育之後一定少左好多樂趣,哈哈!
對佢好又對milk milk好,絕育係最好既選擇……
我想問下絕育果日係咪淨係帶隻兔、糧、草、水去就得架啦?
仲有我見人地好似要準備好多野,雖然睇完都係一頭霧水,有冇人可以話我知呀><?
其實絕完育幾耐先可以擺兩隻兔一齊呀?(其實我地一早買左個大籠諗住比佢地雙宿雙棲.)
仲有冇d野要特別注意架?
如果我帶豬豬去我舖頭等我好照顧佢得唔得既呢?因為都係樓上樓下黎既姐…
唔該晒!:001:

奉送豬豬的「肉照」:053:
訓死左

另一個角度

好似pat pat既咀仔!

成舊野:073:

地下一定好涼!!

豬豬岩岩黎我地家庭果陣...黃今今又傷殘……
浩霖 2011-8-3 04:41:28 PM
:057: :057:
p990101)) 2011-8-3 04:44:31 PM
:033: :033:
stephanielwk)) 2011-8-3 05:31:30 PM
我pm左你,please check!
p990101)) 2011-8-3 06:15:04 PM
嗯嗯!唔該晒!:061:
kayee1231 2011-8-3 06:38:07 PM
D BB好得意牙!:023:
phoebe)) 2011-8-3 07:28:26 PM
Bb so lovely:053:
rbtdoria 2011-8-3 09:31:07 PM
兩隻同時僵硬左既兔仔,佢地維持住「擒」既姿勢,
好似一對陶瓷公仔既硬呔程度,一齊向右跌

我想像緊...笑左...:037: :037: :037:
d兔bb好細隻呀~~~cute cute~~~
p990101)) 2011-8-4 01:56:54 AM
d bb真係好得意架,尋日仲係紅色一堆野,今日就生左d蘇蘇~

但係有冇人可以解答我既問題呀:050:
小小夕 2011-8-4 03:10:23 AM
之前依到有個兔友  既兔兔生左5隻BB,,   0.0  希望佢會上黎睇到你個POST

p990101)) 2011-8-4 12:37:29 PM
嗯嗯..咁有冇人知道絕育前要點準備呀,,?
berki 2011-8-4 01:24:29 PM
我屋企有2兔爸媽+5個B
有需要可以PM我
或者直接ADD我FACEBOOK因為我都好少時間上黎/.\
小小夕 2011-8-4 01:38:37 PM
原帖由 berki 於 2011-8-4 01:24 PM 發表
我屋企有2兔爸媽+5個B
有需要可以PM我
或者直接ADD我FACEBOOK因為我都好少時間上黎/.\

這係依個愛心爆棚既兔友> < 7隻兔兔都 好可愛  #^30^#
p990101)) 2011-8-4 01:56:27 PM

回復 12# 的帖子

55!我add你facebook呀@@
thank you:002:
p990101)) 2011-8-4 01:57:08 PM

回復 13# 的帖子

係呀..依度個個兔友都好好人, love you all><

快速發帖