今次寫呢篇文章,想同大家分享由我發現我隻女小賓女意外懐孕、誕下6隻寶寶既一切經歷,解答你地既問題、疑慮!

一個意外

係2009年5月份,小賓女當時8個月大,準備係6月份做絕育!我帶左小賓女去一間pet shop剪毛,事前我己經同pet shop個女仔講清楚,個女未做絕育,所以如果佢行開/有客人,就一定要放返落袋!其間我出左去食野,返去再睇小賓女既時侯,見到店鋪裡面隻貓貓侏儒兔仔追住佢玩,但我冇為意!直到2星期後,我同exbf發現小賓女既行為有少少改變,不停擔住堆草行嚟行去,又拔毛,有少少緊張!當時我以為隻女未做絕育,出現假懷孕現象!點知exbf突然記起隻女之前同pet shop隻兔仔玩過,就開始懷疑佢會吾會真係懷孕!我打電話去問返pet shop個女仔,原來隻貓貓侏儒兔仔未絕育,個女仔又吾記得我隻女都未絕育。我地估計小賓女好大機會懐孕,所以做定準備迎接BB!我地有一間空房,用一個大圍欄(籠放係圍欄裡面),地下先鋪尿片,再用膠墊!籠裡面就先鋪尿片,再鋪毛巾!2星後,有一晚放工返屋企見小賓女生左6隻兔BB!

照顧篇

兔媽 : 由於生BB,又要餵奶,身體會比較弱! 每一日比少量A草、A糧,亦可以餵菜!

兔BB: 正常嚟講,兔媽每一日會喂BB飲2次奶! 每次最好洗手帶手套先摸bb,(因為怕對手有細菌),餵奶果時唔好打擾佢地,過一陣先抱BB睇下有冇食飽!除左磅重,你可以摸下BB個肚係咪漲既!如果真係未飲飽奶,可以兩個人幫忙:一個人小心返轉兔媽係大脾,另一個人將BB放係兔媽乳頭附近,BB會識去飲!

注意:
1. 餵奶時間以外,兔媽未必會痴實BB,,兔媽自己都需要休息!
2. 建議帶兔媽做body check!

飲食篇

出世至2個月大: 飲奶

3星期至3個月左右: 飲奶+開始食草 *除左T草外,亦要放適量A草!
*(6個月以下既兔兔係無限量T草、少量A、早晚2湯匙A糧)
*(6個月以後停A草,將A糧慢慢減少溝T糧,直到轉哂T糧)

成長篇

BB會慢慢出毛、開眼! 頭幾個星期,BB多數都會堆埋一齊玩/瞓覺! BB開始長大,會多d活動,比較百厭!可以嘗試教佢地去厠所!大約3個月大左右,要帶BB去做body check!

注意:由於未夠期絕育,為免發生意外,要將BB分開性別居住! 呢個時侯可以留意一下同性別之中,有冇邊2隻以上係玩得埋! 如果冇問題,可以嘗試放埋一齊往!不過要緊記:BB細個夾得到,並吾等如長大後性格會繼續夾得到可以一齊住! 如果真係夾吾到,一定要分開,無謂勉強造成意外!

我既小朋友自己有一間房! 6隻BB長大後,因為8隻(仲有小賓女、藍藍)唔係夾得哂,總共分開左5個大籠1個圍欄,通常都係輪流出嚟玩!

金錢篇(7隻賓尼兔必需品,以最便宜計算)

籠:$160(jolly 籠)X 7 = $1120
水樽,食物碗,草架,厠所,梳+剪刀,消暑/保暖用品:depends

每月支出
-5箱 22lbs Momi 1 st cut T:$380 X 5 = $1900
-菜/小食:depends...
-(如果兔兔未學識去廁所)50塊裝尿片:$100 X 5 = $500

2.醫療
- 絕育(必需):$1000(仔仔);$1500(女女)=$1000 X 7 = $7000
- 兔兔生病看醫生:不能預算...

3.雜費:depends

心理篇

我絕對唔建議比兔女生BB,一來對兔媽身體有影響,二來實在太多事顧慮! 自從6隻BB既出現之後,好多生活、習慣同環境都要改變,經濟亦好重要! 當你見到小朋友可愛既同時,請你考慮清楚到底自己有冇能力、耐性同心機去愛去照顧佢地一世? 有冇心理準備要犧牲要改變自己既生活方式/習慣? 我曾經有好一段時間心理生理壓力好大,每一晚都瞓吾到!即使入睡,每一個鐘我都會自動彈起身去睇小朋友!放工即刻返屋企、即使放工約左人都要返屋企餒餵左小朋友,摸下佢地先、朋友聚會太夜,我會返屋企先、冇得去旅行等等...小朋友有事,無論點都要撐住...

另外我亦發現好多情侶一旦分手,小朋友往往會成為犧牲品、被遺棄!我同exbf分開之後,主要都係得我一個人照顧,有人勸我放棄,因為小朋友令我放棄左好多...但無論如何,我都會照顧、愛護小朋友一生直到終老,不離不棄!人既錯本來就唔應該由動物去承擔,更何況係有感情?

愛兔養兔,用口,更要用心! 
一生既承諾,你做到嗎?
決定要負責任,就要負一世!

smallsuishan 2011-8-6 11:10:01 PM
完全認同藍藍媽的分享

大家可能見到D兔 BB 好可愛
見到人地D兔兔合照覺得好開心 好羨慕

但係 我地睇到既只係開心既一面
而另一面係我地睇唔到 甚至係感受唔到

金錢 精神 心機 能力 缺一不可
千祈唔好因為你一時既羨慕 開心 而害左兔兔
TINA 2011-8-6 11:32:01 PM
謝謝分享呀,,,,
努力,,,加油....
你去錫佢地甘多個,,,,佢地甘多個都同樣鍚晒你一個,,,,
y22f)) 2011-8-7 03:15:42 AM
感人:050: 樓主加油.,,,:012:

其實有冇得追究返寵物店??因為係人為疏忽:018:
Amberbee 2011-8-7 12:29:33 PM
加油。。。。

可以upload bb 相 嗎?????
berki 2011-8-7 01:07:48 PM
好認同呀!
每日放工掛住返屋企陪佢地幫佢地清潔(我係做地勤返shift/.\)
又唔敢成日放工後約人/去旅行
幸好我有媽媽同哥哥幫我手
佢地都會幫我餵草餵菜餵糧
我返到去淨係洗廁所
放假一次洗7個籠-_-
兔BB細個係一齊玩得好開心架
但係大個左真係唔會隻隻夾得埋
又要擔心佢地會唔會覺得自己被忽略
或者偏心某幾隻

兔媽媽生完BB之後幾個月身體真係弱好多架
其實佢生BB前拔毛已經搞到我個心好痛
但係意外呢家野真係避免唔到
所以我而家分開7個籠
唔再用欄養住啦(兔爸就係跳出個欄成功繁殖下一代)
最多都係俾佢地輪流出黎玩

金錢方面好彩我家係獅子兔,相比賓尼兔較細食
1個月食2箱MOMI草到啦~$800/MONTH
木粒20日1包 ~$210/MONTH
尿片唔係好需要(TOUCHWOOD佢地識去廁所)
菜菜每日~$12  ~$400/MONTH
糧1個月大概食到1包甚至更多 $110/MONTH
都$1500/MONTH
仲會行開街見到有咩岩佢地玩就買下
其實真係要用好多好多錢
兔媽未生兔B前,養兔爸媽7個月已經用左8K (計埋醫藥費)
唔好話生bb啦,養動物唔係話有錢就得
仲有時間呢心機呢?

最後十分同意同男/女友買動物養既態度!
其實我都係90後
我都唔明點解而家d靚仔靚妹郁d就話買隻動物返去養
當係大家既小朋友
感情好當然冇問題啦,小朋友仲可以加厚你地感情
但係分手時邊個去照顧?
d人就去棄養
咁冇責任心學咩人拍拖學咩人養小動物?
sillypeko 2011-8-8 02:13:56 PM
:020:  睇到我眼濕濕 ~ 加油呀 !!
自從我之前個隻一晚間離開我後,
我每日都十分緊張我既小朋友 ~
放工都唔敢太夜回家,
大多數時間都係即時飛奔回家~
希望大家以後互相鼓勵下啦.
beebeerabbit 2012-9-7 02:35:16 PM
多謝分享!你要加油呀!!
GiGi2012 2012-10-13 10:21:42 PM
多謝分享 !

看完你的經歷, 心裡  ( 實左 ) , 無論如何希望你撐下去, 加油  !
Optcrazytracy 2012-10-21 04:05:22 PM
加油加油!!!

快速發帖