生病記

irenebo 發表於 2011-08-07 00:21|只看該作者|倒序瀏覽|打印
大約10日前發現矇矇有鼻水好多黑痴
之後就帶左佢去睇dr.gerry
好快發現就去睇e生
所以佢都無小屎屎 又唔會無咩精神
不過食左10日藥加睇果日打左支針
情況無變壞 但係又無咩好返好多既感覺
都仲係有d黑痴(有小到)鼻水都有(由黃黃地變做白白地)
不過幸好都仲係好好精神 食好多草痾好多屎
已經bk左星期一覆診喇

不過想知道係咪多數要食幾次藥先好返
定係有其他e生會更好?
smallsuishan 2011-8-7 12:23:52 AM
如果你想睇多次...
其實我建議你去九龍動物醫院睇
Dr ma , Dr betty, 同 dr yen 睇兔兔都 ok的
elyse)) 2011-8-7 12:27:08 AM
禁醫生有無種菌牙?!?
irenebo 2011-8-7 12:31:54 AM
因為我去dr.gerry 到好近好快
夏天又熱 去呢到好似對佢好d 因為路程問題
不過如果佢真係唔ok
都會考慮出去
irenebo 2011-8-7 12:36:26 AM
原帖由 elyse 於 2011-8-7 12:27 AM 發表
禁醫生有無種菌牙?!?

我諗無喇:008:
可唔可以要求?
Hitan)) 2011-8-7 12:43:09 AM
我都曾幾何時睇過 dr. gerry...
不過, 老實講... 個次我去到講咩佢都話係... 我話覺得兔兔似有 D 咩病佢又話係... 最後仲要我指比佢睇邊度有事...
結果覆咗診三次, 隔星期見佢一次都仲未好番...
最終我放棄咗佢去咗第二度
elyse)) 2011-8-7 12:49:41 AM
正常佢有鼻水,都會種菌去check下佢受咩細菌感染。
先至可以對症下藥用咩抗生素\藥物去冶療
elyse)) 2011-8-7 12:56:54 AM
啊!不過如果係巴菌就睇極都睇吾好!!!手尾好長
我隻侏仔睇左三年醫生,加去年一次手術都未好返
次次一到轉季就愈來愈嚴重
:050:
wanga113 2011-8-7 03:28:05 AM
我個人認為dr gerry唔係咁好..我之前睇過佢兩次兔兔都未好返,不停俾佢食抗生素.之後第二/三之我就覺得唔好再睇,所以轉左betty. betty話佢敏感,食止敏感藥就ok..之後兔兔好快就好返!!

我都離九龍好遠,但係為左兔兔辛苦d點唔緊要!  帶兔兔出去我會帶冰種 凍板 菜 草... 冰種最小要兩個!  我諗你應該都係住yl/tm~ tm好近,一程bus就可以去到九龍城!
PILLOW.MA)) 2011-8-7 10:46:18 AM
其實我都係住好遠@@
成日都諗不如轉GERRY近D
自己唔洗咁辛苦 兔兔又唔洗咁辛苦
不過一諗到九龍既醫生真係好好就幾辛苦都要帶佢出果邊睇
尋日我先帶完佢出去, 仲要塞車!!
司機話塞到去唔到目的地要我地落車行過去!!!!
好彩有冰種同而家有GOOGLE MAP GPS定位!!!
唔係都唔知自己去左邊....................囧
好彩行幾條街就係...唔係我都PA左係度
berki 2011-8-7 12:51:05 PM
可能真係兔子夾醫生啦
我全家兔子都係睇GERRY
好難搞既病都係佢幫我醫好架咋
佢係想逐隻藥試睇下邊隻岩
而唔係俾哂佢試等佢一舖好囉
irenebo 2011-8-7 06:31:51 PM
等我考慮下會唔會出去 如果可以食1次2次藥就好
甘佢都唔洗甘辛苦 佢好唔鐘意食藥嫁
irenebo 2011-8-7 07:00:20 PM
原帖由 wanga113 於 2011-8-7 03:28 AM 發表
我個人認為dr gerry唔係咁好..我之前睇過佢兩次兔兔都未好返,不停俾佢食抗生素.之後第二/三之我就覺得唔好再睇,所以轉左betty. betty話佢敏感,食止敏感藥就ok..之後兔兔好快就好返!!

我都離九龍好遠,但係為左兔兔 ...

屯門搭咩巴士可以去到@@?
irenebo 2011-8-7 07:04:21 PM
原帖由 PILLOW.MA 於 2011-8-7 10:46 AM 發表
其實我都係住好遠@@
成日都諗不如轉GERRY近D
自己唔洗咁辛苦 兔兔又唔洗咁辛苦
不過一諗到九龍既醫生真係好好就幾辛苦都要帶佢出果邊睇
尋日我先帶完佢出去, 仲要塞車!!
司機話塞到去唔到目的地要我地落車行過去 ...

有無話dr.ma 好定dr. betty好d?
因為我打去聽日得dr.ma 但係星期5先睇betty 又太遲
PILLOW.MA)) 2011-8-7 08:48:21 PM
dr. betty同dr. ma都睇得好好既
我2個都睇過
個人覺得dr. betty可能比較忙
講解"點到即止"好似好趕時間咁
不過佢真係有實力同可靠既!
而dr. ma就講解得好詳盡仔細
同埋幾靚仔#^64^#
而我係因為咁而打算以後都搵dr. ma哈哈哈哈哈哈哈哈哈#^53^#

快速發帖