1P 幣
因為BB個尿兜已經用了兩年,所以就買了個新的回來,
我已經將牠的尿尿和屎屎收集了一些放進新尿兜內,
希望牠會習慣新的廁所,但好可惜,今天已經是第3日,
牠都亂咁柯呀,佢之前好叻豬唔會咁,反而換了個新的就不柯,
請問各位我應該點樣做好,謝謝你們...
long~spirit 2011-8-20 02:41:39 PM
原帖由 小賢 於 20/8/2011 01:18 AM 發表
因為BB個尿兜已經用了兩年,所以就買了個新的回來,
我已經將牠的尿尿和屎屎收集了一些放進新尿兜內,
希望牠會習慣新的廁所,但好可惜,今天已經是第3日,
牠都亂咁柯呀,佢之前好叻豬唔會咁,反而換了個新的就不柯,
請 ...

能提供兩新舊廁所相片嗎?
小賢 2011-8-21 12:49:29 AM
以下藍色的是新買的,
粉紅色是舊的...
(相片是download下來的,因為粉紅色已掉了)

這個藍色是新的

這個藍色是新的

小賢 2011-8-21 01:04:10 AM
這是舊的那個..

long~spirit 2011-8-21 01:35:50 AM
佢而家都好叻豬,見到廁所唔見咗,所以周圍呵

你新舊廁所既底網都唔同質地,突然既轉變未必所有兔兔都咁易明白呢個係廁所,甚至有機會唔鍾意用新廁所都唔出奇,而且兔兔唔同人,對佢黎講廁所唔係好有必要

建議方法有2個
自制舊底網去新廁所到或者買另外一個大廁所
angelaska 2011-8-21 03:04:54 PM
我現在都是用藍色果個廁所,而舊廁一樣都是網底的
但我想應沒有兔兔覺得網底比膠板舒服吧...
係要d時間比佢適應
你有無試過重新教佢去廁所?
小賢 2011-8-23 11:19:59 PM
我實在不懂怎樣教牠,因為牠是BB時候來我家的,那時在籠裡生活,漸漸地牠懂去廁所,
但兔大了,就可以做自由行,可以不用籠,但就是因為這樣,最近換了新籠就不懂再用新籠,
現在日日周圍呵,好煩惱呀...#^73^#
lenmui)) 2011-8-24 11:10:00 AM
我果隻都係, 一換左第2隻廁所就唔肯用
所以我都要搵返一模一樣既俾佢....
我都係用開你之前粉紅果個
不如你試下買返果個俾佢用, 新既放出去賣俾人啦
咖啡 2011-8-25 11:19:11 AM
我之前換廁所時換番同款同色?廁所,兔兔就唔使再教都識去#^58^#

快速發帖