尋日中午時, 突然發現兔兔竟把膠地墊的一角吃掉, 屍骸全無, 想牠必是吃進肚子裡! 不過吃過以後並沒異樣。

黃昏時我出了街, 晚上回來放牠出來走走之時, 牠與平常很不同。像很不安, 走到黑黑的地方躲, 檯底, 櫈底, 玩具隧道, 總之找地方躲, 而且非常無力,  企一會便突然四腳軟軟, 跌在地上, 其實有點像牠平常攤地咁, 不過兩秒後便跳起來, 轉個方向又攤係度, 兩秒又轉身, 很不安, 走動得比平時慢, 尾巴又向上hiu, 有一兩粒便便, 很臭的。從未見過佢咁, 好唔舒服, 我覺得像是constipation, 但見佢咁辛苦, 我知不妙, 聽說兔兔腸胃有事, 會惡化得很快。我很驚, 打比朋友, 一路講一路喊。好驚好驚, 所以很貴的夜晚急診費也要立刻bring her to the vet.

到醫生處, 幸好兔兔仍好alert, 而不是坐係到。醫生檢驗過身體, 認為牠fluid keeps in the stomach which causes her dehydration and makes her uncomfortable.  stomach 裡的fluid 通常可以比血同皮膚, 但因為腸胃有事, 引致fluid keep 左係stomach, 好脹, 而且血同皮膚唔夠水, 所以兔兔好唔舒服。 致於why stomach was upset, 佢話好多原因, 食左唔應該食既野, e.g. 塊膠, 有可能, 其他原因都有可能。

結果, 醫生同佢打左三支細針: antiacid的, empty stomach 的同止痛針,之後再打左3支好大的fluid針 (75ml in total!!!!!), 比反D水份比血。兔兔好乖好乖, 係震一下, 但都無爭扎. 錫錫!!! 之後又食左D藥。醫生再比左幾款藥比我返屋企喂佢。 尋晚返到屋企, 佢走返籠度走得快左, 入左籠後, 佢好累, 唔郁, 我放左D 乾草比佢, 無再打攪佢。

今朝起身, 卒之見到佢食草啦!!  仲識周圍八, 食藥有少少難度, 最後都好合作。我見到佢有返D精神, 我都安落返D, 呢幾日要多多照顧佢! 錫錫錫!!!

我想在此分享一下, 如果大家有什麼類似情況, 真係要即刻睇醫生!!! 醫生話唔好以為佢有事, 按摩下個肚就得, 其實兔兔個肚, 唔識按會令佢好唔舒服同整親裡面架!!
sillypeko 2011-8-22 11:35:37 AM
請問那裡有夜間診症?? MARK 低以便不時之需~~ THANKS
Pauline226 2011-8-22 11:52:31 AM
sillypeko,
我兔兔睇開紅磡獸醫診所, T:2330 7566, 佢晚間會轉接duty staff. 不過急診夜診好貴!! :067:
呠呠子 2011-8-22 04:40:10 PM
幾$$呀:001:
Pauline226 2011-8-23 02:40:48 PM
HI 呠呠子/sillypeko,

紅磡獸醫診所是不睇夜診的....佢地收7:00 pm 架....如果after 7:00pm 急症的話就要call 2330 7566, 佢有個當值電話比你, 打去再confirm 時間同急診診金, 你OK佢先有醫生返診所. 所以emergency 會貴好多 : http://www.hhvc.com.hk/en/service/service03.jsp

平時一般睇症大約$200-250(唔記得exactly), 藥物及其他檢查另計. 急症就係 Emergency+診費+藥費.

我唔太想公開講實價錢, 不過最緊要係兔兔而家無事,食得阿得! :010:

快速發帖