屁屁打晒結.手仔腳仔都黃晒 有咩方法清潔?!
小小夕 2011-8-22 05:13:21 PM
打結 梳唔到就剪左佢 .. (我做法0.0)
手腳黃 無辨法..(應該?)    0.0  
因為染哂色..  只好環境做返好d   等佢慢慢甩色..  佢地洗臉仔會洗下手仔
ping_1312 2011-8-22 05:20:08 PM

回復 2# 的帖子

唔該 我會加油幫佢清潔;!
jinjin 2011-8-22 06:24:24 PM
可以用濕濕地既毛巾幫佢抹下,再用乾毛巾抹乾,再用風筒用微暖風吹乾,再梳返順D毛毛,就會無咁污漕。

又或者多D幫佢梳下腳板底既毛毛會有少許幫助:048:
ping_1312 2011-8-23 01:04:38 PM

回復 4# 的帖子

佢都唔俾我梳腳低啲毛毛!
jinjin 2011-8-23 06:59:28 PM
MonMon都唔鐘意,佢最怕人掂佢腳仔,不過都無辦法,耐唔時都要強行捉住佢黎梳。

試過一次太熱MonMon係籠入邊亂咁屙屎尿,掂到地既位置都污漕哂一陣味,已經搵朋友幫手用毛巾濕水抹過,但第日都仲有陣味,我係浴缸開左斜斜地0.5寸水左右,放MonMon落去,等佢濕到個肚仔同手仔腳仔同patpat位,佢都驚架,好快就想跳返上黎,我即刻抱返住佢用條大毛巾包住佢抹乾佢,咁又真係好好多喎,無咁污漕同無乜味啦∼

不過就算0.5寸水咁少都要好小心留意兔兔既反應,佢一驚就要抱起佢啦∼
ping_1312 2011-8-24 10:51:12 AM

回復 6# 的帖子

我琴晚同媽媽都有幫佢咁做阿!
真係好啲既!
用呢個方法我真係幾擔心 驚跳落黎果陣整親腳!
我一洗完抱返佢入籠即刻俾零食佢食 !
jinjin 2011-8-24 01:57:50 PM
洗完記緊要幫兔兔抹乾淨D毛毛喎,用風筒微暖吹乾最好。

快速發帖