兔兔呢排D屎好臭,又黑.係咪因為太多alfafa?
同埋,我可唔可以幫佢濕洗?
因為真係有D臭-,-
wesky 2011-8-24 07:56:07 PM
用 tissue 抹, 再用濕毛巾抹
污糟毛可以剪掉
便便係軟定硬??,
pigskinxd 2011-8-24 07:59:27 PM
硬,,不過又黑又臭-0-
同埋好似係佢D尿味.應唔應該濕洗?
小小夕 2011-8-24 08:14:43 PM
轉用D吸味良好既料...  尿味係最臭其實
pigskinxd 2011-8-24 08:15:44 PM
咁我係咪應該比多Dfirst cut佢地?
同埋你地有無試過濕洗佢地?
小小夕 2011-8-24 10:50:02 PM
兔仔唔好濕洗..  有試過成隻濕洗嚇到兔仔死左#^77^#
同埋濕洗完你都要吹乾佢..  有d兔仔都試過比吹風機嚇到死左..真係好危險...
如果你講既濕洗..  有d人會開盤細水 .. 比兔兔企係到.. 岩岩濕到屁股仔同手仔腳仔..
但我覺得真係好好好好好污穢先做 ...   同埋好睇兔仔反應.. 佢太驚真係要馬上停止

所以...最好濕毛巾..  / 剪左d毛佢..
同埋最緊要你本來個環境做返好d ..
其實屎屎應該唔會臭得去邊..  最臭係d尿..  
佢便便黑色係因為食葉   
我兔仔食2cut 多葉 d屎黑蚊蚊..   食1cut 係金金地色

同埋你兔仔幾多歲?   如果差不多成兔可以一d一d甘轉返t草比佢了

你廁所/籠低用緊咩牌子既料?

同埋你2隻兔仔仔分左籠未呀 0.0 之後見你講佢地交配 =  =

pigskinxd 2011-8-24 10:55:59 PM
佢地都係仔仔泥ga,,但大隻果隻成日chok隻細,,
佢地一隻5個月,一隻3個月
kkklon 2011-8-25 05:24:08 PM
我隻兔兔之前D便便都好黑,但唔會好臭#^72^#  
我隻豬豬都係食alfafa多,因為係BB兔。之後比返多小小T草就唔怕,其實日日同兔兔清潔籠,廁所唔會話太臭。#^74^#

Hitan)) 2011-8-26 02:06:04 AM
臭味係咪由五個月個隻 D 屎发出?
如果係, 好可能你聞到既不是屎臭味...
而係沾左成熟男兔體味的屎...
請 check check 佢 penis 附近的兩粒 scent glands...
應該係個度積左 wax...
所以咁大陣味
清潔一下個度味道會減少...
不過要完全冇就要絕育嘞
Hitan)) 2011-8-26 02:07:24 AM
P.S.
五個月大的那隻要開始減少 alfafa 份量 & 慢慢 increase timothy 份量

快速發帖