1P 幣
大家好啊,半個月前已經不停咁爬文.
旦係都係仲有D問題問問!
1) 新手養應該養咩類型既兔仔? 短毛係咪好d?
2) 屋企有人敏感養既話有冇問題?   
- because我屋企有一位(吾嚴重),不過佢都答應俾我養,因為上網睇空氣流通d都吾會有好大問題。
3) 買兔仔邊度買好d(除左領養)?  
- 我見到有d兔爸兔媽話qpet 個d比較好,當然明眼人都知mk個d信吾過,我自己都曾幾何時係受害者-_-

其實我已經準備好做兔奴,只係仲諗緊家人,
畢竟養動物冇錯佢係得我一個,旦係我仲有屋企人要諗.
所以係我味養之前諗好晒,就吾會係養左之後吾要。
亦都吾想自己有呢種情況!
奶茶媽 2012-2-26 07:43:37 PM

我都係準備緊做兔奴, 加油!!
如果家人有敏感, 短毛總比長毛好ge..

最重要係你要係帶兔兔返屋企之後
要帶佢body check一次先
如果你係街買ge
幾乎係一定要check
因為大多都有病架啦
睇下嚴唔嚴重架姐
當然都有機會有d兔兔好健康
呢度都有唔少例子

咁呢樣野就要你自己細心留意啦
睇兔兔有冇病ge文係兔兔寶典
你去睇下, 最緊要係兔兔唔好流眼水,有眼屎, 鼻仔唔好有d污糟綠色野
就應該ok 架啦~

記住帶兔兔絕育呀~
花芝媽 2012-2-28 02:10:46 AM

短毛易打理D 

- because我屋企有一位(吾嚴重),不過佢都答應俾我養,因為上網睇空氣流通d都吾會有好大問題。
梳多D毛 摸佢前洗手 1日1次吸塵拖地 空氣流通  可以將敏感減底D

- 我見到有d兔爸兔媽話qpet 個d比較好,當然明眼人都知mk個d信吾過,我自己都曾幾何時係受害者-_-
唔好係MK買就OK  最好唔好4隻 養埋1齊個D  
最好緊係領養啦 哈哈

其實我已經準備好做兔奴,只係仲諗緊家人,
畢竟養動物冇錯佢係得我一個,旦係我仲有屋企人要諗.
所以係我味養之前諗好晒,就吾會係養左之後吾要。
亦都吾想自己有呢種情況!
mickytsui 2012-2-28 07:42:20 PM
花芝媽 發表於 2012-2-28 02:10 AM

短毛易打理D 

我見到沙田QPET 兩隻兔兔都大大隻xD好得令仔令女@@
領養個邊目前睇吾岩T^T 不過我會KEEP住留意咖拉x)
thanks
wm20472 2012-2-28 10:32:28 PM
- 最緊要合眼緣

- 你可以帶朋友的兔仔比佢試下有無反應, 或者先養倉鼠試試

邊間都好, 最緊要試check佢係唔係健康 (無眼屎, 無鼻水, 精神, 有反應...)

快速發帖