呢幾張係我今日去到診所影ge
我發現係佢果度
只有報紙鋪底,同埋有d草有d糧咁
姑娘話佢應該有5-6個月大
仲話其實絕育前醫生同佢做左初步檢查
話佢冇咩野, 可以算healthy

但係親眼見到ge時候
d毛雖然未到打結咁誇張
但睇得出好亂下
應該因為係果度冇人同佢梳
同埋係條頸同個身之間ge毛毛有d稀疏
請問咁樣係咪正常ge呢?
其實佢都幾活潑
鐘意lam野 , 而且唔多見有大問題(eg 眼水鼻水)
但係基於毛ge問題
比我感覺唔太健康
可能因為有d瘦啦,摸落骨好突

感覺上e生都唔係好熟兔兔
因為見佢得5-6月大
但仍然比左條紅蘿蔔佢食...

但係點都好,佢始終都經過e生檢查仲做埋絕育
各位覺得我有冇需要再帶佢睇多一次醫生呢??

mizumi 2012-2-27 10:37:59 PM
快d接佢返屋企啦, 又或者接佢0個日去埋另一個醫生度做body check, 咁佢就唔駛短時間內去多次街, 驚佢有壓力呀. 加油呀~
奶茶媽 2012-2-27 10:41:26 PM
mizumi 發表於 2012-2-27 10:37 PM
快d接佢返屋企啦, 又或者接佢0個日去埋另一個醫生度做body check, 咁佢就唔駛短時間內去多次街, 驚佢有壓力 ...

我本來都有咁ge打算, 但係我諗未必會, 因為打算睇屯門 dr gerry, 但係佢又係book左都未必呢幾日有得睇
同埋我住天水圍
要拎兔兔係西營盤= =
好唔順路....................

仲有一樣野想知道
拎住兔兔可唔可以搭港鐵?
花芝媽 2012-2-27 11:53:08 PM
997134 發表於 2012-2-27 10:41 PM
我本來都有咁ge打算, 但係我諗未必會, 因為打算睇屯門 dr gerry, 但係佢又係book左都未必呢幾日有得睇
同 ...

E加 D寵物袋 好令  好似出街袋甘   帶左都唔覺

不過  你要小心兔仔可能會驚 ...  搭地鐵都比較嘈  嘈過小巴巴士..

同埋唔好比其他人見到兔仔..  你知啦  有D C奶 阿叔..  見到係到大驚少怪  又話有病怕傳比人  
係到嘈嘈閉
mizumi 2012-2-28 01:29:01 AM
我帶親兔兔出街都一定要搭的士, 一黎車程快d, 二黎冇咁嘈, 佢會冇咁驚囉
不過你住咁遠搭的士又好甘架啦, 有冇朋友可以車你呀?
mizumi 2012-2-28 01:30:39 AM
補充多少少, 呢排天氣凍, 你又住天水圍, 買張 vetbed 比佢瞓吖, 驚佢凍親呀~
奶茶媽 2012-2-28 02:23:03 AM 來自手機
mizumi 發表於 2012-2-28 01:29 AM
我帶親兔兔出街都一定要搭的士, 一黎車程快d, 二黎冇咁嘈, 佢會冇咁驚囉
不過你住咁遠搭的士又好甘架啦, 有 ...

就係冇,我考慮緊巴士,但係可惜冇車到。。。我研究下點轉車先
奶茶媽 2012-2-28 02:26:48 AM 來自手機
mizumi 發表於 2012-2-28 01:30 AM
補充多少少, 呢排天氣凍, 你又住天水圍, 買張 vetbed 比佢瞓吖, 驚佢凍親呀~

to buy list 入面已列:p
仲有我想問呢 通常一包草可以食幾耐?
anson 2012-2-28 09:58:06 AM
其他佢個樣都好精靈呀!梳下毛都應該好靚仔!你係擔心可以比醫生body check 一次,睇下有無生蝨或者牙齒生得健康無,同埋醫生會教你好多野,包括佢食咩草同糧,當然要搵個專係睇兔兔嘅醫生,兔協有介紹醫生的,好有經驗
奶茶媽 2012-2-28 10:15:11 AM
anson 發表於 2012-2-28 09:58 AM
其他佢個樣都好精靈呀!梳下毛都應該好靚仔!你係擔心可以比醫生body check 一次,睇下有無生蝨或者牙齒生得健 ...

你快d 回我pm啦
小黑與我 2012-2-28 01:26:33 PM 來自手機
咁睇又唔算好細隻喎! 其實我隻賓尼兔都似人地唔要所以我接返來養嘅,嗰陣佢又係好瘦,啲毛好薄咁架,我一俾草佢佢就會狂食,所以而家已經肥到豬咁== 我呢隻可可都係男仔黎嘅,一星期大約食到一包90oz嘅草架,好大食。。哈哈哈!佢而家喺診所係食咩牌子嘅草同糧架,其實買返啲大牌子應該都ok嘅!我隻衰嘢接返來時係食緊一包不知名牌子嘅糧,包嘢啲味勁怪,我第一日係兩溝咁溝啲新糧俾佢食,第二日已經頂唔順丟左包舊糧,佢又無事喎。。
mizumi 2012-2-28 01:36:32 PM
一包草食幾耐真係好難講架, 我訂一箱momi 1st cut 11lb, 佢食咗一個月仲食緊第一包 (一箱裡面分兩包) 而佢最鍾意既果樹草, 我就買40oz, 大約食一個月, 不過 a 草會食得好快, 我隻 b 一包 10oz a 草食三個禮拜, 不過佢成日食葉唔食枝, 所以掉咗好多枝囉.

其實你除咗爬文, 我建議你買兩本書睇睇吖, 一本係"家有寶貝兔", 另一本係台灣既"橘子養兔子", 我其實都係做咗兔媽五個月咋, 好多資料都係上黎睇或者刨0個兩本書架~
mizumi 2012-2-28 01:37:07 PM
一包草食幾耐真係好難講架, 我訂一箱momi 1st cut 11lb, 佢食咗一個月仲食緊第一包 (一箱裡面分兩包) 而佢最鍾意既果樹草, 我就買40oz, 大約食一個月, 不過 a 草會食得好快, 我隻 b 一包 10oz a 草食三個禮拜, 不過佢成日食葉唔食枝, 所以掉咗好多枝囉.

其實你除咗爬文, 我建議你買兩本書睇睇吖, 一本係"家有寶貝兔", 另一本係台灣既"橘子養兔子", 我其實都係做咗兔媽五個月咋, 好多資料都係上黎睇或者刨0個兩本書架~
奶茶媽 2012-2-28 04:47:47 PM
小黑與我 發表於 2012-2-28 01:26 PM
咁睇又唔算好細隻喎! 其實我隻賓尼兔都似人地唔要所以我接返來養嘅,嗰陣佢又係好瘦,啲毛好薄咁架,我一 ...

咁請問如果轉糧/草轉得好突然, 對兔兔會有咩事???
貓仔兔 2012-2-28 05:39:56 PM
997134 發表於 2012-2-27 10:27 PM
希望啦~ 盡快買齊野接佢
唔想佢係診所咁耐
始終多病貓狗

兔:你快D帶我返屋企啦...我唔想食紅蘿蔔呀....

上網訂晒所有野應該會怏好多架!
貓仔兔 2012-2-28 05:44:28 PM
997134 發表於 2012-2-28 02:23 AM
就係冇,我考慮緊巴士,但係可惜冇車到。。。我研究下點轉車先

我隻兔鍾意坐火車(頭等),因為巴士的士揸得唔好會左搖右擺,揀D唔繁忙嘅時間至接佢/帶佢出街最好,另外都好鍾意搭兔爸爸架車,因為可以伸個兔頭出黎

快速發帖