1P 幣
因為兔兔是今天才到我家的
因為佢d毛一堆堆咁
所以我都同佢梳左幾下
由於唔係好想騷擾佢住
所以都冇好徹底咁梳
只係梳順哂就算啦

呢2日等佢慣左
我就會開始打算幫佢梳死毛
但係我唔係好識用針梳
應該點樣梳呢??

同埋我見有人會用刷去幫兔兔梳
咁樣到底係好唔好架呢??

同埋, 應該點樣同佢剪甲?
因為今日係個袋到抱出黎
feel到佢d指甲好長,見到腳板好污糟, d毛好亂,
應該真係好耐冇人照顧佢...

(題外話:  見到咁樣真係好心酸, 就算兔兔比人遺棄過,
但而家仍然唔怕人, 仍然都係好乖好嗲,
點解主人會忍心唔要佢呢... 唉..)

靜妍媽 2012-3-1 10:39:33 PM
佢腳底的毛要用消毒紙巾抹左先,之後要等佢之後慢慢白番~急唔黎~
不過要保持腳腳乾淨,唔好踩到尿尿~

兔兔係唔中意梳毛架~~特別係近pat pat位果d~
不過面面到額頭,耳仔果d位佢都好中意,會磨牙仔
通常我會梳左面個頭先,會順毛梳
之後會梳pat pat同大比,逆毛梳,
最後就全身順毛梳一次
奶茶媽 2012-3-1 11:39:09 PM
靜妍媽 發表於 2012-3-1 10:39 PM
佢腳底的毛要用消毒紙巾抹左先,之後要等佢之後慢慢白番~急唔黎~
不過要保持腳腳乾淨,唔好踩到尿尿~

原來果d就係磨牙仔!!
我今日"bb抱"佢
跟住摸佢頭仔,細細聲同佢講野
佢好乖咁訓係度磨牙仔

我果時以為佢收埋左d草而家先拎出黎食
靜妍媽 2012-3-1 11:50:40 PM
佢係兔兔,唔係鼠鼠呀
兔兔唔會收埋野食架~~
佢舒服就會磨牙仔架喇~~~
花芝媽 2012-3-2 01:22:17 AM

呢2日等佢慣左
但係我唔係好識用針梳
應該點樣梳呢??
如果短毛兔仔   有D毛質比較粗身((姐係D毛梳/摸落去唔似綿花咁呀))   用直梳梳會梳凡仲多死毛
因為我花生都係D毛唔似綿花咁呀  用針梳梳係無料到嫁... 要用直梳
腳板底毛  幾污穢都好一定唔好剪 ..  最多同佢用直梳慢慢梳 ..   針梳梳要小心D ..因為吉到會痛嫁

同埋我見有人會用刷去幫兔兔梳
咁樣到底係好唔好架呢??
刷比較快去死毛  因為會癡住個舊膠 ...  我唔知你講過D刷係米同我諗個D刷一樣= =

同埋, 應該點樣同佢剪甲?
因為今日係個袋到抱出黎
feel到佢d指甲好長,見到腳板好污糟, d毛好亂,
應該真係好耐冇人照顧佢...
指甲長你要小心...     第1次唔識剪    我覺得最好比錢店舖D人剪..  你可以偷師+你可以問埋佢點剪
唔想拎佢出去...你自己剪要好小心  唔好剪到血管 ...
指甲長血管係會跟住佢一齊長(?)   所以長就好剪  唔好拖   唔係D血管會愈黎愈長  一陣斷甲都好大獲嫁

我畫左張好醜既圖 (畫第2次了 暈..)     希望大約明白

(題外話:  見到咁樣真係好心酸, 就算兔兔比人遺棄過,
但而家仍然唔怕人, 仍然都係好乖好嗲,
點解主人會忍心唔要佢呢... 唉..)
唔要就唔要  D人會有百種理由比自己拋棄..
只要你現在對佢好就得了...
認真珍惜..到佢老左離開你  你都唔會後悔當初點解無更加對佢好

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 4 贊一個!

總評分: P 點 + 4   查看全部評分

threefour 2012-3-2 11:00:50 AM 來自手機
$300可到兔協上私人兔兔護理班,其中一part會教用不同梳梳毛,剪甲等
奶茶媽 2012-3-2 07:28:44 PM
花芝媽 發表於 2012-3-2 01:22 AM
呢2日等佢慣左
但係我唔係好識用針梳

thanks!!! 今日剪左啦! 你的解釋很work!!
奶茶媽 2012-3-2 07:29:30 PM
threefour 發表於 2012-3-2 11:00 AM
$300可到兔協上私人兔兔護理班,其中一part會教用不同梳梳毛,剪甲等

一對一?
花芝媽 2012-3-2 08:52:32 PM
997134 發表於 2012-3-2 07:28 PM
thanks!!! 今日剪左啦! 你的解釋很work!!

佢肯比你剪呀??  肯比你剪就最好!!   出面剪好鬼貴><
奶茶媽 2012-3-2 09:13:19 PM
花芝媽 發表於 2012-3-2 08:52 PM
佢肯比你剪呀??  肯比你剪就最好!!   出面剪好鬼貴>

其實佢唔算好曳
但係平時係地下就唔比人抱
一抱就跑走

但係每當成功抱到上手
就會突然變到好乖
佢好肯比我bb抱
一抱就攤係度磨牙仔

但係搞佢手手腳腳佢就會唔鐘意, 少少掙扎
但係一路餵糧一路剪就冇事
但係奇怪就係佢幾鐘意比我抹腳仔
會磨牙仔
花芝媽 2012-3-2 09:21:07 PM
仲知剪到指甲就好了..  甘乖米好囉..  多d抱添呀 xdd   我2個女唔比我bb抱
奶茶媽 2012-3-3 12:35:00 AM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-3-2 09:21 PM
仲知剪到指甲就好了..  甘乖米好囉..  多d抱添呀 xdd   我2個女唔比我bb抱 ...

唉但有時真係捉都捉唔到,我今曰只係加草za 佢就光速逃出黎,追都追唔到,仲周圍痾屎痾尿,我係用托手仔托patpat果個方法,我次次隻手sip到入去佢就跨欄咁跳過我隻手
花芝媽 2012-3-3 01:07:41 AM
997134 發表於 2012-3-3 12:35 AM
唉但有時真係捉都捉唔到,我今曰只係加草za 佢就光速逃出黎,追都追唔到,仲周圍痾屎痾尿,我係用托手仔 ...

慢慢啦   e加我2個妹妹樹起條尾已經知佢想點...  想走無咁易

你用圍欄養定咩呀..  你拓佢PAT PAT  小心佢腳踢踢   跟住成個屁股登返落地呀  
初初養 ...    教好D屙尿..  屙屎都係食野個陣屙  有時會飛幾粒  佢E加可能想霸地盤所以周圍屙
threefour 2012-3-3 01:14:27 AM 來自手機
997134 發表於 2012-3-2 07:29 PM
一對一?

Yes...一對一!仲教埋點檢查有些簡單病病

快速發帖