1P 幣
雖然佢都只係黎左幾日
但初初黎果時好乖架~
而家開始好曳呀>_<

出黎周圍vv同屎屎
唔比人抱>_<
連毛都梳唔到>_<

有冇高手過2招呀
靜妍媽 2012-3-4 08:35:13 PM
我家靜賢初時都係好乖,之後愈來愈曳~但佢次次做衰野我都會捉住佢黎鬧佢勁耐,佢可能覺得我好煩,之後冇咁曳...有時我會打佢keke
奶茶媽 2012-3-4 09:33:25 PM
靜妍媽 發表於 2012-3-4 08:35 PM
我家靜賢初時都係好乖,之後愈來愈曳~但佢次次做衰野我都會捉住佢黎鬧佢勁耐,佢可能覺得我好煩,之後冇咁曳 ...

初初返黎真係好乖架!!!!!!
係乖到我有d出奇

而家黎料啦
成日曳曳
我都會哦佢架
但佢唔多理我
我成日都捉佢埋去指住督尿哦佢
但佢應該唔受教

我知道兔兔多數唔比抱,
但係如果要梳毛剪甲就麻煩啦!
所以好苦惱
happyyuki 2012-3-4 10:48:27 PM
哈哈, 我都係一個新手* 一齊努力啦
我隻兔兔初初返屋企都好乖架* 咩草都食, 教去廁所好快就學識!
不過之後就越來越"曳", 成日咬開搬開個廁所, 又揀草食, 仲fing 木頭波波發脾氣
我初初都嚇親仲有少少失落.不過其實兔兔都係貪玩百厭姐
慢慢同佢玩多d, 餵佢食野, 佢開始認得我, 仲忽然好叻叻咁連大便便都識去廁所
一經過個籠佢就會乖乖係門口企起身請請咁望住我*
呢d都係滿足感!!! 加油呀!!!*
奶茶媽 2012-3-4 10:53:44 PM
happyyuki 發表於 2012-3-4 10:48 PM
哈哈, 我都係一個新手* 一齊努力啦
我隻兔兔初初返屋企都好乖架* 咩草都食, 教去廁所好快就學識!
不過之後 ...

嘩!!!!!!你兔兔好叻呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我主人睇黎學唔識架啦,一係就有排
因為佢應該係一路周圍痾慣
而家黎到就算我做足哂功夫佢都唔知我想點
同埋佢唔係d 多次係同一個位痾的兔兔黎
佢隨時急就痾
happyyuki 2012-3-4 11:19:38 PM
我隻兔兔係4個月大果時買返黎架* (我大概同你分享下兔兔去廁所既經驗丫=) )
佢係pet shop既時候都係全地鋪紙沙, 周圍去!!
之後返到黎, 我就都係全地鋪紙砂, 兔兔就當然係周圍去la*
咁我覺得下下鋪咁多砂, 好貴呀!!!!哈哈
所以就廁所+一半地下鋪砂!!
點知兔兔真係識得係有砂既地方先去廁所wor (大便都係呢)
咁我就再試下只係鋪廁所 (唔要個網住, 因為我覺得佢係要踩到d砂去分辨去唔去得廁所)
咁兔兔真係識wor* (但個問題係佢竟然成日係廁所到訓)
於是我就加返個網, 但就變左7成既 vv都係廁所,  但都有試過係草堆入面vv
咁我就會大洗個籠, 去左d 尿味, 廁所要keep住有溼左(即係有尿味既紙砂)
而家兔兔絕對冇係廁所以外vv了*

至於去大便呢, 好多時兔兔都係一路食一路大便
咁我就會好密咁, 一見到便便就執返入廁所, keep住咁做左幾日*
(我仲會用紙巾執住d幾粒便便, 之後俾兔兔聞, 然後係佢面前放入廁所, 哈哈, 不過我唔知佢係唔係真係明)
久而久之, 我兔兔識食食下草, 好敏捷咁跳上廁所便便 (第一次我真係開心到叫左出聲)
不過朝早起身都會有十幾粒大便係草堆中, 同兔兔有時pat pat向出面, d 便便趺左出黎,
但廁所都係full of 便便的 我已經好滿意架喇!!!

所以呢, 俾d心機耐性, 勤力d 執便便, 可能兔兔係覺得我太煩, 所以服左我, 決定去廁所便便!!
明日媽 2012-3-5 09:41:02 AM
哈哈
我覺得隻隻兔都係咁架!
喖啱黎到就扮純情小白兔,日子耐咗就現形架!
我成日都同我啲仔女講係佢地呃我呢個阿媽帶佢地返黎
sharonlai 2012-3-5 10:53:22 AM
靜妍媽 發表於 2012-3-4 08:35 PM
我家靜賢初時都係好乖,之後愈來愈曳~但佢次次做衰野我都會捉住佢黎鬧佢勁耐,佢可能覺得我好煩,之後冇咁曳 ...

管教方法同我一樣,hehe
anson 2012-3-5 11:10:20 AM
HAHa, 我隻炭頭都係一樣愈來愈曳,但佢好在會係籠尿尿同便便!比啲耐性吧
mickytsui 2012-3-5 12:04:54 PM
可能佢開始信得過呢個地方,所以開始曳曳
all_loving_it 2012-3-5 09:23:27 PM

你所提及既問題係好多人都遇過, 之所以覺得初時好聽話, 日子耐左, 兔兔就開始百厭, 其實兔兔剛到一個新既環境係好聽話, 因為生保, 驚驚唔敢亂來, 但熟識環境之後, 就會開始露出原形, 有D周圍咬野, 隨處大小便, 有事無事Dum地/籠, 咬籠, 推擲便盆, 食物碗這一系列行為, 其中最令兔爸兔媽煩惱莫過於周圍便便, 最慘是有些兔兔尿尿完還會坐在尿上, 以致弄污身上毛毛…….

其實單純性只是在兔兔隨處便便後而出現責罵, 不一定有效改善, 兔兔之所以有這個情況, 其實會受所處的環境有關, 兔兔到了新環境不只會用下巴磨物件留下氣味, 還會尿尿來「給地盤做記號」, 若在你家中除了這兔兔以下, 還同時有其它小動物, 則這個情形更為常見, 這是兔兔”領域性有關”的行為天性, 而訓練兔兔在特定地方便便的方法, 可以瀏覽以下家兔協會的資料, 內有很詳細的說明 :

http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html

不過, 你要有心理準備, 訓練兔兔成功是在指定的地方便便的時間有長有短, 有可能是一星期, 亦有可能要幾年時間, 其中有些兔兔是永遠都不會學懂, 所以要有足夠的耐心, 愛心來面對!

在此祝願你和兔兔永遠開心, 健康!

快速發帖