1P 幣
佢近呢一個星期不停打乞嚏,次次摸佢個鼻都有鼻水,
有一個鼻窿D 毛係濕到唔同色,
因為我住果區會比其他地方凍,唔知佢係咪凍親,
除左睇醫生之外,仲有咩野方法可以幫佢保暖~><???
happyyuki 2012-3-12 02:42:50 AM
希望笨蛋仔快快好返*

我會用布cover個籠, 等個籠唔會入風!
笨蛋仔 2012-3-12 03:30:01 AM
THX FOR UR REPLY 我已經有咁做...
但係情況好似愈黎愈嚴重... 會唔會死架佢
靜妍媽 2012-3-12 04:48:04 AM
要快d同佢睇醫生呀,佢自己唔會好番架~
保暖方便你可以開暖爐,用毛巾布籠,用白色的carefresh都可以保暖~希望佢可以快d好番啦^^
all_loving_it 2012-3-12 05:20:18 AM
笨蛋仔 發表於 2012-3-12 03:30 AM
THX FOR UR REPLY 我已經有咁做...
但係情況好似愈黎愈嚴重... 會唔會死架佢 ...

你好!笨蛋仔都病左有一個星期, 而且情況越黎越差, 而且鼻水變色, 已經唔係小事, 好大可能已經係呼吸道感染, 再嚴重會惡化成鼻炎肺炎, 更可能引致死亡!

你唔好再等啦, 快D帶佢去見醫生啦, 兔兔有病, 治療時間對兔兔可以康復黎講十分重要, 要好好把握, 如果錯過左, 對兔兔有好大影響!

天氣凍, 你可以用毛巾蓋好個籠, 再用vetbed放係籠底, 可以有效保暖

Vetbed可以係兔協買到
奶茶媽 2012-3-12 09:09:21 AM 來自手機
嘩,我都見我兔兔打左一個黑痴,鼻冇汚糟,都冇再打,洗唔洗帶佢睇醫生?
貓仔兔 2012-3-12 11:37:16 AM 來自手機

笨蛋仔打噴嚏打左一星期已經好辛苦架喇,你都係快啲帶佢睇醫生啦,佢自己啲抵抗力打唔死啲病菌架!佢如果有巴斯特菌,仲會側頭可能會死架,而手尾好長架,病向淺中醫,我諗你都唔想笨蛋仔咁辛苦架...如果有咩困難,同屋企人/朋友相量下啦!希望笨蛋仔快啲好番啦!^^
另外,保暖除左圍籠,你亦可以用厚毛巾,地氈,被仔鋪籠底等佢伏上去瞓教仔,不過最好都係用vetbed..
仲有,白色carefresh我都用過但係我見到有好多塵同聞到有啲酸酸的漂野味,如果兔呼吸道有事,最好唔好用喇!(個人意見)
Dylan 2012-3-12 02:56:48 PM
買一間屋型既 vetbed 同被比佢會好暖嫁
笨蛋仔 2012-4-5 01:46:21 AM
回番樓上咁多位師兄,笨蛋仔好番luu,我買左藥水餵左佢食,冇流鼻水lu,
雖然而家一日都會打十幾個乞嚏,不過聽講係正常既~@@
睇黎搵日都要買買vet bed 畀佢!
winter 2012-4-5 02:14:44 AM
買藥水?????
你唔係 藥房買吧!!
all_loving_it 2012-4-5 03:27:36 AM
笨蛋仔 發表於 2012-4-5 01:46 AM
回番樓上咁多位師兄,笨蛋仔好番luu,我買左藥水餵左佢食,冇流鼻水lu,
雖然而家一日都會打十幾個乞嚏,不 ...

請恕我直言, 如果你係在外邊買藥并唔正確, 兔兔根本未必得到正確既治療

而且1日打10幾個黑嚏絕不是正常, 根本是上呼吸道感染病, 你只兔兔由開始到而家都已病左1個月你有帶佢睇醫生嗎?
貓仔兔 2012-4-5 09:37:28 AM 來自手機
你俾兔兔食咩藥水呀?小心只係遮左表面徵狀,而裡面啲菌仲係度呀...咁隻兔會更辛苦,病情都可以更壞,你為左笨蛋仔一定要帶佢睇獸醫架!(希望其實你帶左佢去睇獸醫,只係我誤會你意思啦!)
奶茶媽 2012-4-5 04:28:09 PM 來自手機
我隻兔都係呀,book左醫生但怕病情有惡化
all_loving_it 2012-4-5 06:47:21 PM
貓仔兔 發表於 2012-4-5 09:37 AM
你俾兔兔食咩藥水呀?小心只係遮左表面徵狀,而裡面啲菌仲係度呀...咁隻兔會更辛苦,病情都可以更壞,你為左 ...

你講得好岩

如果只兔兔真係好返, 5會一日打10幾個黑痴
warm_warm 2012-4-7 12:54:17 PM
早幾個月我仔仔又係打好多乞嚏,又有白色鼻水,於是拿拿林帶佢睇醫生
結果係有細菌感染,連耳仔都有,要種菌
食左抗生素、滴鼻鼻又要洗耳仔先至好好多
到而家都要keep住用無藥性的藥水幫仔仔洗耳仔
特別係賓尼兔耳仔唔通風,長期洗耳耳就穩鎮好多

所以如果你的兔兔未睇過醫生,就真係快d要去睇啦

快速發帖