腳趾甩骹?!?!?

Choyamui 發表於 2012-03-12 21:12|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
頭先發現旦旦後腳有隻腳趾零零舍舍向上,冇同其他腳趾一齊向下爪。摸下嗰隻腳趾發現軟奶奶,完全冇力,係咪甩咗骹呀?

佢仲同平時一樣周圍走、跳上跳落,又冇吊腳。
為安全我依家俾佢入籠休息。
點算呀?咁夜冇醫生睇...
有冇兔兔試過呀?
花芝媽 2012-3-12 09:17:37 PM

你最好帶佢睇一睇醫生....      因為我花生試過   結果係斷左腳指..
佢個陣隻腳指睇得出同摸得出係向上..    但佢原全唔痛 仲好正常周圍走...
之後帶佢睇醫生..原來係斷到打橫左x___x   你暫時唔好比仍周圍跳了
Choyamui 2012-3-12 09:21:46 PM
花芝媽 發表於 2012-3-12 09:17 PM
你最好帶佢睇一睇醫生....      因為我花生試過   結果係斷左腳指..
佢個陣隻腳指睇得出同摸得出係向上..   ...

嘩~~~咁大件事???
點算呀???駛唔駛做手術呀?佢痛唔痛呀??????
花芝媽 2012-3-12 09:58:08 PM
Choyamui 發表於 2012-3-12 09:21 PM
嘩~~~咁大件事???
點算呀???駛唔駛做手術呀?佢痛唔痛呀??????

佢好正常wo..  唔講都唔知佢斷腳指=   =+  仲周圍跳....    連dr.ma都話佢西利

佢唔洗做手術...dr.ma話  佢係可以自己復原@@     睇返情況啦 ...  可能隻隻唔同~
不過但如果佢覺得痛  去用口搞隻腳指就比較麻煩=  =  因為痛會咬佢     最壞既可能係切左佢   
大約係咁  我都唔太記得了.....
但dr.ma有比止痛藥   同埋1星期後再去見佢...      同埋個個星期都唔敢比佢周圍跳同跑...

你e加情況唔知道係米真係斷腳指..不過我花生個陣真係成隻腳指向上=  =  仲要係好明顯係向上..
如果你兔兔都係咁  好大可能...因為你手指都唔會無啦啦向上嫁嘛 = = +++

搵個時間帶佢睇醫生啦~
Choyamui 2012-3-12 10:07:16 PM
花芝媽 發表於 2012-3-12 09:58 PM
佢好正常wo..  唔講都唔知佢斷腳指=   =+  仲周圍跳....    連dr.ma都話佢西利

佢唔洗做手術...dr.ma話   ...

我聽朝一早會帶旦旦去睇醫生架喇...希望冇事啦~~~
Choyamui 2012-3-13 02:19:01 PM
醫生話唔係斷骨,應該斷咗條筋。旦旦又唔痛,又跑得,又冇影響佢生活,所以唔駛理佢,不過唔會好似以前咁。
如果真係有問題,就要切咗隻腳趾架喇。
不過醫生話旦旦好健康,唔駛擔心。
花芝媽 2012-3-13 06:40:31 PM
Choyamui 發表於 2012-3-13 02:19 PM
醫生話唔係斷骨,應該斷咗條筋。旦旦又唔痛,又跑得,又冇影響佢生活,所以唔駛理佢,不過唔會好似以前咁。 ...

甘佢D指甲會唔會生長???     希望大家既兔兔一直健健康康LAA
Choyamui 2012-3-13 08:39:40 PM
花芝媽 發表於 2012-3-13 06:40 PM
甘佢D指甲會唔會生長???     希望大家既兔兔一直健健康康LAA

yes ar... Vet told me to cut her nail often. Coz long nail may cause broken toe!

花芝媽  OH!!!    2012-3-13 08:49:05 PM
貓仔兔 2012-3-14 02:54:54 PM
Choyamui 發表於 2012-3-13 02:19 PM
醫生話唔係斷骨,應該斷咗條筋。旦旦又唔痛,又跑得,又冇影響佢生活,所以唔駛理佢,不過唔會好似以前咁。 ...

咁即係條筋唔會生番埋???以後隻腳指都向上?哎呀....好慘呀....不過D兔成日急跑急轉彎又跳上跳落...我都好驚佢會整親.....好在旦旦無事呀...咁使唔使覆診?
Choyamui 2012-3-16 12:04:05 AM
貓仔兔 發表於 2012-3-14 02:54 PM
咁即係條筋唔會生番埋???以後隻腳指都向上?哎呀....好慘呀....不過D兔成日急跑急轉彎又跳上跳落. ...

唔使覆診,如果真係有問題,就要切咗隻腳趾.........
貓仔兔 2012-3-17 10:02:01 AM 來自手機
Choyamui 發表於 2012-3-16 12:04 AM
唔使覆診,如果真係有問題,就要切咗隻腳趾.........

哎呀...咁希望旦旦無事啦!^^

快速發帖