1P 幣

兩隻本身好好朋友嘅男性兔兔,一齊玩同瞓,同住一個籠。
其中一隻做咗絶育3日,另一隻7日後會絶埋育。
宜家兩隻仔分開咗籠住,頭先嘗試放佢哋出嚟玩。
點知 ~ 未絶育果隻咬絶咗育果隻,好似唔識咁。
未絕育果隻個樣好惡,嚇死我!即刻分開兩隻仔!
絶咗育果隻明顯地馴咗好多,佢嘅眼神話比我知佢好掛住佢個好朋友。
明明喺好好朋友㗎嘛,點解會咁㗎??會突然間唔識對方㗎?
喺咪做咗公公就無咗陣味,所以認唔到?
如果另一隻做埋公公會唔會又friend番呢?
又或者佢哋會唔會再friend唔番㗎?好擔心!超擔心!
wesky 2012-3-13 08:00:22 AM
唔好咁心急
絕完育再過多一個月,賀爾蒙先減少
joycewongws 2012-3-13 01:56:51 PM
其實我喺又擔心,又心急,又心痛。
我喺新手,由農曆年開始養,咁耐都未見過兩隻打交。
离晩見到啲咁嘅埸面真喺嚇鬼死!
今日打去兔協同獸醫到問,佢哋話有改變,
人都會驚,更何況動物,無得解釋。
我心痛在之前感情咁好,如果之後夾唔到會好可惜。
好似喺我做成咁!唉~~
有無其他兔友好似我呢個case,分享吓你哋會點做呢?謝謝
奶茶媽 2012-3-13 06:43:47 PM 來自手機
我自己就養一隻架姐,不過既然佢地而家打交就要分籠啦,但我唸係分開佢地之餘都要比佢地見下,姐係籠貼籠比佢地見下面,熟習返對方嘅存在先,其餘嘅野就要睇另一隻絕埋之後點啦
花芝媽 2012-3-13 06:48:20 PM
joycewongws 發表於 2012-3-13 01:56 PM
其實我喺又擔心,又心急,又心痛。
我喺新手,由農曆年開始養,咁耐都未見過兩隻打交。
离晩見到啲咁嘅埸面 ...

我個情況係2隻女  由細到大已經係一齊..  ((老闆講的))
之後..  花生成日追芝麻..  UN...   芝麻仲要比佢嚇到驚 . 花生一行埋黎就以為要UN佢  好神經質
之後我分開左佢地一排 分左成2個月左右=  =    我係佢地中間格左個格仔圍欄而已..   
之後拎去一齊絕育
絕育之後個2~3星期左右  慢慢再放佢地係一齊... 次數同時間一次比一次多=0=

E加佢地可以一齊住一齊食一齊訓  仲好SWEET...      
但花生1個月有1~2次 / 想引人注意個陣就去UN芝麻= =
今蕉都有UN 拍佢屎忽 叫佢走都一直UN  要我抱走佢-,-
joycewongws 2012-3-13 11:19:29 PM

我果兩隻叫芝麻/湯丸,两隻都喺孤兒仔,喺街到執番嚟。
從來無養過兔兔嘅我,一次過要養两隻真喺有啲吃力。
不過好在有呢個forum,我喺到學識好多嘢!
咩應該做唔應該做,養兔兔真喺唔同養貓狗。
好多謝大家嘅意見,我會等埋另一隻做埋公公先算。

快速發帖