可唔可以當保健品咁食??

另外, 可否話我知咩叫草粉糧? 對兔兔有冇益?

smallsuishan 2012-3-14 09:54:19 AM
如果兔兔冇咩事, 呢D唔好俾佢食啦
TOUCH WOOD當兔兔有事你再俾呢D野佢食, 就未必有用

之前dr ma講過, 好似人既健肝素, 你個肝冇事 .. 做咩要食
貓仔兔 2012-3-14 02:44:15 PM
唔使食,但係可以買草粉同牙膏看門口,佢無事咪俾佢食呀!食純左就麻煩,因為用黎醫兔嘅藥唔多!

你帶左佢去BODY CHECK未?醫生點講?如果未,你準備定問題,一次過問晒醫生會好D
奶茶媽 2012-3-14 07:39:07 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-14 02:44 PM
唔使食,但係可以買草粉同牙膏看門口,佢無事咪俾佢食呀!食純左就麻煩,因為用黎醫兔嘅藥唔多!

你帶左佢去B ...

我帶左啦~~
e生話佢過瘦
得0.8 kg
但係除左呢個
冇咩問題
可以算healthy

但感覺上dr gerry沒有很詳細的檢查
全程不用10分鐘就出返黎
可能真係兔兔好健康掛......
奶茶媽 2012-3-14 07:39:58 PM
smallsuishan 發表於 2012-3-14 09:54 AM
如果兔兔冇咩事, 呢D唔好俾佢食啦
TOUCH WOOD當兔兔有事你再俾呢D野佢食, 就未必有用

係ge係ge!!!
thanks!!! 真係麻煩哂
貓仔兔 2012-3-14 08:43:16 PM
997134 發表於 2012-3-14 07:39 PM
我帶左啦~~
e生話佢過瘦
得0.8 kg

如果佢過瘦,好似可以食多D糧,A草,再加草粉架WOR...你問吓醫生睇下有無幫助啦!
奶茶媽 2012-3-14 08:58:55 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-14 08:43 PM
如果佢過瘦,好似可以食多D糧,A草,再加草粉架WOR...你問吓醫生睇下有無幫助啦! ...

佢有叫我比多d糧呀~~我都係唔敢比太多
怕佢唔食草
sharonlai 2012-3-14 09:23:15 PM
你每日比幾多野佢食呀?佢又食幾多?
係呢,係咪正常應該同齡黎計,賓尼會比獅子同諸魚重嫁?
奶茶媽 2012-3-14 10:02:04 PM
sharonlai 發表於 2012-3-14 09:23 PM
你每日比幾多野佢食呀?佢又食幾多?
係呢,係咪正常應該同齡黎計,賓尼會比獅子同諸魚重嫁?
...

佢食就食好多ge
草我就係咁比
但糧我係手餵的,而且唔敢比太多
次次同佢玩前拎左一定份量出黎先
然後係梳毛(佢最唔鐘意= =) 同玩緊ge時候餵哂佢
mizumi 2012-3-15 12:27:59 AM
997134 發表於 2012-3-13 08:28 PM
我隻bunny女女而家5-6個月, 得0.8kg

益生菌長期食得唔得??

我有apd草粉糧, 我之前係買黎看門口, 驚佢如果突然唔肯食嘢, 我都有草粉糧比佢食, 因為我隻兔b係唔肯食oxbow草粉架.
我而家會每餐加幾粒落去oxbow糧度比佢食, 或者有時當零食咁比幾粒佢, 佢勁鍾意食吖
今日帶佢去睇DR MA, 最衰唔記得帶埋個樽去比佢睇, 佢叫我下次覆診帶埋去比佢睇吓成份, 不過佢話呢隻應該係纖維糧, 應該問題唔大, 我下次再問佢之後再話你知啦~
貓仔兔 2012-3-15 09:57:50 AM 來自手機
997134 發表於 2012-3-14 10:02 PM
佢食就食好多ge
草我就係咁比
但糧我係手餵的,而且唔敢比太多

咁既然醫生都叫佢食多啲,應該無問題,你嗰隻係bb,應該吸收多啲營養,打好個底,我嗰隻係獅子兔,佢好似你嗰隻嘅年紀嘅時候已經有1. 18喇,太瘦都會影響兔仔健康架,加多啲糧俾佢啦!每日正常都有2茶匙(1早1晚),另外請問你有無俾a草
all_loving_it 2012-3-15 06:33:46 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-14 08:43 PM
如果佢過瘦,好似可以食多D糧,A草,再加草粉架WOR...你問吓醫生睇下有無幫助啦! ...

係呀, 樓主提到既APD草粉糧係處方糧, 即係經醫生認為有需要先至要食, 當然草粉糧本身就高營養, 但唔一定只只兔兔有需要同適合, 唔合適可能有反效果, 其實只要兔兔按正常黎照顧同飲食均衡, 體重會回復正常水平......
奶茶媽 2012-3-15 07:54:26 PM
mizumi 發表於 2012-3-15 12:27 AM
我有apd草粉糧, 我之前係買黎看門口, 驚佢如果突然唔肯食嘢, 我都有草粉糧比佢食, 因為我隻兔b係唔肯食ox ...

好呀好呀!!!!  thanks!!!
奶茶媽 2012-3-15 07:54:52 PM
貓仔兔 發表於 2012-3-15 09:57 AM
咁既然醫生都叫佢食多啲,應該無問題,你嗰隻係bb,應該吸收多啲營養,打好個底,我嗰隻係獅子兔,佢好似 ...

我有比呀~~
但係t比得多d~
奶茶媽 2012-3-15 07:55:17 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-15 06:33 PM
係呀, 樓主提到既APD草粉糧係處方糧, 即係經醫生認為有需要先至要食, 當然草粉糧本身就高營養, 但唔一定 ...

好的,thanks! ^^

快速發帖