可唔可以當保健品咁食??

另外, 可否話我知咩叫草粉糧? 對兔兔有冇益?

奶茶媽 2012-3-13 07:38:10 PM
另外, mazuri 呢隻兔糧對偏瘦ge兔兔好唔好?
花芝媽 2012-3-13 07:50:02 PM
我有朋友有比兔仔食益生菌   佢都有叫我買>"<   但我隻花生唔會食 (因為之前絕育個陣都唔食)..  
遲下佢好似會比少少我比佢地試下...  

草粉糧我前排買左..但...D貨未到我手...
不過好似食開要一直食落去 0 . 0    食下斷下唔係甘好
奶茶媽 2012-3-13 07:53:14 PM
花芝媽 發表於 2012-3-13 07:50 PM
我有朋友有比兔仔食益生菌   佢都有叫我買>"<   但我隻花生唔會食 (因為之前絕育個陣都唔食)..  
遲下佢好 ...

你買呢d野係咪同一個兔友一齊訂???

講返糧先, 我隻兔兔而家5-6個月, 得0.8 kg
果日body check 量ge

如果咁樣, 食mazuri會唔會對佢有益??

不如我pm你丫, 我都有幾多疑問
花芝媽 2012-3-13 07:54:16 PM
997134 發表於 2012-3-13 07:53 PM

可能我同你係同1個兔友    哈哈哈~~~~~~~~~~~~~~~~~~
個個MAZURI 我唔知呀~~       
all_loving_it 2012-3-13 07:54:50 PM
1) 益生菌/嗜酸菌係兔兔既一種補給品, 有效維持腸道益菌及健康, 但唔好隨便在街外購買, 在醫生那可以購買

2) 草粉現市面有APD同Oxbow兩種, 一般醫生都係推介Oxbow既, 草粉一般係比生病不肯進食, 口康問題及營養不足既小動物食用, 草粉同樣需在醫生診所購買

3) 干糧一般都是Oxbow及Mazuri較多兔兔食用, 這兩種都不錯, 但如果你是想替兔兔轉糧, 就要慢慢轉, 不能突然間轉餵, 這樣會令兔兔身體及腸胃不好適應
花芝媽 2012-3-13 07:56:19 PM
草粉糧 唔係草粉黎XDDDD
all_loving_it 2012-3-13 08:03:52 PM
花芝媽 發表於 2012-3-13 07:54 PM
可能我同你係同1個兔友    哈哈哈~~~~~~~~~~~~~~~~~~
個個MAZURI 我唔知呀~~        ...

我比既益生菌係膏狀, 佢地無得唔食
花芝媽 2012-3-13 08:15:53 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-13 08:03 PM
我比既益生菌係膏狀, 佢地無得唔食

有冇圖比我望下  佢地中唔中意食??    會5會好大陣味
奶茶媽 2012-3-13 08:28:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-3-13 07:54 PM
1) 益生菌/嗜酸菌係兔兔既一種補給品, 有效維持腸道益菌及健康, 但唔好隨便在街外購買, 在醫生那可以購買
  ...

我隻bunny女女而家5-6個月, 得0.8kg

益生菌長期食得唔得??
草粉糧, 不是草粉:p,  牌子是apd
對偏瘦的兔兔好不好?
all_loving_it 2012-3-13 10:05:28 PM
997134 發表於 2012-3-13 08:28 PM
我隻bunny女女而家5-6個月, 得0.8kg

益生菌長期食得唔得??

噢, 唔知咩係草粉糧, 只知道APD係有一種香蕉味草粉, 都係比有病同有需要既兔兔食, 一樣係加水攪拌用針筒, 無聽過APD有出草粉糧 =.="

all_loving_it 2012-3-13 10:11:04 PM
花芝媽 發表於 2012-3-13 08:15 PM
有冇圖比我望下  佢地中唔中意食??    會5會好大陣味

我只賓尼幾鐘意, 但侏老板就好似唔多鐘意, 唔係好大陣味, 我試過覺得幾好食 T1stRKXXFBXXXHXDZY_030702_jpg_310x310.jpg
依只係好多獸醫診所都買到, 係屬寵物通用
all_loving_it 2012-3-13 10:16:33 PM
997134 發表於 2012-3-13 07:53 PM

剛問左一下, 草粉糧係屬處方糧, 唔係只只兔兔岩食/需要食, 最好問清楚醫生係咪岩你只兔兔食
奶茶媽 2012-3-13 10:35:24 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-3-13 10:16 PM
剛問左一下, 草粉糧係屬處方糧, 唔係只只兔兔岩食/需要食, 最好問清楚醫生係咪岩你只兔兔食 ...

哦。。麻煩哂你呀
all_loving_it 2012-3-13 10:37:31 PM
997134 發表於 2012-3-13 10:35 PM
哦。。麻煩哂你呀

唔洗客氣...........一D都唔麻煩

快速發帖