係旺角嘅X貓樂園,好差;
我之前試過買倉鼠, 隻倉鼠竟然食左我家的倉鼠.
哩個都5講;
但係哩個月令我對哩間store好失望!

3月5日;我係旺角嘅X貓樂園買左一隻兔兔;
佢本身好活潑;番到屋企有食糧;但5食草!
又係咁屙爛屎;有post過哩個問題
有足夠嘅食物同水;

之後3月7; 我去拎兔兔去store問點解佢5食野又屙爛屎;
佢話係因為5習慣新家;咁就叫我問兔兔止屙藥
點知;食完無作用;再過2日就死左!

3月9日;我拎左兔兔去旺角嘅X貓樂園;
問店長係咩事;佢就話我係咪拎左出黎玩;
又問係咪無俾食物; 但其實我5係新手;
我另兩隻都肥肥白白;
我都知兔兔去新家會驚;我都無捉過佢;淨係俾野食;
佢就話換隻俾我;

我係當時揀左隻兔;話5駛錢;
但佢叫我買隻糧;話哩隻要食哩個;咁就買左.
我真係5想哩隻兔兔都死;
點知我見隻兔兔個咀咀好黃好濕;
我問佢係咪有問題;佢話係因為飲水;
咁我覺得都合理;可能仲細細隻;

番到去佢草一條都5食;
點知2日後;番到去;再睇清楚;
佢咀咀係有條血痕! 有post過問題
咁我就打算第二日去store問清楚;會5會要茶啲藥膏
點知到左第二日; 即3月14; 就死左!!

我去store問;佢竟然話5知咩原因就死左
我又5係想追究;只係想了解咩原因;
佢就話5知5知;話佢個咀咀咁樣係5識飲水;
我心諗: 5識飲水又會死個陣咀咀個位格離都係口水??
仲要俾野整傷;
我話係咪係store打交打到咁;佢話打交會分開;
講講吓真係嬲;佢話會拎去佢去store嘅醫生check吓;
話4~5日有回復;我諗都係hea我;所以我放棄;

到最後;我希望大家注意哩間store!!
因為真係完全無理過客人會5會因為失去兔兔而傷心;
就將兔兔賣出去;
當時死第二隻;真係好想大喊
花芝媽 2012-3-15 12:19:49 AM

出得旺角買.   盡快一定要同佢睇醫生=  =    真係買到隻無病無痛既兔仔係你好彩... ...
同埋E加冬天   兔仔又細隻      佢地又比埋D唔知咩水佢飲 ...   

番到屋企有食糧;但5食草!                             一定要買定一包草粉係屋企...   
仲有屙爛便      你仲比止屙水/藥比佢 ...     
我地依到好多兔友都講過  止屙 / 去毛膏 / 同木瓜丸 都係唔洗買...   
同埋個D野不明來歷...  唔好亂比佢..    好易出問題 ....
!

番到去佢草一條都5食;      
   無食草   第2日有冇食???     當晚佢有冇便便?   佢D便便有冇問題?
點知2日後;番到去;再睇清楚;
佢咀咀係有條血痕! 有post過問題
咁我就打算第二日去store問清楚;會5會要茶啲藥膏
認真...  如果兔兔屙爛屎..   / 整損手手腳腳 ...   
MK D舖頭 賣D咩 止屙水呀  同 藥膏 就幫到兔兔既...  
世界上已經唔洗有獸醫=  =+      唔食草! D屎唔好  已經表示佢身體有問題

點知到左第二日; 即3月14; 就死左!!

係MK買兔一定有風險 ....  佢地仲要甘多兔住埋一齊   有病有問題就傳染哂
買兔前 , 一定要睇清楚 皮膚 眼耳口鼻有冇問題    會唔會甩皮個D  鼻鼻有冇鼻水...
仲有!!! 佢地D便便   一群入面   D便便最可以睇得出佢體內健唔健康先   ...  
全部都係細細粒...  = =已經好有問題

仲有 唔食草... 已經好大問題~    唔食草 已經對條腸唔好

...... MK D店舖 //   都係睇錢做人      ~_________~

ahwing 2012-3-15 12:34:52 AM
我覺得i粒兔會好啲
all_loving_it 2012-3-15 05:06:33 AM

係旺角嘅X貓樂園,好差;
我之前試過買倉鼠, 隻倉鼠竟然食左我家的倉鼠.
哩個都5講;
但係哩個月令我對哩間store好失望!

新買既倉鼠食左你養開既倉鼠, 責任唔可以話係間鋪頭, 事實上倉鼠本身係會食同類, 即使去第間到買, 或者領養一樣有可能出現依個情況

3月5日;我係旺角嘅X貓樂園買左一隻兔兔;
佢本身好活潑;番到屋企有食糧;但5食草!
又係咁屙爛屎;有post過哩個問題
有足夠嘅食物同水;

之後3月7; 我去拎兔兔去store問點解佢5食野又屙爛屎;
佢話係因為5習慣新家;咁就叫我問兔兔止屙藥
點知;食完無作用;再過2日就死左

係寵物店買既兔兔的確有好多潛在問題, 我之前都有回應個你post, 兔兔屙爛屎最大機會係腸道細菌感染, 兔兔一定一定要去見大夫, 唔可以到外邊自己買藥比兔兔食, 食左唔會有用, 情況只會更差

如果日後再有鼠鼠, 兔兔病, 受傷既一定要去見獸醫接受正確治療, 唔好再隨便去買藥用.....

我相信無人買只兔兔返黎想佢死, 發生依種事一定唔開心, 寵物店賣既兔兔有問題係唔岩, 不過, 好老實講, 重點既然只兔兔你買返黎之後有病, 你有責任同應該要做係帶只兔兔去睇醫生, 有帶佢睇醫生只兔兔一定好大機會可以好返, 生存落黎......

sharonlai 2012-3-15 08:57:34 AM
其實我覺得唔可以將責任比晒寵物店。
旺角買風險大係人都知,買完就要盡快去醫生度body check
有事發生有病有痛,係要即刻去搵獸醫,唔好自己買藥
鼠鼠方面,錯就一定係你嫁喇!
佢地係獨居動物,你唔比到機會作地一齊,佢地點會攻擊對方...
爬多d文吧...
wesky 2012-3-15 09:19:11 AM
好多人唔知養兔最貴係醫藥費
買兔真係預左佢病,寵物店雖然有責任,但主人都有
因為兔仔去到你手,你就掌握佢既生死,兔仔腸胃有事唔「儘早」睇醫生絕大機會會死
BTW 好多人都好似你咁諗,希望多啲人明白養兔唔係玩玩下,生命無左就係無左...
candy_ysf 2012-3-15 10:47:13 AM

我第一隻兔仔都係係x貓樂園買的,
1個月後都係死左,
情況一樣,唔係食草,cc超差,
同埋,最係係強力抽搐而死,死得超可怕,
係不停抽抽抽,成個身飛上去轉(我完全無作大)
所以我真係好明白樓主的感受~

我之後兩隻兔兔(墨丸+小灰)都無再係果度買...........
我以為只有我係咁,原來好多人都係
靜妍媽 2012-3-15 02:19:43 PM
我家靜賢都係果度買,一買番黎就上呼吸道感染,有一日見佢唔食野唔郁,我就走左去揾dr.Hugh,打左枝針,開左啲藥,果時見到佢成個軟到扒係度,坐都坐唔到,真係好心酸,醫生重話佢得一半機會唔死得,藥都費時開咁多比我T^T
最後轉左去睇dr.ma,好番哂lu,一共$2000,二千蚊可以換番佢的生命,我覺得好值!!經過果次,我地的感情重好左好多~
龍x樂園真係冇唸過佢地生命架,叫我買埋啲咩木瓜膏,洗耳水,好在呢度嘅兔友叫我唔好用咋~我一次都未用過~
ChloeLeung 2012-3-15 02:21:00 PM
我隻小雪養左半個月都離開左我,死前同樣抽搐,我喊住同佢我按摩,住左幾日醫院都係救五返,i love rabbit 呢間會五會好啲……
winter 2012-3-15 02:57:07 PM
支持領養 最好
貓仔兔 2012-3-15 03:10:33 PM
ahwing 發表於 2012-3-15 12:34 AM
我覺得i粒兔會好啲

我覺得唔會好D,因為D兔屎屎好細粒...樓主隻兔可能根本未戎奶,所以唔食草...

兔兔去左,真係一件好悲哀嘅事...希望你早日平伏心情....再養之前睇多D資料啦!都會對再做兔奴有幫助,兔地太脆弱,有事真係要儘快睇醫生架...在此希望各兔友加油...讓兔地開心快樂地成長啦!
Dylan 2012-3-15 03:54:54 PM
既然你 5 係新手, 點解5 book e son 而比店主睇又比止痀水佢食嫁
重有亞倉鼠要由細細隻先 bond 到嫁, 5 可以養養下後加第隻嫁
candy_ysf 2012-3-15 03:59:02 PM
靜妍媽 發表於 2012-3-15 02:19 PM
我家靜賢都係果度買,一買番黎就上呼吸道感染,有一日見佢唔食野唔郁,我就走左去揾dr.Hugh,打左枝針,開左 ...

靜研真係幸運,果陣你識去搵dr.ma,
我果陣第一次養兔,連去搵咩醫生都唔識,
果間真係超鍾意屈人買呢樣買果樣,(可以black list 佢)
同埋... 照大家所講,佢地係唔識養兔兔ge,如果唔係點會隻隻都有問題
真係可憐
candy_ysf 2012-3-15 04:00:45 PM
ChloeLeung 發表於 2012-3-15 02:21 PM
我隻小雪養左半個月都離開左我,死前同樣抽搐,我喊住同佢我按摩,住左幾日醫院都係救五返,i love rabbit  ...

見到自己心愛ge兔兔抽搐,真係好傷心同好驚,
我同兔爸要隔左好耐諗起都仲好驚好傷心,
i love rabbit都未必好,
領養當然最好,但你唔想領養,北角有間都好好的
靜妍媽 2012-3-15 08:04:16 PM
第一次我去左天后呀~果時重未知有dr.ma~haha

快速發帖